Maandag 2 september vond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de 17e editie plaats van het vakevenement Riesling & Co, georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Tal van mooie wijnen konden geproefd worden en de twee masterclasses gaven de dag duidelijk meerwaarde.
tekst Jan van Lissum

Professor doctor Monika Christmann van het Oenologie Instituut van de Hogeschool Geisenheim presenteerde een zeer leerzame masterclass gewijd aan de klimaatverandering en de huidige voorkeuren van de consumenten. Ter illustratie werden drie flights met wijnen geproefd, waarbij gefocust werd op thema’s als alcohol-management en waterstress.

Riesling & Co 2019

38 Duitse producenten presenteerden hun wijnen in de Johan Cruijff Arena

Meer dan riesling

Marc Almert, dit jaar verkozen tot Beste Sommelier van de Wereld verrijkte Riesling & Co met een sessie waarin werd bewezen dat Duitsland nog veel meer te bieden heeft dan riesling. Alle belangrijke wijnregio’s passeerden de revue met aantrekkelijke wijnen gemaakt van o.a. scheurebe, silvaner, auxerrois, lemberger, huxelrebe en pinot noir, en zelfs een bordeauxblend van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon.

Masterclass Riesling & Co

Masterclass met professor doctor Monika Christmann

38 producenten

’s Middags konden de bezoekers een breed spectrum aan wijnen proeven van maar liefst 38 producenten. Het niveau van de te proeven wijnen lag duidelijk hoger dan tijdens voorgaande jaren en voor de professionele bezoekers was het dan ook een uitstekende gelegenheid om nieuwe aanwinsten voor de wijnkaart te scoren. Ook werden deze middag de winnaars gehuldigd van de RieslingWeeks wijn-spijscompetitie.

Proeverij bij Zoldering

’s Avonds bezochten we een proeverij die Marc Almert presenteerde bij het nieuwe restaurant Zoldering. Centraal onderwerp was sekt, waarbij de circa 30 genodigde sommeliers onder andere werden uitgedaagd om per wijn de gebruikte druivenrassen en de hoeveelheden restsuiker te raden. De gezellige en interessante bijeenkomst werd afgesloten met een smakelijk driegangendiner waarbij enkele spraakmakende wijnen op tafel kwamen.

Proeverij en diner bij restaurant Zoldering

Proeverij en diner bij restaurant Zoldering