Bodegas Meler is een familiewijnhuis in de appellatie Somontano, aan de voet van de Pyreneeën. Het wordt gerund door drie zusters Ana, Isabel en Maria Meler, die zich tot doel hebben gesteld op ambachtelijke wijze unieke karakterwijnen te maken.
proefnotities Jan van Lissum
Maria, Ana en Isabel Meler

Maria, Ana en Isabel Meler

Wijnmaker Ana Meler, afgestudeerd als landbouwkundig ingenieur en oenoloog, oogst internationaal veel lof met vernieuwende, expressieve, elegante wijnen met een eigen gezicht. Haar werk werd al omschreven als ‘nieuwe wereld binnen de cultuur van de oude wereld’. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar zoveel gunstige omstandigheden voor wijnbouw bij elkaar samen komen als in Somontano. De winters zijn koel, de zomers heet en er is een natuurlijk evenwicht tussen droogte, neerslag en temperatuur.
Ana Meler

Ana Meler

De druiven worden bij Meler ’s nachts geoogst zodra ze op hun rijpst zijn, na 4 uur. Door de gunstige ligging van de bodega kunnen ze vervolgens binnen 20 minuten geperst worden. De kleinschalige verticale persmethode levert een zeer zuivere most op die niet meer gefilterd hoeft te worden. Fermentatie vindt plaats op ijs om oxidatie te voorkomen en om meer componenten (kleur, tannine, structuur, geur, smaak) te extraheren zonder het gistingsproces te verstoren.
In de Colección Barrica-wijnen van Meler komen alle elementen van het bedrijf samen. Ze vertellen het verhaal van het gebied, de familie Meler en de bijzondere vinificatie.

Wijnkoperij La Persistance, Breda, 076-5430036

Proefnotities

7,5

Blanc de Noirs, Bodegas Meler, Somontano, Spanje 2018
Garnacha tinto, merlot; schone geur, veel wit fruit in geur en smaak, fruitige aanzet, intense kruidige onderlaag, goede vulling, doordrinkbaar, correcte zuren en lengte (12%)
dozen

8

9 Meses Colección Barrica, Bodegas Meler, Somontano, Spanje 2015
Cabernet sauvignon, garnacha, tempranillo, 9 maanden rijping op Frans eikenhout; granaatrood uiterlijk, mooi ontwikkelde geur, gerijpt fruit, kruidig, correct gebruik van hout, goede balans, doordrinkbaar, moderne schone stijl (14%) € 11,49

8

6 Meses Colección Barrica, Bodegas Meler, Somontano, Spanje 2016
Cabernet sauvignon, merlot, garnacha, syrah, 6 maanden rijping op Frans eikenhout; fraaie granaatkleur, evenwichtige geur, hier meer combinatie van fruit, florale en kruidige tonen, veel sap, rondeur, elegant, geur- en smaakaroma’s volgen elkaar op, plezierige wijn (14%)

8+

15 Meses Colección Barrica, Bodegas Meler, Somontano, Spanje 2012
Merlot, cabernet sauvignon, minimaal 15 maanden rijping op Frans eikenhout; granaatkleur, moeilijk traceerbare geurwaaier, malse mondbeleving, floraal, veel sap, mooie ontwikkeling, combinatie van rozijnen en zwart fruit, maaltijdwijn (14%)