nine seconds

Princic D
Princic M

Bianco Trebež, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2004

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Troppo Giovane, Amsterdam, tel 06-49431630
troppogiovane.nl
Achtergrond
Het dorp Oslavia ligt ongeveer 1 kilometer van de grens met Slovenië en had het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren in de strijd tussen Italië en het Oostenrijks-Habsburgse Rijk. Na de oorlog werd het Italiaans grondgebied en pas eind jaren dertig raakte het gebied weer een beetje bewoond. Dat de ribolla gialla (Sloveens: rebula), ooit een van de belangrijkste druiven van deze streek, niet totaal verdween mag een wonder heten. Ook omdat na WW2 en vooral in de jaren zestig veel ‘kleine’, minder rendabele druivenrassen het veld moesten ruimen ten gunste van populaire rassen. Het is vooral te danken aan wijnpioniers als Dario Prinčič, dat de ribolla gialla tegenwoordig weer serieuze aandacht krijgt. Prinčič nam het familiewijngoed over in 1988 en begon in 1993 onder eigen naam te bottelen. Het domein meet 10 hectare waarvan ongeveer 7 hectare beplant met wijnstokken. De wijngaarden liggen op steile hellingen met een zuidelijke oriëntatie. Dario besloot al spoedig over te stappen op een zo puur mogelijk, biodynamische teeltmethode, omdat hij inzag dat het potentieel van de ribolla gialla-druif in combinatie met de karakteristieke, arme ‘ponca’-bodem groot was nog lang niet voldoende onderkend werd. Dit grondtype wordt gekenmerkt door zand- en kalksteen met ijzer, mineralen en vulkanische elementen. Het zorgt voor een laag rendement van kleine druiven met een dikke schil.

Die schil levert niet alleen bescherming als de druif nog aan de stok hangt. Voor de vinificatie greep Prinčič terug op de methodes die zijn voorouders gebruikten: spontane fermentatie in open vaten met natuurlijke gisten, zonder temperatuurcontrole, en langdurig schilcontact. Orange wines dus, al hebben Dario’s voorgangers de wijnen nooit zo genoemd; voor hen was het gewoon de beste methode om een houdbaar en verkoopbaar product te maken. Schilcontact geeft de wijn immers tannine, die beschermt tegen oxidatie en zorgt voor een langer bewaarpotentieel. Daarna volgt een lange opvoeding in vaten en barriques, voor een deel van Sloveens hout, en een deel Allier-eiken. De wijn stabiliseert tenslotte 6 maanden op rvs en wordt zonder filtering of klaring gebotteld, met toevoeging van een klein beetje sulfiet.
Dat hij de toekomst voor de druif rooskleurig inziet, blijkt wel uit het feit dat hij, samen met enkele collega-wijnmakers, eerder dit jaar een aanvraag voor een eigen appellatie heeft ingediend, de DOCG Collio Ribolla di Oslavia.

Overigens laat Prinčič de overige druivenrassen op zijn domein niet links liggen. Zo maakt hij bijvoorbeeld een verrassend complexe cabernet sauvignon met maar liefst tien jaar vatrijping.
In het kader van deze aflevering van 9 seconds gaat onze speciale aandacht uit naar een wijn die Dario aanvankelijk als mislukt beschouwde. De druiven voor de Bianco Trebež 2004, een verrassende blend van friulano, pinot grigio, chardonnay en sauvignon blanc (latere jaargangen werden gevinifieerd zonder friulano), waren per abuis te vroeg geoogst en de wijn bleek aanvankelijk na ontkurking pétillant. Prinčič haalde de wijn snel van de markt, maar gelukkig wist de huidige Nederlandse importeur net op tijd een aantal flessen te bemachtigen…

Proefnotities
Eerste indrukken

Volle oranje kleur, neigt naar roodkoper, rustige geur, vullend en aromatisch, mooi uitgebalanceerde smaak met veel orange wine-fruit, prachtige zuren, zacht en rijp, aromatisch en gastronomisch, aangeklede wijn, prachtig ontwikkeld, verrassend subtiel pétillant tintje (13,5%)

Na 1,5 uur

De geur is licht wasachtig, de smaak mooi ontwikkeld, met rijpe tonen, meer fruitintensiteit en een vleugje abrikoos.

Na 24 uur

Nog altijd een volle kleur, zeer afwijkende geur, bijzonder smaakvol, aromatisch en vullend. Subtiel spritzig, abrikoos, gastronomische wijn.

Na 48 uur

Oranje tot kandijkleurig. In de geur is de intensiteit nu bijna geheel verdwenen, maar qua smaak staat de wijn nog als een huis. Impressies van absint, kaneel en hoestsiroop, ziltige toets, subtiel jodiumachtig, kruidig, en een flinke zuurgraad. Veel sap en lengte, mals en rond op de tong, de afdronk blijft zeer lang nagalmen. De smaak is nu op zijn allerbest: rijk geschakeerd, ontwikkeld, karaktervol, veel inhoud.
Deze wijn bezit enorm veel complexiteit en diepgang en maakt bijzonder veel indruk. 48 uur lang is hij in beweging gebleven en heeft hij een boeiende en unieke transformatie ondergaan. Een wijn die de tijd neemt om zijn eigen verhaal te vertellen.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaarden 7 hectare
Aanplant ribolla gialla, friulano, pinot grigio, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot.
Bodemsamenstelling ‘ponca’: arme bodem van zand-kalksteen met ijzer en vulkanische elementen
Ligging steile hellingen op het zuiden
Teeltmethode biodynamisch
Totale jaarproductie 13.000 flessen
Geproefde blend friulano, pinot grigio, chardonnay, sauvignon blanc
Vinificatie natuurlijke fermentatie met 30 dagen schilcontact in open, toegedekte vaten, daarna assemblage. Geen temperatuurcontrole.
Opvoeding minimaal 30 maanden houtrijping. Geen filtering of klaring, een weinig sulfiet bij de botteling.
Alcohol 13,5%

Dario Prinčič

Dario Prinčič