Ter gelegenheid van de derde Wereldtapasdag organiseerde The Wine & Food Association in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau de Nationale Tapascompetitie. 13 restaurants bereikten de finale en het Amsterdamse restaurant Beulings ging met de hoogste eer strijken.
![tapas tapas](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/RWF_0588a.jpg)
Wereldtapasdag werd uitgebreid gevierd met een succesvol en feestelijk evenement in De Kookfabriek Amsterdam. Het was een warme dag op een (te) warme locatie. Bezoekers konden onder andere deelnemen aan twee proeverijen onder leiding van onze eerste Master of Wine, Frank Smulders en de Spaanse Master of Wine Pedro Balesteros. Diana Cervera, chef van restaurant La Seu in Denia, Alicante, presenteerde een workshop gewijd aan tapas die karakteristiek zijn voor Alicante. Het hoogtepunt was de verkiezing van de Tapa van het Jaar. 13 uiteenlopende restaurants, uiteenlopend van wijnbar tot tweesterrenzaak, inclusief twee Spaanse restaurants en één Indonesisch, presenteerden hun creaties. Voor veel mensen was het een verrassing dat de Nederlandse chefs gemiddeld beter presteerden dan de Spaans-Nederlandse. Nederlandse chefs kozen voor verrassender structuren, aroma’s en grootte van tapas. Verder bleken er flinke interpretatieverschillen te bestaan over de vraag wat eigenlijk een tapa is. Dit is overigens een bredere kwestie, want onze verbazing is groot over de hoeveelheid hapklare (onzin)producten die horecaleveranciers aanbieden onder het mom van originele Spaanse tapas.
Winnaar
Een vrijwel unanieme jury koos uiteindelijk voor de combinatie die het Amsterdamse restaurant Beulings presenteerde. Het restaurant heeft daarmee een reis voor twee personen naar Alicante gewonnen, inclusief een culinaire masterclass bij restaurant La Darsena en diner bij Taberna del Gourmet
Tapa van het Jaar: restaurant Beulings, Amsterdam
Chef: Bas Bont
‘The Easy Peasy’
Falafel van verse doperwtjes met augurkjes, zelf ingemaakte jalapeños, komkommer, munt en pistachetahine
Eigentijdse creatie, verrassend en vernieuwend van presentatie, samenstelling en smaak. Aparte fusion, pure, vegetarische tapa met herkenbare Spaanse toets, ode aan verteerbaarheid en luchtigheid.
Gastvrouw Lisja Hu en chef Bas Bont, restaurant Beulings
Winnaar
Een vrijwel unanieme jury koos uiteindelijk voor de combinatie die het Amsterdamse restaurant Beulings presenteerde. Het restaurant heeft daarmee een reis voor twee personen naar Alicante gewonnen, inclusief een culinaire masterclass bij restaurant La Darsena en diner bij Taberna del Gourmet
Tapa van het Jaar: restaurant Beulings, Amsterdam
Chef: Bas Bont
‘The Easy Peasy’
Falafel van verse doperwtjes met augurkjes, zelf ingemaakte jalapeños, komkommer, munt en pistachetahine
Eigentijdse creatie, verrassend en vernieuwend van presentatie, samenstelling en smaak. Aparte fusion, pure, vegetarische tapa met herkenbare Spaanse toets, ode aan verteerbaarheid en luchtigheid.
‘The easy peasy’
![Pedro Pedro](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/Jury-Pedro-Ballesteros.jpg)
Pedro Ballesteros MW
![jury jury](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/Jury-Tapas.jpg)
De jury aan het werk
De jury
Pedro Ballesteros MW, ex-jurylid internationale Copa Jerez
Diana Cervera, chef restaurant La Seu in Denia, Alicante
Ana Roman Riechmann, directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag
Hans van de Meeberg, freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife
Harrie Baas, Wine-Food Consultancy
Jan van Lissum, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland, voorzitter
Voor de beste tapaswijnen per prijscategorie zie het artikel elders op deze site.
![jury jury](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/Jury-Tapas.jpg)
De jury aan het werk
De jury
Pedro Ballesteros MW, ex-jurylid internationale Copa Jerez
Diana Cervera, chef restaurant La Seu in Denia, Alicante
Ana Roman Riechmann, directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag
Hans van de Meeberg, freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife
Harrie Baas, Wine-Food Consultancy
Jan van Lissum, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland, voorzitter
Voor de beste tapaswijnen per prijscategorie zie het artikel elders op deze site.
Hieronder een overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde.
Overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde
Ratatouille Food & Wine, Haarlem - chef: Jozua Jaring
Ratatouille à la schapenkaas Viejo
Schapenkaas met tomaat, gegrilde groentes en gnocchi
Mooi frisse presentatie, de schapenkaas domineert de tapa, vullend en gevarieerd van smaak, redelijk Spaans getint.
En Pluche, Amsterdam - chef: Wijnand Schoen
Cerdo de Iberico y su bellota
Schouder en buik van iberico, pedro ximénez, gerookte pimenton, crème van zwarte knoflook, groene olijf
Prachtige presentatie, verzorgd, smeuïg en accent op zout dankzij de ham en het buikspek, geschakeerde smaak, herkenbaar Spaans karakter, modern met traditionele tint, hoog op smaak.
Tapasbar 21 Pinchos, Rotterdam - chef: Miguel Perez
Pulpo a la plancha / Pincho cecina / Pincho cebo
Te veel van het goede, lastig eten, vol, machtig, wel Spaans maar boers qua presentatie en smaak, veel brood en knoflook, weinig finesse, geen wedstrijd-tapa, wel smaakvol.
Overige finalisten
Ratatouille Food & Wine, Haarlem
chef: Jozua Jaring
Ratatouille à la schapenkaas Viejo
Schapenkaas met tomaat, gegrilde groentes en gnocchi
Mooi frisse presentatie, de schapenkaas domineert de tapa, vullend en gevarieerd van smaak, redelijk Spaans getint.
En Pluche, Amsterdam - chef: Kevin Coevering
Cerdo de Iberico y su bellota
Schouder en buik van iberico, pedro ximénez, gerookte pimenton, crème van zwarte knoflook, groene olijf
Prachtige presentatie, verzorgd, smeuïg en accent op zout dankzij de ham en het buikspek, geschakeerde smaak, herkenbaar Spaans karakter, modern met traditionele tint, hoog op smaak.
Tapasbar 21 Pinchos, Rotterdam
chef: Miguel Perez
Pulpo a la plancha / Pincho cecina / Pincho cebo
Te veel van het goede, lastig eten, vol, machtig, wel Spaans maar boers qua presentatie en smaak, veel brood en knoflook, weinig finesse, geen wedstrijd-tapa, wel smaakvol.
Daalder, Amsterdam - chef: Dennis Huwae
Merengue Nigiri
Rijstmerengue met zalm, foie-crème en mandarijnponzu
Ziet eruit als sushi nigiri, luchtig en elegant, ingetogen zilt, licht zoete impressie, Spaanse toets ontbreekt enigszins, verfijnd van smaak.
The French Connection, Amsterdam - chef: Jef van den Hout
Caldo verde met paling, foie gras, zoetzure groentjes en boerenkool
Mooie presentatie, modern versie van tapabeleving, geraffineerd, ijskoud, licht verteerbaar, evenwichtig, fraai mondgevoel, lichte Spaanse inbreng.
Tribeca, Heeze - chef: Sergio Hernandez Paredes
Geroosterde carabinero, koppenboter, krokante nori en consumé van kalf
Fris en luchtig, mooi gedoseerde smaken, overheerlijk, klein maar fijn. Modern en internationaal, maar met Spaans uitgangspunt. Uitstekend niveau.
![team daalder team daalder](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/team-daalder.jpg)
Het team van Daalder
Overige finalisten
Daalder, Amsterdam
chef: Dennis Huwae
Merengue Nigiri
Rijstmerengue met zalm, foie-crème en mandarijnponzu
Ziet eruit als sushi nigiri, luchtig en elegant, ingetogen zilt, licht zoete impressie, Spaanse toets ontbreekt enigszins, verfijnd van smaak.
The French Connection, Amsterdam
chef: Jef van den Hout
Caldo verde met paling, foie gras, zoetzure groentjes en boerenkool
Mooie presentatie, modern versie van tapabeleving, geraffineerd, ijskoud, licht verteerbaar, evenwichtig, fraai mondgevoel, lichte Spaanse inbreng.
Tribeca, Heeze
chef: Sergio Hernandez Paredes
Geroosterde carabinero, koppenboter, krokante nori en consumé van kalf
Fris en luchtig, mooi gedoseerde smaken, overheerlijk, klein maar fijn. Modern en internationaal, maar met Spaans uitgangspunt. Uitstekend niveau.
Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa, Eindhoven - chef: Raymond Valk
Wilde gamba, cremeux van paella, structuren van tomaat, basilicum, aioli, zilte plantjes
Zeer kleurrijk, veel smaken, licht pittig, met selderij en paprika, veel crèmigheid. Eerder een voorgerecht dan een tapa. Smaakvol.
Wollerich, Sint-Oedenrode - chef: Cas Pikaar
Toast met pata negra, Bettine geitenkaas en truffel, gegarneerd met bosui, tomaat, kingboleten, crème van mierikswortel
Goed gecombineerde smaken, mooie invloed van geitenkaas, invloed van truffel iets te sterk aanwezig, zeer gastronomisch, verleidelijk.
Smaakstudio De Sawa, Delft - chef: Allard Sieburgh
Nasi Tjampoer
Sushi-achtige presentatie van Indonesisch getinte tapa. Vettig, kleverig, te beperkt qua mondbeleving. A-typisch mondgevoel voor sommige juryleden, wel verrassend.
![team rosa team rosa](http://proefschrift.nl/wp-content/uploads/2017/06/team-rosa.jpg)
Team van Señora Rosa
Overige finalisten
Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa, Eindhoven
chef: Raymond Valk
Wilde gamba, cremeux van paella, structuren van tomaat, basilicum, aioli, zilte plantjes
Zeer kleurrijk, veel smaken, licht pittig, met selderij en paprika, veel crèmigheid. Eerder een voorgerecht dan een tapa. Smaakvol.
Wollerich, Sint-Oedenrode
chef: Cas Pikaar
Toast met pata negra, Bettine geitenkaas en truffel, gegarneerd met bosui, tomaat, kingboleten, crème van mierikswortel
Goed gecombineerde smaken, mooie invloed van geitenkaas, invloed van truffel iets te sterk aanwezig, zeer gastronomisch, verleidelijk.
Smaakstudio De Sawa, Delft
chef: Allard Sieburgh
Nasi Tjampoer
Sushi-achtige presentatie van Indonesisch getinte tapa. Vettig, kleverig, te beperkt qua mondbeleving. A-typisch mondgevoel voor sommige juryleden, wel verrassend.
SchultenHues – Peter Gast Gastrobar, Zutphen - chef: Peter Gast
Pofbroodje met alg en zeewater, gekonfijte westlandse tomaatjes, reductie van bruinwier, gedroogde tomaat en mini kruiden uit zutphen, crème van zandhaai
Mooie, frisse presentatie, tapa met hoge zuurgraad, droog broodje, redelijk, goed gedoseerde kruiden, redelijk verteerbaar. Nederlands concept in de vorm van Spaanse tapa, goed maar safe.
Brasserie Van Baerle, Amsterdam - chef: Chris Hooiveld
Patatas bravas
Chips en salade van Opperdoezer ronde, saus van tomaat
Regionale ingrediënten in de hoofdrol, gazpacho in glaasje, patatas er bovenop, veel tomaat, smaakvol, verrassende presentatie, duidelijke rol voor de chips.
Serre Restaurant, Amsterdam - chef: Daniel Daamen
Okonomiyaki minikroket
Traditioneel Japans vertaald naar hedendaagse tapa, met spitskool, ibericoham en dashi
Vettig, vullend, pittig, verrassend, veel smaak, duidelijk Aziatisch met klein Spaans accent, veel bite, goede presentatie, rijk geschakeerd.
Overige finalisten
SchultenHues – Peter Gast Gastrobar, Zutphen
chef: Peter Gast
Pofbroodje met alg en zeewater, gekonfijte westlandse tomaatjes, reductie van bruinwier, gedroogde tomaat en mini kruiden uit zutphen, crème van zandhaai
Mooie, frisse presentatie, tapa met hoge zuurgraad, droog broodje, redelijk, goed gedoseerde kruiden, redelijk verteerbaar. Nederlands concept in de vorm van Spaanse tapa, goed maar safe.
Brasserie Van Baerle, Amsterdam
chef: Chris Hooiveld
Patatas bravas
Chips en salade van Opperdoezer ronde, saus van tomaat
Regionale ingrediënten in de hoofdrol, gazpacho in glaasje, patatas er bovenop, veel tomaat, smaakvol, verrassende presentatie, duidelijke rol voor de chips.
Serre Restaurant, Amsterdam
chef: Daniel Daamen
Okonomiyaki minikroket
Traditioneel Japans vertaald naar hedendaagse tapa, met spitskool, ibericoham en dashi
Vettig, vullend, pittig, verrassend, veel smaak, duidelijk Aziatisch met klein Spaans accent, veel bite, goede presentatie, rijk geschakeerd.
Klik hier voor meer informatie over sherry