Rijsel

De winnaars: Thai Fresh (Voorburg) en ‘t Thais Hof (Wuustwezel)

Vanwege het succes van de eerste editie van The Best Thai Awards powered by Singha Beer konden in 2017 niet alleen restaurants in Nederland maar ook in België genomineerd worden. Een professionele jury onder leiding van ondergetekende bezocht in beide landen de zaken waarop de meeste stemmen waren uitgebracht. Hieronder de beoordelingen van de top 5 in elk land.
tekst Jan van Lissum

Rijsel

Michael Boyd Leussink, Director Europe for Westmill and appointed distributor for Singha Beer en Jan van Lissum, juryvoorzitter, directeur The Wine & Food Association (© Johan Quet – Still Art Media)

In totaal werden ruim 15.000 stemmen uitgebracht. Net als vorig jaar was er veel enthousiasme bij de genomineerde restaurants en werd er veel aandacht besteed aan de competitie op websites en Facebookpagina’s. Op vrijdag 9 februari werden tijdens de beurs ‘Azië in Antwerpen’ in de Waagnatie Expo de winnaars gehuldigd: in Nederland Thai Fresh (Voorburg) en in België ’t Thais Hof – Sa Laa Thai (Wuustwezel). Onder de Nederlandse en de Belgische restaurantliefhebbers die gestemd hadden werden twee reizen voor twee personen naar Thailand verloot. De reis bestaat uit een VIP bezoek aan het Singha Beer museum, een Thaise kookworkshop, een fietstocht door Bangkok en een diner in de Singha micro brouwerij en restaurant Est33.

Winnaar in Nederland:

Thai Fresh, Voorburg

Prachtige zaak, transparant, veel daglicht, zeer verzorgd, schoon. Bijzonder vriendelijk personeel in de bediening en de keuken (veel vrouwelijke koks), zeer servicegericht, schone keuken. Wijnkaart biedt 12 wijnen van redelijk niveau. Plaatjes van gerechten, mooi van samenstelling en verfijnd, goede kwaliteit ingrediënten. Sauzen en pittigheid zijn uitstekend gedoseerd en in balans gebracht met de verschillende componenten. Goede spanning in de gerechten. Rode en groene curry zijn bijzonder aangenaam, subtiele sauzen. Ook afhalen en bezorgen. Thai Fresh is de terechte winnaar in Nederland.

Som Tam **

Gestampte jonge papajasalade met tomaat, pinda’s, chili en haricots verts.
Mooi samengesteld gerecht, lichtvoetig van smaak. Veel fraîcheur, rauw, bite, pittig, mooi accent van de pinda’s. € 12,75

Sam Sa Haai – Massaman Curry *

Kip, varkenshaas, ossenhaas, met zachte rode curry, cashewnoten, aardappel, gegrilde groenten en kokosmelk.
Mooie presentatie gegrilde groente, fijn en elegant, mooie rijst, heel fraaie saus. Verleidelijke smaakbeleving met name door de zachte rode curry. Alle ingrediënten zijn duidelijk te proeven, opvallend subtiel mondgevoel, zeer evenwichtig. € 21,75

Andaman – Kieuw Waan ***

Visfilet, mosselen, garnalen, inktvis. Groene curry met Thaise basilicum, jonge aubergine, kokosmelk en haricots verts.
Meer pittigheid en stevigheid, vullend en zoeter. Alle producten behouden hun smaak. Zeer verfijnd gedoseerde groene curry, goede balans. € 21,75

Gefrituurd ijs

Vanille-roomijs in een warm, krokant gefrituurd laagje cake, amandelen en chocoladesaus.
Smaakvol gerecht, goed gekozen smaken, krokant laagje geeft bite. Evenwichtig en verleidelijk. € 8,50

Rijsel

Plaatjes van gerechten bij Thai Fresh

Tweede plaats in Nederland:

BaiYok, Zwolle

Vorig jaar 2e plaats in de competitie, na de winnaar Bird in Amsterdam. Goed ingerichte zaak, behoorlijk wat couverts (40-45). De service is prima. Goede menukaart, overzichtelijk, veel keuze. Aparte menukaart voor kinderen en speciale menukaart waarop de aanwezige allergenen per gerecht worden aangegeven. Flinke porties op het bord. In de keuken drie van oorsprong Thaise chefs die kunnen bogen op een ruime culinaire ervaring in Thailand. De gerechten zijn goed van samenstelling en bereiding en mooi van smaak, met veel frisse tonen en meestal een accent van zoet en zuur. Ook afhalen is hier een optie. Op de wijnkaart staan zo’n 20 wijnen van redelijke kwaliteit.

Yam Plaa Doe Foe

Salade van krokant gebakken stukjes meervalfilet, verse mango, verse gember, pinda, rode ui, verse bladkoriander en citroen.
Krokant mondgevoel, duidelijk accent op zoetzuur, frisse touch van de mango. Mooi samengesteld, evenwichtig gerecht, fris met bite. € 15,75

Choe Chic Plaa **

Gebakken stukjes meervalfilet geserveerd met saus van rode currypasta en geraspte kokos.
Spicy met voortreffelijk smakende kokos. Heerlijk, uitnodigend gerecht, mooi bereide vis en knappe, goed gedoseerde currysaus. € 18,00

Rijsel

Yam Plaa Doe Foe van restaurant BaiYok

Overige finalisten in Nederland

Thai Ubon, Landsmeer

Eenvoudig ingericht, met enkele krukken en 2 à 3 ronde tafeltjes. Vooral gericht op afhaalpubliek. Vrouwelijke koks bereiden de gerechten. Zeer vriendelijke sfeer, servicegericht personeel. Veel keuze op de menukaart. De gerechten zijn commercieel, toegankelijk en verleidelijk van smaak, niet te spicy. We missen wat bite en schakering. Er is geen wijnaanbod. Prijzen zijn aan de hoge kant, gezien het afhaalconcept.

LemonLeaf, Purmerend

Aantrekkelijk en kleurig ingericht restaurant, met belangrijke rol voor zwoel rood. De van oorsprong Thaise chef-eigenaresse bereidt authentieke gerechten – gecertificeerd door Thai Select. We proeven dezelfde ingrediënten in de gerechten, o.a. sperziebonen en wortels. Duidelijk gericht op breed publiek. We missen wat schakering, levendigheid en karakter. Acht wijnen op de kaart. Restaurant met perspectief.

Mekhong Thai-Lao Restaurant, Delft

Correct ingericht, maar we missen wat gezelligheid. De service is wat wisselend van niveau. Chef komt uit Laos. Gerechten zijn iets grover, missen wat verfijning en spanning. Culinair aardig van niveau, over het algemeen mild qua pittigheid, maar geen top. Toegankelijke zaak voor breed publiek.

Winnaar in België:

Sa Laa Thai – Het Thaise Hof, Wuustwezel

Begonnen als catering, sinds 2013 ook een eigen restaurant. Mooi gelegen familierestaurant in bosrijke omgeving. Zeer verzorgd interieur, aangename huiskamersfeer, slechts 24 stoelen. Vader en moeder in de keuken, zoon en dochter in het restaurant. Aparte menukaart met aantrekkelijke keuze aan gerechten. Zeer fijn gedetailleerde amuses. Bijzonder goede service aan tafel, persoonlijke aandacht. Visueel perfecte gerechten, passend bij het interieur en het mooie bestek en serviesgoed. Alles van hoog niveau, met liefde bedacht en bereid, veel finesse. Verfijnd qua opmaak, qua combinatie van de ingrediënten en in geur en smaak. We proeven frisse producten, heerlijke sauzen, goed gedoseerde pepertjes. Levendige creaties dankzij een goede bite van de groenten en een smakelijk spel van zoet en zuur. Aardig wijnaanbod, niet groots maar wel verzorgd. Gezellige zaak met buitengewoon fijne keuken. Verreweg nummer 1 van alle genomineerde restaurants.

Salade

Zeer gevarieerd van smaak, met o.a. limoen, gember, pinda, rode ui, noedels, chilipeper, citroengras, tamarindesaus.

Rijstsoep

Met verse gember en balletje van varkensvlees met koriander.

Kip

Fijne pikante saus, rijk van smaak, goede rijst, visueel zeer aantrekkelijk, smaakvol en fijn met goede bite.

Garnalen

Heerlijke zoetzure saus, licht pernodachtig, fijne aroma’s, goed gekozen en mooi geïntegreerde ingrediënten, mooie gember, boontjes zijn zeer functioneel. Licht verteerbare smaakbeleving.

Mango met kleefrijst

Zachte rijpe mango van prachtige kwaliteit (meegenomen uit Thailand), friszoet. Rijst met bruine suiker, chocolade, bramen, frambozenmousse.
Heel verzorgd, met goede zoet-zuurbalans. Heerlijk dessert.

Rijsel

Thais Hof: met liefde bereide, verfijnde gerechten

Tweede plaats in België:

D’oude stove bij Mama Thai, De Panne

De meest westelijk gelegen plaats van België, circa 20 km ten oosten van Duinkerken. Zeer verzorgde locatie met eigen parkeerplaats, terras en serre. Sfeervol ingericht restaurant dat dagelijks kan rekenen op een uitstekende bezetting, zowel voor lunch als diner; totaal zo’n 70-80 couverts per dag. Ongekend knappe wijnkaart met prima variatie wit en rood. Er wordt duidelijk meer wijn dan bier gedronken bij de Thaise maaltijden hier. Opvallende wijnen o.a. Mouton Rothschild, Château Musar en Columella van Eben Sadie. Homogene keuken, goed verzorgd, zeer smakelijke gerechten, verleidelijk en bijna verslavend. Kwaliteit ingrediënten is goed, dat proef je. Groenten hebben een mooie bite, de sauzen zijn overheerlijk, de gerechten bezitten goede frisse accenten en vaak een mooi spel tussen zoet en zuur. Er is sprake van een zekere finesse, maar de gerechten zijn eerder aromatisch en smeuïg; het is bijna een voluptueuze kookstijl.

Som-Tam-Thai

Papajasalade met zachte chili en pinda’s.
Opvallend grote portie. Smaakvolle pinda’s spelen belangrijke rol in het gerecht. Mooie frisse groente geeft veel bite. Gerecht is goed, maar niet spectaculair vergeleken bij de salades van Thai Fresh en Bai Yok, eerder behoudend. Saus is redelijk zacht van smaak met gedoseerde inbreng van zoet en zuur. Evenwichtig en lekker. € 12,90

Pad Thai Kung

Gebakken rijstnoedels met scampi, ei, sojascheuten en groenten.
Zachte zoet-zuurervaring, limoen brengt smaak. Toegankelijk, verleidelijke smaakbeleving. Heerlijke garnalen. Smeuïg en aromatisch, knap opgebouwd gerecht. Aanrader. € 18,90 met rundvlees (Nua), scampi (Kung) of vis (Pha) / € 16,90 met kip (Kai) of varkensvlees (Moo)

Kang Keaw Wan Kai

Kip met groene curry met zoete basilicum en kokos. Mild gedoseerde pittigheid, mooie kwaliteit kip. Veel munttonen, associatie met eucalyptus. Knappe saus, zeer fijn, licht verteerbaar en ongelooflijk lekker, met olijfoliedruppels. Het spicy karakter neemt toe maar blijft aangenaam. Schitterend gerecht met veel smaakvolume, streelt de tong. € 18,90 met rundvlees of scampi / € 16,90 met kip of varkensvlees

Rijsel

Mama Thai: verleidelijke gerechten, overheerlijke sauzen

Overige finalisten in België

Thai Corner, Sint-Truiden

Authentiek Thais restaurant, gezellig met zeer vriendelijke service. Opvallende punten: je gaat via de keuken naar het toilet, en er kan alleen cash betaald worden, waarbij je geen rekening ontvangt. De gerechten zijn smakelijk maar eenvoudig, met een duidelijk zoet accent. Ook afhaalmogelijkheid.

Wang Tong Thai, Sint-Truiden

Interieur is heel eenvoudig en strak van opzet, met witte wanden, donkere houten vloer, zwarte tafeltjes en witte stoelen. Daardoor komt de veelkleurigheid van de gerechten nog beter tot zijn recht. De menukaart is divers, maar de gerechten zijn beperkt in schakering. Culinair eenvoudig maar wel lekker.

Thais Koken Aan Huis, Diepenbeek

Geheel gericht op afhalen, workshops en catering, op locatie maar ook bij je thuis. Zeer geschikt voor feesten en recepties. Voor afhaalgerechten één dag van tevoren bestellen. Verzorgde en kleurrijke gerechten, smaakvol en goed van niveau. 7 dagen 24 uur geopend.

(*Licht gekruid – **Scherp gekruid – ***Extra gekruid)

www.thebestthai.be
www.thebestthai.nl