tekst Jan van Lissum
Het jonge, dynamische team van SAAM koppelt een hoge dosis kennis en ervaring aan een ontspannen en enthousiaste bejegening van de gasten. Het zorgt voor een aangename sfeer, voor ‘saamhorigheid’: iedereen voelt zich hier welkom.
SAAM heeft veel potentie. Met nog wat puntjes op de i ziet de toekomst voor dit restaurant er zeer rooskleurig uit.
De combinaties
Na een aantal afwisselende, smaakvolle en verleidelijke amuses werd het menu geserveerd.
In onderstaand verslag krijgen gerecht en wijn beide een rapportcijfer; de combinatie waarderen we met maximaal 5 sterren.
8- Rode poon, citrus, paprika
Rode poon aan de bovenkant kort gebrand. Daarbij rodepoontartaar, paprikasiroop en een vinaigrette van citrus. Krokant van jackfruit en paprika.
Mooi gerecht met zeer veel zuren. De combinatie van citrus en paprika zorgt voor een aangename schakering en het krokantje verrijkt de textuur. Gewoon lekker.
8
Saboteur White, Luddite, Cape South Coast, Zuid-Afrika 2022
71% chenin blanc, 15% viognier, 14% sauvignon blanc, chenin en viognier ondergingen 10 dagen maceratie, rijping: 7 maanden in oude Franse barriques; expressief, hoge zuren, felle wijn, schoon en eigenzinnig, mag iets langer openstaan zodat de aroma’s zich meer ontwikkelen (12,5%)
Importeur: WineMatters
**(*) Wijn & spijs
Er ontstaat een fris en toegankelijk geheel, maar de wijn verdient meer aandacht. Nu krijgt hij wat minder de kans om tot ontplooiing te komen: de hoge zuren in wijn en gerecht zitten wat in de weg. Iets langer openstaan zou kunnen helpen.
7,5 Zeeuwse kokkel, plankton, kweepeer
Zeeuwse kokkels met een luchtige saus van plankton en krokant van ‘nduja. Daarbij ingelegde kweepeer en courgette.
Smaakvol en intens gerecht met hoge zuren. Goed van samenstelling, mooie inhoud. Alle ingrediënten komen redelijk goed tot hun recht.
7,5
Montunal, Montonale, Lugana, Italië 2020
Turbiana, fermentatie en 6 maanden rijping sur lie op rvs; neutrale, schone geur, in de mond fris en fruitig, licht kruidig, bittertje, goed doordrinkbaar
Importeur: De Wijnengel
**(*) Wijn & spijs
De wijn heeft een blusfunctie ten aanzien van de hoge zuren in het gerecht, maar hij is ook iets te licht qua inhoud, waardoor het gerecht erover heen gaat.
8 Zwezerik, crème crue, amandel
Krokant gebakken kalfszwezerik, daarbij aardappelsalade met crème crue, ingelegde tulpenbol, rauwe amandel en bundelzwam.
Smaakvol gerecht, mooie creatie, evenwichtig samengesteld.
9-
Groendruif, Haasbek, Franschhoek, Zuid-Afrika 2017
Sémillon blanc, klein percentage sémillon gris, 55 jaar oude stokken, fermentatie en rijping in foeders, samenwerking tussen Damascene en Smaragd Wijnen; lastige geur met veel groenige tonen, heeft lucht nodig, prachtig smaakpalet, rijk en evenwichtig, complex, goede inhoud, fraaie presentatie van sémillon, zeer goede houtinbreng, mooie lengte (13,5%)
Importeur: Smaragd Wijnen
**** Wijn & spijs
De wijn verlengt de smaak van het gerecht. Smeuïg en evenwichtig geheel met mooi aaneengesloten aroma’s. De wijnaroma’s voegen een dimensie toe en vinden vooral goed aansluiting bij de romige textuur van de aardappelsalade en de rauwe amandel.
8- Aubergine, gember, sorghum
Aubergine, gelakt en gevuld met chakalaka (Zuid-Afrikaans gekruide groentestoof met o.a. tomaat en ui). Onder een hollandaise van gember en bovenop crunch van gepofte sorghum met poeder van zeesla.
Mooi samenspel van zoete, zure en vettige impressies. Smaakvol en aangenaam.
8+
Transient Lands, Angus Paul, Western Cape, Zuid-Afrika 2020
Pinotage, fermentatie in open betonnen kuipen, 11 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; mooi fruit, goede zuren, heel subtiel en evenwichtig, aangenaam doordrinkbare pinotage, mooie expressie van de druif, elegant, verrassende wijn (13%)
Importeur: WineMatters
***(*) Wijn & spijs
Evenwichtig en aangenaam, goede match. Het smeuïge van het gerecht past mooi bij het fruit en de zuren van de wijn. Toegankelijk en verleidelijk geheel.
8- Muskuseend, Kaapse kerrie, zoete aardappel
Eendfilet met zoete aardappelcrème en cacaonibs. Daarbij eigen jus. In het bakje ernaast eendenbout croustillant met schuim van Kaapse kerrie. Daarbij een ‘saam delen’ seizoensgroente met een schuim van beurre noisette.
Mooi vormgegeven, smaakvol gerecht waarin veel gebeurt. Uitstekend rosé bereide eendenborst, mooi van smaak, evenwichtig en elegant.
8-
Riserva, Pala, Cannonau di Sardegna, Italië 2019
Cannonau, 45 jaar oude stokken, 12 maanden rijping in Franse eiken vaten van 3000 liter; geheel eigen aroma’s, goed fruit, mooie zuren, goede fraîcheur, mooie inbreng van het hout, soepel en elegant, aangenaam doordrinkbaar, goede prijs-kwaliteitverhouding
Importeur: De Wijnengel
***(*) Wijn & spijs
Elegante combinatie, mooi van samenstelling. De wijn geeft het geheel extra souplesse.
SAAM Restaurant, Ouderkerk a/d Amstel (Amstelveen), 020-2250014