Bellingham

Bellingham

LFE presenteerde tijdens Wine Professional een proeverij gewijd aan The Founders Series van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Bellingham. Met deze drie premium wines eert de producent het echtpaar dat aan de basis stond van het huidige bedrijf.
proefnotities Ivo Ivanis

Het waren de Nederlander Gerrit Jan van Vuuren en zijn vrouw, een Franse hugenote die in 1693 de eerste duizend wijnstokken plantten op het domein in Franschhoek. Maar de eersten die zich serieus met wijnbouw bezighielden waren Bernard en Fredagh Podlashuk. Ze kochten het inmiddels wat vervallen domein in 1943, knapten het op en legden nieuwe wijngaarden aan. Nadat ze in Frankrijk en Duitsland uitvoerig onderzoek hadden gedaan op het gebied van wijnbouw en vinificatie, produceerden ze in 1949 de eerste rosé van Zuid-Afrika, gevolgd door de Premier Grand Cru in 1951 en een 100% shiraz in 1956. Het echtpaar vestigde hiermee niet alleen de naam Bellingham als professioneel wijnhuis, maar Bernard had met zijn inventiviteit, vooruitziende blik en perfectionisme ook invloed op de Kaapse wijnbouw als geheel.
LFE stand

In de stand van LFE

Bellingham Quintessential
Bellingham Freda
Bellingham Pod
De huidige wijnmaker, Richard Duckitt, eert het verleden onder meer met de fraaie The Bernard Series, en met The Founders Series, die in deze proeverij aan bod kwam: Quintessential Couple, Freda en Pod.

LFE, Maartensdijk, 0346-214397

Proefnotities

8+

Quintessential Couple Rosé, Bellingham, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018
60% pinotage (42 jaar oude stokken), 40% syrah (41 jaar oude stokken), enkele uren maceratie, fermentatie en rijping gedurende 3 maanden in 3 jaar oude vaten, 800 flessen gemaakt; prachtige kleur, gerijpte geur, klein rood fruit, banaan en tropisch fruit, romig, ronde en sappige smaak, veel fruit, goede balans, licht zoetige finale, veel lengte, aparte stijl, mooie rosé voor aan tafel (12,5%)

8,5

Freda, Bellingham, Western Cape, Zuid-Afrika 2021
40% chenin blanc, 30% grenache blanc, 30% sauvignon blanc, fermentatie per druivenras en 12 maanden rijping sur lie in gebruikte vaten van Franse eikenhout, 800 flessen gemaakt; intense kleur, goudgeel, ziltige geur, vuursteen en citrus, bourgogneachtige geur, brede, volle en sappige smaak, noten, bittertje, lang en fris, prachtige balans, gastronomische wijn pur sang (13,5%)

8,5

Pod, Bellingham, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2020
70% pinotage, 30% syrah, fermentatie per druivenras op houten vaten, malolactische fermentatie, 16 maanden rijping op 50% nieuwe en 50% tweedejaars Franse barriques, 850 flessen gemaakt; jong roodpaars, veel kleur, frisse, fruitige geur, veel zwart en rood fruit, kersen, pepertje en wat aardse tonen, zachte houtinvloed, zeer verleidelijke en complexe geur, elegante en ronde aanzet met veel fruit en een fijne houtinbreng, koffie en mokka, rijpe tannine, goede zuren en balans, veel lengte, nog jong maar wel al drinkbaar (14%)