d'Arenberg kubus

De fameuze kubus van d’Arenberg, met restaurant, proefruimte en meer. Op de voorgrond vader Darry en zoon (en wijnmaker) Chester Osborn.

Het Nederlands Gilde van Sommeliers organiseerde enige tijd geleden bij restaurant Fitzgerald in Rotterdam een proeverij gewijd aan Australia’s First Families of Wine.
tekst en proefnotities Jan van Lissum
Het samenwerkingsverband First Families of Wine werd tien jaar geleden in het leven geroepen door elf van de oudste wijn producerende familiebedrijven van Australië. Sindsdien reizen de huidige wijnmakers en/of andere vertegenwoordigers van deze families samen de wereld rond om niet alleen hun premium wines te laten proeven, maar ook om masterclasses en presentaties te geven over hun meerdere generaties bestrijkende, collectieve wijnbouwervaringen, tradities en succesverhalen. Daarmee vertellen ze niet alleen hun eigen verhaal maar ook dat van de geschiedenis en ontwikkelingen van de Australische wijnproductie in het algemeen.
Acht van de elf bedrijven waren vertegenwoordigd bij de presentatie in Rotterdam. Het evenement was met veel moeite georganiseerd door het Gilde, wat met name te maken heeft met het feit dat de Australische wijnindustrie weinig budget beschikbaar heeft voor de Nederlandse markt. Jammer, maar ook begrijpelijk, omdat Australische premium wines nauwelijks te vinden zijn op de wijnkaarten van serieuze restaurants.
Tahbilk in Nagambie Lakes

Tahbilk in Nagambie Lakes

Deze proeverij zal daar weinig aan veranderd hebben. Hoe boeiend hij ook was, representatief voor de huidige ontwikkelingen in Australië was hij niet. De aroma’s van de meeste wijnen die gepresenteerd werden passen niet meer bij de hedendaagse Nederlandse restaurantkeukens en wijnkaarten. Het is op zich een correcte, stabiele stijl, gerijpt en met vulling, maar vrij alcoholisch, met weinig fraîcheur en afwisseling. 20 jaar geleden was dit wat je gewend was en wenste van een Australische wijn, maar anno 2019 zit hier niemand op te wachten, zeker niet in de betere eigentijdse restaurants…

Australia’s First Families of Wine

Hill of Grace wijngaard

De Hill of Grace wijngaard van Henschke

Proefnotities

Tahbilk

8-

1927 Vines Marsanne, Tahbilk, Nagambie Lakes, Australië 2012
Marsanne, een van de oudste marsannewijngaarden ter wereld, 7 jaar flesrijping; klassiek geconcentreerde marsanne, niet opgepompt, brede, rijpe aroma’s in aanzet, rustig smaakpalet, redelijk veel sap, fruitig, goede zuren, ontwikkeld, maaltijdwijn (11%)
New World Wineries ca. € 24,00

8-

Old Vines Cabernet Shiraz, Tahbilk, Nagambie Lakes, Australië 2016
62% cabernet sauvignon, 38% shiraz, 18 maanden rijping in grote eiken vaten van 10 tot 100 jaar oud; zwart fruit, goede blend, mooie rijpe tonen, goede kruidigheid, balans, mooie lengte
New World Wineries ca. € 24,00

8+

Marsanne Museum Release, Tahbilk, Nagambie Lakes, Australië 2012
91% marsanne, 5% riesling, 1% chardonnay, 1% roussanne, 1% sauvignon blanc, 1% verdelho; mooie marsanne-aroma’s, fraai ontwikkeld, evenwichtig, sappig, mooi fruit, goede zuren, bijzondere maaltijdwijn
New World Wineries ca. € 14,00

Tyrrell’s Wines

7+

Vat 1 Semillon, Tyrrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2014
Sémillon, 91 jaar oude stokken, vinificatie op rvs, 5 jaar flesrijping; heel aparte geur, duidelijk Australische semillon, vol, vettig, ronde citrustonen, hoge zuren, uitstekende balans, jeugdig, goede fraîcheur, regelmatig, afrondend, goed sap (11,5%)
New World Wineries ca. € 45,00

8,5

Vat 1 Semillon, Tyrrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2009
Sémillon, vinificatie op rvs, gevolgd door jaren flesrijping; bijzonder goed ontwikkeld, mooi uitgerijpte aroma’s, vulling, goede zuren, heerlijk fris, complex smaakpalet, gastronomische wijn

8-

Chardonnay, Tyrrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2018
Chardonnay, rijping sur lie in nieuwe en oudere Franse barriques; vullend, rustig, smaak is meer ontwikkeld, slanke chardonnay voor Australië, verrassend goede fraîcheur, knappe lengte
New World Wineries ca. € 15,00

8

Vat 47 Chardonnay, Tyrrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2018
Chardonnay, single vineyard, start fermentatie op rvs, vervolgens fermentatie en 9 maanden rijping in Franse barriques; brede aroma’s, vullend, intens, kruidig, fris, fruitig, veel finesse

8

Shiraz, Tyrrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2017
Shiraz, selectie favoriete shiraz-percelen, fermentatie in open vaten, rijping in oudere Franse vaten van 2700 liter; rood en zwart fruit in geur en smaak, mooi sap, goede tannine, kruidig, balans, goed doordrinkbaar, vriendelijk, fraai bekleed
New World Wineries ca. € 45,00

D’Arenberg

7,5

The Dead Arm Shiraz, d’Arenberg, McLaren Vale, Australië 2016
Shiraz, biodynamisch, fermentatie in open vaten, rijping sur lie op nieuw en gebruikt Frans eikenhout, wijn is genoemd naar een ziekte (door de eutypa lata-schimmel) die de helft van de wijnstok doet afsterven; heel veel kleur, warm palet, rijke shiraztonen, gerijpt, evenwichtig, stoffige tannine, duidelijke invloed Amerikaans hout, zwart fruit, redelijk gerookt, maaltijdwijn (15%)
Coenecoop Wine Traders ca. € 35,00

Campbells

8

Bobbie Burns Shiraz, Campbells, Rutherglen, Australië 2017
Shiraz, 12 maanden rijping in nieuwe tot 3 jaar oude Franse en Amerikaanse vaten; souplesse, goede balans en fraîcheur, doordrinkbaar, goede finesse, zwart en rood fruit (14,5%)
New World Wineries ca. € 17,50

9

The Merchant Prince Rare Rutherglen Muscat, Campbells, Rutherglen, Victoria, Australië NV
100% muscat à petits grains rouge, versterkte solerawijn, oudste wijn is ruim 70 jaar oud; veel bruin in de kern met gouden randje, bruine-suikeraroma’s, rijke, rijpe muscat, associaties met pedro ximénez, geuraroma’s worden versterkt in smaak, zalvend mondcontact, veel finesse en lengte, bijzondere verrassing (18%)
New World Wineries ca. € 75,00 (0,375 l)

Henschke

8

Henry’s Seven, Henschke, Barossa, Australië 2016
66% shiraz, 15% grenache, 10% mourvèdre, 9% viognier, 10 maanden rijping in Franse vaten van 300 liter (deels nieuw); granaatkleur, vullende geur, zacht, elegant, mooie balans, lekker (14,5%)
Wijnimport Bart € 30,75

8+

Mount Edelstone Shiraz, Henschke, Eden Valley, Australië 2015
100% shiraz, 103 jaar oude wijngaard, biologisch, 18 maanden rijping op Frans (78%) en Amerikaans (22%) eiken (22% nieuw hout); veel kleur, inhoud, fraai samengesteld geurpalet, licht floraal, zwart fruit, mooi versmolten, complex, aangenaam, goede balans (14,5%)
Wijnimport Bart € 160,25

9+

Hill of Grace Shiraz, Henschke, Eden Valley, Australië 2010
100% shiraz, pre-phylloxera wijngaard uit circa 1860, biologisch, 18 maanden rijping op Frans (95%) en Amerikaans (5%) eiken (65% nieuw hout); fraaie kleurschakering, rijk, complex en aromatisch in geur en smaak, velours mondcontact, mooie tannine, veel lengte (14,5%)
Wijnimport Bart € 649,25

Brown Brothers

7-

Shiraz, Mondeuse & Cabernet Sauvignon, Brown Brothers, Milawa, Victoria, Australië 2013
50% shiraz, 25% mondeuse, 25% cabernet sauvignon, samen vergist, bijna 2 jaar rijping op Amerikaans eikenhout (13% nieuw); veel kleur, opeengepakt, ontwikkeld, harde tannine, drogend (14,5%)

Yalumba

8+

The Signature Cabernet Sauvignon Shiraz, Yalumba, Barossa Valley, Australië 2014
Cabernet sauvignon, shiraz, oude stokken, 21 maanden rijping in 32% nieuwe vaten (Frans, Hongaars) en 68% gebruikte (Frans, Hongaars, Amerikaans); intense kleur, ingetogen florale tonen, fruitig, mooi gedoseerd, goede spanning, prima zuren, correcte balans, fijn mondcontact, goede lengte, foutloos parcours (14%)
Verbunt Wijnkopers € 47,95

Wakefield

7-

The Visionary Cabernet Sauvignon, Wakefield, Clare Valley, Australië 2013
Cabernet sauvignon, selectie beste percelen in 6 wijngaarden, 18 maanden rijping op Frans eikenhout (40% nieuw), assemblage na 12 maanden; hechte kleurschakering, opeengepakte aroma’s, rijp zwart fruit en wat rood fruit, floraal, zoet domineert waardoor het smaakpalet vermoeiend wordt, beetje drogend naar het einde toe (14,5%)