Ata Rangi Team

Cuvée Caillottes, afkomstig uit 0,6 ha grote wijngaard, rijk aan kalksteen

Met een uitgebreide proeverij bij restaurant Ciel Bleu bewezen wijnmaakster Helen Masters en importeur Ad Bibendum dat het familiebedrijf Ata Rangi nog altijd toonaangevend is als het gaat om Nieuw-Zeelandse pinot noir.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Ata Rangi betekent ‘ochtendgloren’ of ‘nieuw begin’. Een goed gekozen naam, want Clive Paton, die het wijnhuis in 1980 oprichtte, geldt als een van de Nieuw-Zeelandse wijnpioniers. Niet alleen was hij een van de eersten die het aandurfde om in het tot dan toe door de meesten te koel geachte Wairarapa, in het uiterste zuiden van het Noordereiland, wijndruiven te verbouwen. Belangrijker nog is dat hij als eerste pinot noir-stekjes plantte – afkomstig van Domaine de la Romanée-Conti. Het gaf de aanzet voor een belangrijke nieuwe ontwikkeling in het op dat moment nog piepjonge wijnland Nieuw-Zeeland.

Tot dan toe was het vooral de sauvignon blanc-druif die de toekomst van het wijnland leek te gaan bepalen. Daarnaast werd er op bescheiden schaal geëxperimenteerd met andere druivenrassen, waaronder chardonnay en de bordeauxrassen. Patons keuze voor pinot noir bleek perfect te passen bij het klimaat van Nieuw-Zeeland, met name in de Wairarapa-streek. De wijngaarden bij het dorp Martinborough, een uur van Wellington, worden aan drie kanten beschut door bergruggen, en profiteren van een stabiel klimaat met veel wind, weinig neerslag, een koele lente, een warm oogstseizoen en koele nachttemperaturen dankzij de nabijheid van de oceaan. De stokken staan aangeplant in een dun laagje slib-leem boven een diepe laag alluviale kiezelsteen, wat zorgt voor een uitstekende drainage.

Oogst Ata Rangi

Oogst bij Ata Rangi

De 5 hectare waarmee Paton in 1980 begon zijn inmiddels uitgebreid tot 48 ha. en naast pinot noir wordt er ook merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris en riesling verbouwd. Ata Rangi staat bekend om zijn constante hoge kwaliteit, wat deels te danken is aan het feit dat de oudste aanplant bijna 40 jaar oud is, en aan Helen Masters die sinds 2003 verantwoordelijk is voor de productie. In 2010 kreeg Ata Rangi tijdens de Pinot Noir Conferentie in Wellington, net als Felton Road in Central Otago, de ‘grand cru’-status toegekend. Sinds 2014 beschikt het bedrijf over een bio-certificaat.

Proeverij

Bij de proeverij kwamen de verschillende jaargangen van de belangrijkste cuvées op tafel:
Craighall Chardonnay: afkomstig van geselecteerde percelen chardonnay van de Mendoza-kloon, waarvan de oudste meer dan 30 jaar oud zijn.

  • Célèbre: rode blend van merlot (30 jaar oud), syrah en cabernet sauvignon.
  • Crimson Pinot Noir: afkomstig van jongere percelen (5-20 jaar)
  • Ata Rangi Pinot Noir: afkomstig van de oudste en beste percelen, met centrale rol (40%) voor de Abel-kloon, die midden jaren zeventig vanuit Bourgogne het land binnengesmokkeld zou zijn.
  • McCrone Pinot Noir: wijngaard aangeplant in 2001 met de belangrijkste pinot noir-klonen van Ata Rangi. Een compacte kleilaag in de bodem geeft de wijn opvallend afwijkende aroma’s.
  • Ad Bibendum, Sint-Truiden/Antwerpen, +32 11262700

Helen Masters

Helen Masters

Proefnotities

8

Craighall Chardonnay, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016
Chardonnay, gisting en 12 maanden rijping sur lie in Bourgogne-barriques (24% nieuw); elegante een aangename geurwaaier, mooi ziltig, sappige aanzet, frisse zuren, goede bite en expressie, opwekkend, geuraroma’s komen goed terug in de smaak, hout is mooi opgenomen, uitstekende balans, lichte stijl, smaakvol en doordrinkbaar (13%) € 38,85

8

Craighall Chardonnay, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2015
Chardonnay, gisting en 12 maanden rijping sur lie in Bourgogne-barriques (25% nieuw); wat meer toegeplooide geuraroma’s dan in 2016, in smaak meer breedte, op het einde combinatie van fruit en duidelijke inbreng van mooie zuren, sappig, schoon van smaak, mooie kruidigheid, veel lengte (13,5%) € 38,85

8

Craighall Chardonnay, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2014
Chardonnay, gisting en 12 maanden rijping sur lie in Bourgogne-barriques (25% nieuw); rustige geurwaaier, minder uitgesproken aroma’s, beetje evolutie, sappige aanzet, rustig en geconcentreerd mondcontact, goede fraîcheur, fijne kruidigheid, goede bite en expressie, duidelijk meer aroma’s in de smaak, meer invloed van noten, pittige finale met lange nagalm, gastronomische wijn (13,5%) € 38,85

8-

Célèbre, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2013
55% merlot, 35% syrah, 10% cabernet sauvignon, 17 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); mooie kleurconcentratie, goede blend, verleidelijke geur, veel sap en donker fruit, kruidig, licht pepertje, krachtig, mooie zoet-zuurbalans, vulling, licht aardse tonen, goed versmolten tannine, bite en veel lengte, correcte afdronk (13%) € 32,50

8+

Crimson Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2017
Pinot noir, jonge aanplant, 9 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); elegante kleur, rustige jeugdige neus, floraal, donker kersenfruit, goed sap, opwekkende stijl, fraîcheur, fijne kruidigheid, evenwichtig, correcte zuurgraad, goed versmolten tannine, licht pepertje op het einde, goede lengte (13%) € 25,20

8+

Crimson Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016
Pinot noir, 9 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); meer kleur, veel geuraroma’s, sappig, mooie aanzet, fruitig, voluptueus, goede balans, richting zwart fruit, mooie fraîcheur, mals mondcontact, licht aards en ziltig, goede vulling, subtiele kruidigheid, lange nagalm (13,5%) € 25,20

8

Crimson Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2015
Pinot noir, 9 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); correcte kleur, minder uitgesproken, redelijk behoudend, gerijpt fruit, beetje zoethout, sous-bois, kruidig, mooi ontwikkeld, mooie zoet-zuurbalans, licht plantaardig, minder opulent en homogeen, gastronomisch breed inzetbaar(13,5%) € 25,20

8,5

Crimson Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2014
Pinot noir, 9 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); zachte geurwaaier, herfsttonen, sappige aanzet, puur en schoon, mooie kruidigheid, ronde bitters, licht ontwikkeld, versmolten, gerijpt fruit, goede zuren, spanning, balans, opwekkende stijl, fris, lengte (14%) € 25,20

9

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016
Pinot noir, 17 maanden rijping (waarvan 6 nadat de wijn geblend is) in Franse barriques (35% nieuw); fraaie kleur, bloemig, finesse, subtiele pinot noir, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooi verweven, spanning, schoon, vitaal, kersen,
gerijpt donker fruit, impressies van herfst en champignons, goed sap, mooie ontwikkeling, stevig middenpalet, goed opgenomen houttonen, fijn van snit, gastronomische wijn, veel lengte (13%)

9

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2015
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (35% nieuw); fractioneel meer fruit, meer opulent, schoon van geur, goed sap, subtiel fruitig en koel, heel vitaal en schoon, goede spanningsboog, fijne kruidigheidheid in afdronk, prachtige pinot noir, bloemig, veel lengte (13,5%) € 61,75

9

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2014
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (35% nieuw); lichte kleurontwikkeling, heel veel florale invloeden, veel fruitexpressie, sappige aanzet, mooie donkere tonen, rijp, aromatisch, breed, opwekkende stijl, stevige bitters en tannine, breed, elegante aroma’s ook in smaak, knappe lengte, gastronomische wijn (14%) € 61,75

8,5

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2013
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (35% nieuw); fraaie kleurexpressie, verfijnde geurwaaier, licht floraal, opvallend fijne aanzet, verleidelijke tonen, goed sap, mooie materie, vullend middenrif, krachtig van smaak, meer kruidigheid, gastronomische wijn, knappe lengte (13,5%) € 57,15

9

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2009
Pinot noir; meer ontwikkeling, florale aroma’s, schoon, evenwichtig, zeer verrassend, plezierig, duidelijk herfsttonen, goed sap, mals, fijne kruidigheid, schoon en puur van smaak, versmolten tannine, kruidige onderlaag, evenwichtig, mooie frisse zuren, finesse, energiek, gastronomisch, lengte, prachtig ontwikkelde wijn (13,5%)

8+

Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2007
Pinot noir; in eerste instantie gesloten, heeft lucht nodig, iets meer evolutie, goed sap, zalvend mondgevoel, floraal, vooral in breedte, goede fraîcheur, beetje sous-bois, versmolten, kruidige onderlaag, veel lengte, nu drinken (13,5%)

8+

McCrone Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2016
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); correcte kleur, verfijnde geurwaaier, licht floraal in geur en smaak, licht bos en herfstachtig, sappige aanzet, fruitig, mooie kruidigheid, goed middenrif, finesse, speelse zuren, voldoende spanning, goede tannine, mooie pinot noir, lengte (13,5%) € 59,85

8

McCrone Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2015
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); hechte geur, meer bescheiden geur, rijp donker kersenfruit en floraal, sous-bois, kruidigheid die opvalt, goed sap, puur, opeengepakt, wat korter, pepertje, veel lengte (13,5%)

8-

McCrone Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2014
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); homogene kleur, licht mestig en crèmig, intens floraal, kersenfruit, goed sap, vulling, aromatisch, goede concentratie, wat hardere stijl, tannine, kruidigheid overheerst het smaakpalet tot en met de finale, lengte, gastronomische wijn (14,5%) € 59,85

8-

McCrone Pinot Noir, Ata Rangi, Martinborough, Nieuw-Zeeland 2013
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse barriques (20% nieuw); goede kleur, voluptueus, duidelijk floraal, vlezig en gerijpt donker fruit in geurwaaier, sappige aanzet, kruidig, fris maar ook wat stugger, aanwezige zuren, compact, levendig, beetje drogend naar het einde toe, lengte (13,5%) € 59,85