Tijdens een drukbezochte winterproeverij bij Hotel De Goudfazant in Amsterdam proefden wij een gevarieerde selectie wijnen van Daxivin. Het assortiment blinkt vooral uit in karaktervolle Franse biologische, biodynamische en natuurwijnen.
proefnotities Jan van Lissum
proeverij Daxivin

Proeverij van Daxivin bij De Goudfazant

Ryan Mostert & Samantha Suddons, Swartland

Ryan Mostert en Samantha Suddons zijn voorlopers in de experimentele natural wine-beweging in Zuid-Afrika. Ze hebben schitterende wijngaarden op de Paardeberg, midden in het Swartland op afgebrokkeld graniet en rode klei. Ze experimenteren met nieuwe en oude wijnmaaktechnieken en hun wijnen staan wereldwijd op de kaart bij gerenommeerde restaurants. De twee Silwervis-cuvées (wit en rood) die ze maken zijn single vineyard wijnen afkomstig van de Paardeberg, die op natuurlijke wijze tot stand komen en rijpen in beton. Apart is de Smiley, een blend van meerdere jaargangen en verschillende vaten wijn die elk volgens een andere methode zijn gemaakt: onder flor, met langer contact met de schillen, en zelfs door de zon verwarmd net als madera. Wijnmaker Ryan Mostert groeide op in Zimbabwe, volgde een wijnopleiding in Italië en verhuisde vervolgens naar Zuid-Afrika. Na een jaar studie aan de Universiteit van Stellenbosch werkte hij vier jaar bij Reyneke alvorens zijn eigen project te beginnen. Hij is lid van het Old Vine Project.

Ryan Mostert

Wijnmaker Ryan Mostert

Proefnotities

9-

Silwervis Chenin, Ryan Mostert & Samantha Suddons, Swartland, Zuid-Afrika 2016
Chenin blanc, single vineyard, 52 jaar oude stokken, granietbodem, biologisch, vergisting op rvs, 12 maanden rijping in betonnen ei (670 liter), 12 maanden rijping op rvs, vin nature; meer crèmig, mooie aroma’s, o.a. jasmijn, amandel, yuzu-zuren, volume € 39,50

9-

Terracura white, Ryan Mostert & Samantha Suddons, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc, zeer oude stokken, granietbodem, biologisch, 12 maanden rijping in oude Franse vaten, vin nature; veel structuur, intens aromatisch, rijke vulling, veel lengte € 39,50

Nicolas Dubost, Beaujolais

Nicolas Dubost werkt in de zuidelijke Beaujolais, bij Lyon. Hij nam de wijngaarden over van zijn grootvader, die de druiven altijd verkocht aan de coöperatie. Nicolas doet dat niet: hij maakt eigen wijn. Hij begon biologisch en is sinds 2015 biodynamisch gecertificeerd. Nicolas werkt volgens het principe van sélection massale. Dat betekent dat hij zijn wijngaarden beplant met stekjes van zijn beste planten, in plaats van planten te kopen bij de kwekerij. Deze methode zorgt voor genetische diversiteit in de wijngaard. Als een plant afsterft en vervangen moet worden, wordt daarvoor een stekje van de beste plant op dat moment gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de wijngaard in de loop der jaren langzaam verandert: de planten passen zich aan aan veranderende omstandigheden en zijn resistenter zijn tegen ziektes. Sélection massale is feitelijk de oermethode van wijngaarden beplanten en was algemeen gangbaar totdat in vanaf de jaren zeventig het gebruik van klonen in zwang kwam.

Nicolas Dubost

Links op de foto: Nicolas Dubost

Proefnotities

8+

Foliard, Nicolas Dubost, Vin de France, Frankrijk 2015
Gamay, ruim 50 jaar oude stokken, biodynamisch, vin nature; mooie vulling en concentratie, intens, levendige zuren en prima fruittonen, goede lengte € 14,00

8

Croix Haty, Nicolas Dubost, Vin de France, Frankrijk 2015
Gamay, ruim 70 jaar oude stokken, biodynamisch, vin nature; prachtige aroma’s, schoon, mooie intensiteit, levendig, lekker fruit, eerlijke wijn, prima prijs-kwaliteitverhouding € 13,50

Meinklang, Burgenland

Meinklang is het biodynamische bedrijf van de familie Michlits in het verre oosten van Oostenrijk, vlak bij de grens met Hongarije. Op het domein groeien veel verschillende druiven te midden van een enorme biodiversiteit: veel wilde kruiden en andere planten en volop dieren zorgen voor een evenwicht waarin druiven geteeld kunnen worden zonder bestrijdingsmiddelen of andere ingrepen. De druiven worden zoveel mogelijk met eigen gisten gefermenteerd. Meinklang is de afgelopen decennia uitgegroeid van een 40 ha groot familiebedrijf naar een zelfvoorzienend gemengd boerenbedrijf waar de drie zonen van Anneliese en Werner Michlits met hun gezinnen wonen en werken. Naast wijndruiven worden er diverse soorten graan (in rotatie) verbouwd en worden er onder andere koeien en varkens gehouden. Ook over de grens, in het Hongaarse Somló, bezit de familie wijnbouwgrond. (importeur Coenecoop Wine Traders)

De familie Michlits

De familie Michlits

Proefnotities

8,5

Konkret Weiss, Meinklang, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2016
100% traminer, biodynamisch, gisting met de schilletjes in betonnen ei, orange wine; licht parfumé, fijn, vettig, complex, veel inhoud, complexe smaakbeleving, prachtig van opbouw, heel bijzondere traminer, grootse gastronomische wijn (12%) Coenecoop Wine Traders € 45,00

Hubert Hausherr

Hubert Hausherr

Proefnotities Hubert & Heidi Hausherr

8

Le Sentier au Sud, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2017
Riesling, pinot gris; heel schoon, intens, levendig, goede spanningsboog, veel smaak, goede lengte € 20,50

8+

La Colline Celeste, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2017
Gewurztraminer, riesling, pinot gris met een lichte bubbel; meer rijpe tonen, brede smaak, intens, prima inhoud, leuke blend met vulling € 23,50

8+

Le Jardin Là-Haut, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2017
75% riesling,25% gewurztraminer; wat strakker en rechtlijniger, harmonieus, wat reductief, heeft lucht nodig, ontwikkelt zich mooi € 21,00

8+

Au Bout du Sentier, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2008
100% riesling; oxidatieve, straffe tonen, levendige smaakaroma’s, schoon, rijpe, vullende mondbeleving, strakke droge finale € 26,00

8,5

Sui Generis, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2016
100% gewurztraminer, hoger gelegen grand cru-wijngaard Eguisheim; fraaie rijpe tonen, maar ook strak, intens, mooie amandelbitters, vullend € 22,50

7,5

Copains Comme Raisins, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2018
62% gewurztraminer, 26% pinot gris, 12% riesling, 3 weken schilcontact, orange wine; lieflijk, simpel, schoon, duidelijk gewurztraminer, aperitief- en terraswijn € 16,50

8

Rouge de Fête, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2017
Pinot noir, lage opbrengst, productie: 800 flessen; zwart fruit, goede zuren, levendig, mooie doordrinkbaarheid, eerlijk van smaak, verrassend € 31,00

mas zenitude

Erik Gabrielson en Frances Garcia, Mas Zenitude

Proefnotities Mas Zenitude

8,5

Audace, Mas Zenitude, Frankrijk 2014
100% cinsault, 65 jaar oude stokken, biodynamisch, vin nature, 8 dagen maceratie, vinificatie en 22 maanden rijping op beton; precies en fijn, elegant samengesteld, prettig op de tong, evenwichtig, lengte, prachtige cinsault € 19,50

9-

Vent d’Anges, Bar Mas Zenitude, Frankrijk 2013
Carignan, 100 jaar oude stokken, biodynamisch, vin nature, rijp geplukt, spontaan vergist in betonnen vaten, enkele jaren flesrijping; fraaie kleur, goede vulling, breed, aromatisch, veel concentratie, goede inhoud, uitstekende gastronomische wijn, goed ontwikkeld (14%) € 21,50

proeverij daxivin
Proefnotities Bobinet

8

Hanami, Domaine Bobinet, Saumur-Champigny, Frankrijk 2018
Cabernet franc, 35-50 jaar oude stokken, biologisch, vin nature, vinificatie op beton; schoon, goede balans, levendig en verteerbaar, heerlijke wijn bij de maaltijd € 16,00

8

Ruben, Domaine Bobinet, Saumur-Champigny, Frankrijk 2017
Cabernet franc, 50 jaar oude stokken, biologisch, vin nature, vinificatie op hout; veel kleur, heel lichte structuur, goede zuren, elegant en evenwichtig, interessante wijn € 19,00

Proefnotities overige producenten

La Grange Tiphaine

8+

Quatre Mains, La Grange Tiphaine, Touraine, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc, 50 jaar oude stokken, biodynamisch, vuursteenbodem, geen bâtonnage, wel regelmatig bijvullen van de vaten (ouillage); mooie structuur, prima balans, bijzondere aroma’s, goed sap en grip, gastronomische wijn pur sang € 27,50

Domaine de Gressac

8

Madone, Domaine de Gressac, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2014
Syrah, grenache, oude wijnstokken, biologisch, vin nature; aromatisch en licht belegen, mooie balans, goed sap, verteerbaar, goede bitters, prima lengte € 15,75

8+

Rouge Sauvage, Domaine de Gressac, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2013
Syrah, grenache, mourvèdre, tannat, lichte houtrijping, biologisch, vin nature; goede balans, aromatisch, mooi ontwikkeld, fijne kruidigheid € 21,50

Les Frères Soulier

8+

Va-nu-pieds, Les Frères Soulier, Vin de France, Frankrijk 2017
Syrah, grenache, biodynamisch, vin nature; heel schoon en zuiver, pruimen, puur fruit, prachtige balans, mooie lengte € 13,50

9

Coqueyron Haut, Les Frères Soulier, Vin de France, Frankrijk 2018
Grenache van oude stokken (1964); heerlijke geur, zacht op de tong, mooi fruit, goede spanningsboog, finesse, elegant, uitstekende balans, veel lengte, prima ervaring € 22,00

Domaine Milan

8+

Luna & Gaia, Domaine Milan, Vin de France, Frankrijk 2017
Chardonnay, muscat blanc, vermentino, roussanne, 1 maand schilweking, biologisch, vine nature, orange wine; rustige geur, rijp fruit, mooie vulling, goede balans, grootse finale, interessante blend met mooie lengte, prachtig van samenstelling € 26,50