nine seconds

Leeuwin D
Leeuwin M

Art Series Chardonnay, Leeuwin Estate, Margaret River, Australië 2015

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32 11 26 27 00
adbibendum.be
Achtergrond

Margaret River ligt in het uiterste zuidwesten van Australië en is daarmee een van de meest geïsoleerde wijnregio’s. Omdat het gebied aan drie kanten ingesloten wordt door de oceaan is het klimaat er gematigd. De winters zijn mild en ’s zomers houdt de verkoelende wind uit zee de temperatuur binnen de perken. De neerslag blijft beperkt tot gemiddeld 202 mm tijdens het groeiseizoen. De bodem bestaat voornamelijk uit kiezelrijke leem op een ondergrond van graniet en gneis.
Tegenwoordig telt het gebied ruim 5600 hectare aan wijngaarden, maar vijftig jaar geleden bestond hier nog geen wijnbouw. Denis en Tricia Horgan die hier in 1969 hun bedrijf waren gestart behoorden tot een kleine groep wijnpioniers in Margaret River. Zij zagen overeenkomsten met het klimaat in Bordeaux en besloten de overstap te maken van veeteelt naar wijnbouw. De legendarische Californische wijnmaker Robert Mondavi ondersteunde hun visie, adviseerde het echtpaar bij de transformatie en voorzag een grote toekomst voor de nieuwe wijngaard.
Block 20 werd in 1975 beplant met chardonnay-stokken – de allereerste chardonnay-aanplant in de regio – die de bakermat zouden worden voor de Art Series Chardonnay.
Mondavi’s voorspelling kwam uit. Leeuwin Estate werd een van de vijf wijnbedrijven die aan de wieg stonden van het succes van Margaret River. De eerste wijn kwam op de markt in 1979 en internationaal erkenning volgde al snel nadat Decanter de Art Series Chardonnay 1981 de hemel in hadden geprezen. Sindsdien kunnen de Art Series Chardonnay en Cabernet Sauvignon steevast rekenen op top scores bij Wine Spectator en Decanter en staat Leeuwin Estate hoog genoteerd in de internationale top 100 van wijndomeinen.

De tweede generatie Horgans is inmiddels in de voetsporen getreden van hun ouders: Justin en Simone zijn fulltime betrokken bij het bedrijf. Ze worden bijgestaan door een ervaren team van wijnmakers: Tim Lovett (senior winemaker), David Winstanley (viticulturist) en Phil Hutchison. Naast de topwijnen in de Art Series-reeks produceren ze onder de labels Prelude Vineyards en Siblings wijnen met een laagdrempeliger karakter.

Leeuwin Estate is uitgegroeid tot een favoriete bestemming voor levensgenieters uit de hele wereld. Het restaurant van Leeuwin Estate staat bekend als een van Australiës beste restaurants en toonaangevend Australische kunstenaars exposeren graag in de kunstgalerie van het domein. Of doneren een schilderij voor een nieuwe jaargang Art Series: ieder jaar worden er nieuwe kunstenaars voor uitgenodigd. En tot slot wordt er jaarlijks een spraakmakend openluchtconcert georganiseerd met medewerking van beroemde internationale artiesten.

Proefnotities
Eerste indrukken

Elegante kleurspiegel. Mooi ontwikkelde chardonnay-toets, klassiek naar Europese begrippen. Verfijnde nieuwe-wereldchardonnay, bovenal elegant. Geur en smaak liggen in elkaars verlengde. Fijn gedoseerde houtinbreng, crèmige touch, perfecte balans, mooie lengte.

Na 1 uur

Geur met mooi versmolten aroma’s, fruit staat meer op de voorgrond in geur en smaak. Verfijnde zuren zorgen voor relief. Prima balans, plezierige mondbeleving. Mooie combinatie van oude en nieuwe wereld.

Na 3 uur

Subtiele kleur. Prachtige integratie van houtinvloed, gedoseerde tonen komen nog mooier tot hun recht. Fraaie ontwikkeling in het glas, meer samenhang, meer finesse, geraffineerde aanzet. Melange van hout en chardonnay, bijzonder subtiele crèmigheid.

Na 4 uur

Rijpe tonen komen meer naar voren, rijke smaakbeleving, zeer veel lengte. Schitterende nieuwe-wereldwijn, geschikt bij verfijnde gerechten maar ook op zichzelf uitstekend genietbaar.

Technische gegevens

Wijngaard Block 20, aangevuld met fruit uit andere percelen
Druivenras chardonnay, gin gin-kloon
Leeftijd stokken meer dan 40 jaar
Bodem verweerd graniet met gneiss en ijzersteenkiezels
Klimaat mediterraan, weinig neerslag, verkoelende invloed van de zee
Teeltmethode geen irrigatie
Vinificatie handmatige oogst, fermentatie in nieuwe Franse barriques
Oudering 11-12 maanden rijping in nieuwe Franse barriques, met bâtonnage
Alcohol 14%
Winkelprijs per fles € 84,55

twee generaties Horgan

Denis, Tricia, Simone en Justin Horgan