oesterwijnen

Oesterwijnen

Net als de afgelopen twee jaar organiseerde The Wine & Food Association de wijn-spijscompetitie Aquavinum, dit jaar gewijd aan de verkiezing van de Oester- en Kreeftwijnen van het Jaar. In dit artikel aandacht voor de finaleselectie van de Oesterwijnen, inclusief twee winnaars (klassiek en eigentijds), de favoriete prijs-kwaliteitwijn en de meest verrassende wijn.
tekst Jan van Lissum

De jury, bestaande uit enkele professionals met een voorliefde voor oesters en het kernteam van Proefschrift, was dit jaar bijzonder goed te spreken over de ingezonden wijnen. De deelnemende importeurs hadden meer dan ooit hun best gedaan om buiten de gebaande paden te treden en keken verder dan stereotypen als ‘chablis = oesterwijn’. In plaats daarvan ontvingen wij een zeer gevarieerde reeks wijnen uit tal van wijnstreken en –landen en gemaakt van een zeer breed scala aan druivenrassen: xarel-lo, chardonnay, graševina, gros manseng, alvarinho, grüner veltliner, turbiana, riesling, sauvignon blanc en zelfs syrah (een rosé).
Het bleken in veel gevallen uitstekende keuzes, die in verrassende smaakcombinaties resulteerden: van elegant, verfijnd en lichtvoetig tot rijk, aromatisch en vullend. Menigeen van de proevers had nooit verwacht dat een Gillardeau-oester zich goed laat matchen met zo veel verschillende geur- en smaakaroma’s. Ook het spectrum aan verkoopprijzen was zeer breed, met wijnen van circa 10 tot 80 euro per fles. Een belangrijke conclusie was daarbij dat de prijs van de wijn niets zegt over zijn inzetbaarheid

Gillardeau oester

De ingezonden wijnen werden geproefd in combinatie met Gillardeau No. 4, geïmporteerd door visgroothandel Adri & Zoon in Yerseke, sinds 2019 Benelux-dealer van Gillardeau. No. 4 is de kleinste oester van het wereldberoemde familiebedrijf Gillardeau. In de mond is hij tegelijk mals vlezig en krokant en de smaak is tegelijk zout, zoet en kruidig, met impressies van komkommer en hazelnoot.

oester

Finaleselectie

Gezien de grote diversiteit van de ingezonden wijnen en ook gelet op de zeer uiteenlopende prijzen per fles, heeft de jury besloten dit jaar twee wijnen uit te roepen tot Aquavinum Oesterwijn van het Jaar: de ene in de categorie ‘Klassiek’, de andere in de categorie ‘Eigentijds’.
Daarnaast krijgen twee wijnen een speciale vermelding: de wijn die eruit springt vanwege een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de wijn die het meest verrast in de combinatie met de oester.
Daaronder de negen overige finalisten. Per wijn staan achtereenvolgens rapportcijfers voor de combinatie en voor de wijn op zich vermeld.

meix

Aquavinum Oesterwijn 2023 – Klassiek

9 / 9
Clos des Meix Chavaux Monopole, François Gaunoux, Meursault, Frankrijk 2021
Chardonnay; delicate geur en smaak liggen in elkaars verlengde, evenwichtig, subtiele medicinale toets, duidelijk een stapje hoger qua niveau, aromatisch en complex, zeer veel lengte, klassieke wijn (13,5%)
Le Vineur € 81,95

In combinatie met oester
De wijn pakt het smaakpalet van de oester volledig op. Aromatische, rijke en complexe smaakervaring, zeer klassiek.

meix
can sumoi oesterwijn

Aquavinum Oesterwijn 2023 – Eigentijds

9 / 8,5
Can Sumoi Xarel-lo Organic, Raventós i Blanc, Penedès, Spanje 2022
Xarel-lo, biologisch; geelgroen, helder uiterlijk, eerst wat ingehouden, goede xarel-lo-expressie en mooi gedoseerde aroma’s in geur en smaak, levendig, mooie balans, prima wit fruit, sappig en strak, goede zuren, mooie schone finale, knappe lengte, prachtige wijn voor deze prijs (12,5%)
Vinites € 20,65

In combinatie met oester
Verfrissend met inhoud, mooie bitters, rijk en evenwichtig, eigentijdse combinatie, delicaat mondgevoel.

Winnaar koeler

La Fraîcheur stelde voor de importeur van de Oesterwijn van het Jaar – Eigentijds een Grand Cru wijnkoeler beschikbaar

DIKA
estela
Favoriete prijs-kwaliteitwijn
8+ / 7,5
Dika Graševina, Feravino, Slavonija, Kroatië 2021
Graševina; lichte kleur, tamelijk gesloten geur, ietwat spritzig, strak met goed gedoseerde zuren, prima fraîcheur, goed inzetbare en doordrinkbare wijn voor lente en zomer, sterk door eenvoud, mooie prijs-kwaliteitverhouding
Croatian Grapes € 11,25

In combinatie met oester
Verfrissend en droog. Goede combinatie van zuren en zilte impressies zorgt voor mooie balans. Toegankelijke en aangename combinatie voor breed publiek.

Meest verrassende wijn
9- / 8,5
L’Estela, Domaine Montesquiou, Jurançon sec, Frankrijk 2022
50% gros manseng, 40% courbu, 10% petit manseng; citroengeel, mooi drogende geur, redelijk gesloten, aangename aanzet, schoon, hoge zuren die niet domineren, uitstekende balans, veel lengte, zeer fraaie blend, aantrekkelijke wijn met dito prijskaartje (13,5%)
Le Vineur € 12,95

In combinatie met oester
Levendig en expressief, met diepte en power. De aroma’s van de wijn matchen heel goed bij de zilte en zoetige toetsen van de oester. Aromatische combinatie met veel smaak en vulling.

Overige finalisten Aquavinum Oesterwijn 2023
8+ / 8
Domaine Vincent Dampt, Chablis 1er Cru Vaillons, Frankrijk 2020
Chardonnay; schoon, helder, rustig in geur en smaak, mooie balans, mineralen, fijn en plezierig
LFE € 44,50

In combinatie met oester
Evenwichtig en fraai. Safe maar op niveau, klassieke stijl. Geur- en smaakaroma’s lopen mooi in elkaar over, veel lengte.

8 / 8+
Jesuitengarten Riesling trocken, Allendorf, Rheingau, Duitsland 2020
Riesling; fraaie heldere kleur, mooie ontwikkeling in de geur, evenwichtig en smakelijk, zuiver en zeer aangenaam, mooie droge finale, veel lengte, betrouwbare keuze, mooie combinatie geur en smaak
LFE € 39,50

In combinatie met oester
Mooie, gelijkmatige combinatie. De mineralen in de wijn vervullen een duidelijke rol en sluiten goed aan bij het ziltige van de oester.

8 / 8
Domaine Jean-Paul Balland, Sancerre, Frankrijk 2022
Sauvignon blanc; geelgroene kleur, vrij strakke geur, niet stuivend, eerder rustig, vanaf de aanzet direct heerlijk fruit, mooie balans en lengte, elegante smaakbeleving, goede prijs-kwaliteitverhouding
Wijnimport J. Bart € 24,50

In combinatie met oester
Mooie balans, goed versmolten, strak, rustig en gelijkmatig, bijzonder aangenaam.

8 / 8-
Abate, Lugana, Italië 2021
Turbiana; mooi uiterlijk, licht van kleur, elegant in geur en smaak, frisse zuren, aantrekkelijk fruit, redelijk strak, prima balans en lengte, schone wijn zonder opsmuk, ballerina (13%)
Heisterkamp Wijnkopers € 16,75

In combinatie met oester
Fijn en rustig, elegant en fris, niets verstoort de mooie balans. Lichtvoetig geheel.

8 / 8-
Grossriedenthal Grüner Veltliner Alte Reben, Weingut Familie Schuster, Wagram, Oostenrijk 2021
Grüner veltliner; heldere kleur, correcte geur, mooi van smaak, aromatisch, rijp fruit, correcte zuren, veel wijn, toegankelijk
LFE € 18,95

In combinatie met oester
Mooi aansluitend, lekkere combinatie, grote verrassing gezien de prijs-kwaliteitverhouding.

8- / 8,5
L’Audacieuse, Château de la Selve, IGP Côteaux de l’Ardèche, Frankrijk 2021
60% syrah, 20% grenache, 15% cinsault, 5% viognier, 45 jaar oude stokken, biologisch/biodynamisch, opbrengst 30 hl/ha, 12 maanden rijping sur lie, 70% in demi-muids, 30% in amfoor van 750 liter; lichte tuilé kleur, kraakhelder, mooie concentratie, uitstekende blend, aparte geur- en smaakaroma’s, rijk, aromatisch en complex, duidelijke houtinvloed, opvallende wijn met veel dynamiek en geheel eigen stijl (12,5%)
Artisan Wines € 24,91

In combinatie met oester
Houtinvloed doet het samen met fruit en zuren van de wijn goed in de combinatie, mooie minerale toets als basis, versmolten en compleet, eerder gecorseerd.

8- / 8
Muros Antigos Alvarinho, Anselmo Mendes, Vinho Verde Monçao e Melgaço, Portugal 2022
Alvarinho; licht geelgroen, rustige geur en smaak, goede balans, breed smaakpalet, heerlijke zuren, schoon, kraakhelder, veel lengte (12,5%)
Vinites € 17,70

In combinatie met oester
Evenwichtig, smaakvol en vullend, mooi rustige beleving.

8- / 8
Intensément, Baudouin Millet, Chablis, Frankrijk 2022
Chardonnay; licht geelgroen, rustige chardonnaygeur, mooi strak en stijlvol, geur en smaak komen overeen, prima balans, duidelijk chardonnay, mooi gedoseerde licht crèmige toets
Le Vineur € 24,95

In combinatie met oester
Correcte combinatie, wijn en oester liggen niet helemaal in elkaars verlengde, maar de smaak is wel aangenaam.