proefnotities Jan van Lissum
Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111
Johann Henschke
Proefnotities Henschke
8-
Julius Riesling, Henscke, Eden Valley, Australië 2015
Riesling, biodynamisch, fermentatie in rvs; goede rieslingaroma’s in geur en smaak, stalig, goed sap, aromatisch, goede medium riesling, evenwichtig (11,5%) € 33,00
7,5
Louis Semillon, Henscke, Eden Valley, Australië 2016
Semillon, 50 jaar oude stokken, biodynamisch, 8 maanden rijping, 5% in gebruikte Franse barriques, 95% op rvs; breed, fruitig en zuren, lengte (12%) € 26,00
8+
Tappa Pass Shiraz, Henscke, Barossa, Australië 2016
Shiraz, tot 70 jaar oude stokken, biodynamisch, 18 maanden rijping in Franse vaten (19% nieuw); heel veel kleurdiepte, nog potdicht, geeft weinig prijs, zwart fruit, goede zuren, rijk en spannend, veel sap, inhoud, goede mix met hout, vurige smaakbeleving (14,5%) € 92,00 /span>
9+
Hill of Grace Shiraz, Henscke, Eden Valley, Australië 2008
Shiraz, pre-phylloxera wijngaard uit ca. 1860, biodynamisch, vinificatie in open fermentatievaten, 21 maanden houtrijping (84% Frans, 16% Amerikaans hout); redelijk ontwikkelde kleur, ingetogen geurintensiteit, fijne geur, fruitig, floraal, zacht mondcontact, intens, veel complexiteit en finesse, fijne tannine, rijp, souplesse, delicaat, lengte (14,5%) € 619,00
Proefnotities overige producenten
8-
Altemasi Riserva Graal Metodo Classico, Cavit, Trentodoc, Italië 2012
70% chardonnay, 30% pinot noir, de meest hooggelegen wijngaarden (500-600 m), fermentatie deels in rvs en deels in Franse vaten, dégorgement na 70 maanden op fles; goed samengestelde geur, correcte gedoseerde mousse, levendig op de tong, schoon, verteerbaar, frisse zuren, fruitig, evenwichtige ervaring (12,5%) € 37,00
8
Cuvée L’Essentiel, Pierre Cherrier & Fils, Sancerre, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc, de druiven worden 2 uur nadat ze zijn geplukt geperst, de wijn rijpt 11 maanden op rvs en wordt in die periode twee keer overgestoken, omdat ze hier geloven dat de maan een positieve invloed heeft op de luchtdruk; meer kleurdiepte, geur- en smaakaroma’s volgen elkaar op, rijk aan sap, goed gedoseerd, veel inhoud, smakelijke gastronomische wijn, goede prijs-kwaliteitverhouding € 15,00
8-
Winter Ferment Sauvignon Blanc, Diemersdal Wine Estate, Durbanville, Zuid-Afrika 2019
Sauvignon blanc, nachtelijke oogst, de most werd 5 maanden bevroren voordat de fermentatie in gang werd gezet; duidelijke Zuid-Afrikaanse tonen, groen-grassig, associaties met Neil Ellis, stuivende geurwaaier, veel sap, goede zuren, veel vulling, barst van het fruit (14,8%) € 19,00
8
Sauvignon Blanc-Semillon, Vasse Felix, Margaret River, Australië 2018
82% sauvignon blanc, 18% sémillon, 91% direct geperst en vervolgens in eiken vat en rvs, 8% van de sauvignon fermenteert met de schillen in eiken vaten, 1% ondergaat carbonische maceratie, 6 maanden rijping in Frans hout (67% nieuw) en rvs vóór de assemblage; complexe geur, vullend, aromatisch, breed, geeft iets extra, correct, levendig, mooie blend, prima prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 15,00
7,5
Chocolate No 1, Bodegas Orben, Rioja Alavasa, Spanje 2014-2015-2016
50% viura, 40% malvasia, 10% tempranillo blanco, garnacha blanca, handmatige oogst, fermentatie in betonnen ei en Franse 500-litervaten (tempranillo, deel viura), en in Franse barriques (overige druiven), tot 36 maanden rijping op rvs, in betonnen ei en barrique, blend gemaakt van de verschillende druivenrassen van drie jaargangen; brede geur, minder reliëf, geur- en smaaktonen komen overeen, redelijk parfumé, duidelijke invulling van hout, beetje marsepein, intens, prikkelend, bitters, spanning op het einde, stevige wijn, breed inzetbaar in gastronomie (13,5%) € 23,00
8+
Finca Calvestra, Mustiguillo, Vino de España, Spanje 2018
Merseguera (autochtone druif uit Valencia), biologisch, 11 maanden rijping sur lie in Bourgondische vaten; rustige geur, vullend, fruitig, hint van anijs en venkel, smaak is beter geïntegreerd, mals, aromatisch, souplesse, toets van marsepein, hout is goed opgenomen, goede balans, mooi fruit, doordrinkbaar en gastronomisch (13,5%) € 21,00
8,5
Abbazia di Rosazzo, Livio Felluga, Rosazzo, Italië 2016
Field blend van 50% friulano, 20% pinot bianco, 20% sauvignon blanc, 10% malvasia en ribolla gialla, 9 maanden barriquerijping; duidelijk Noord-Italië, vettige geur, rijp, geur- en smaakaroma’s komen overeen, vullend, aromatisch, licht nootachtig, veel inhoud, mooi evenwicht, mineralig, structuur, mooi ontwikkeld, uitstekende wijn (13,3%) € 36,00
8
O.S.Olé Bio, Weingut Feiler-Artinger, Burgenland, Oostenrijk 2018
Welschriesling, biodynamisch, handgeplukt, rijping in 500 liter-vat en barrique (perswijn), orange wine; naturel, schoon, levendig, goede balans, direct fruit, hoge zuren, aangenaam, verrassend (12,2%) € 26,00
8
Cuvée M Blanc, Domaine des Maels, IGP Pays-D’oc, Frankrijk 2018
Roussanne, biologisch, agroforesterie: wijnstokken geplant naast bomen en struiken om oorspronkelijke biodiversiteit terug te brengen, vinificatie en 3 maanden rijping in Bourgondische vaten; redelijk neutrale geur, stijlvol, strak, rechtlijnig, roussanne met spanning, goed fruit, sappig, bittertje van het hout, zacht mondcontact, intense wijn, verrassend doordrinkbare roussanne (13,2%) € 25,00
8+
Vimblanc Blanc de Negres, Celler de Capçanes, Montsant, Spanje 2013
Garnatxa negra (50-110 jaar oude stokken), handmatig geoogst en met de hand geperst, 3 maanden rijping sur lie, gevolgd door 3 jaar in nieuwe Franse vaten, tot slot 1 jaar op rvs, jaarlijks wordt tussen maart en oktober 15% uit de vaten gehaald om een fijne flor-laag te creëren; expressieve geur, klassieke tonen doen denken aan Musar en Tondonia, houtinvloed is strak, ziltig, oxidatief, zeer intens, goed sap, beetje mandarijntonen, hoge zuren, mals, vullend, bittertje van het hout, strakke fino-tonen, veel lengte (14,5%) € 37,00
7,5
Now Shiraz, Paxton Wines, McLaren Vale, Australië 2018
Shiraz, biodynamisch, vin nature, geen rijping; veel rijp fruit, direct, goede zuren, sappig, evenwichtig, eerlijke wijn, doordrinkbare wijn, vriendelijk geprijsd (14%) € 14,00
8
Vale do Inferno, Quinta de la Rosa, Douro, Portugal 2015
Touriga nacional, 4 hectare grote wijngaard, m
et de voeten geperst in lagares, fermentatie in kleine rvs vaten, rijping in Franse barriques, alleen gemaakt in allerbeste oogstjaren; veel kleur, aromatische geurwaaier, breed, mooi gedoseerd van smaak, zacht mondcontact, fruitig en floraal, hout is mooi versmolten, goede balans, alcohol is goed opgenomen, complete wijn (14%) € 60,00
8,5
Dominio Del Aguila Reserva Vino fino de guarda, Dominio Del Aguila, Ribera del Duero, Spanje 2015
Field blend van tempranillo, garnacha, bobal, blanca del pais, afkomstig van oudste wijngaarden (sommige meer dan 100 jaar oud) in La Aguilera, gelegen op 880 m hoogte, fermentatie in betonnen tanks, 35 maanden barriquerijping (de meeste van Frans hout); heel veel kleurdiepte, vrij gesloten, rijp fruit en floraal, moderne stijl, evenwichtig, goede complexiteit, invloed van het hout is op dit moment groot, lengte, wijn met potentieel, wel decanteren (14,3%) € 56,00
8+
Oloroso Encontrado 1/5, Bodegas Sánchez Romate Hnos, Jerez, Spanje NV
Palomino fino uit geselecteerde delen van de pago Balbaina, gevonden (encontrado) vaten zeer oude oloroso, meer dan 30 jaar oxidatieve rijping in Amerikaans hout; heel fijne aroma’s, delicaat, geur- en smaaktonen komen overeen, zacht mondcontact, aromatisch, goede balans, jodium en ziltig, goede prijs-kwaliteitverhouding (20%) € 17,00