Vaak wordt de presentatie van de nieuwe oogstjaren vernaccia di san gimignano door een groot deel van de schrijvende pers overgeslagen, deels ingegeven door allerlei vooroordelen. Vernaccia was in het verleden inderdaad een wijn waar de nodige vraagtekens bij gezet konden worden, maar de druif en zijn terroir hebben beslist een eigen identiteit en diverse kwaliteiten. – Fred Nijhuis
De schier onverschillige manier waarop de wijnen lange tijd werden gemaakt ligt achter ons en er wordt weer goed gewerkt in de regio. Elisabetta Fagiuoli van Montenidoli was (en is dat nog steeds) daarbij voor velen een bron van inspiratie. Als eerste toonde zij de wijnwereld dat een vernaccia meer kan zijn dan een simpel, lokaal product zonder verdere toegevoegde waarde.
Balans
Anno 2016 blijken de meeste wijnen goed gemaakt, buitengewoon ‘food friendly’ en zijn steeds meer wijnen zo puur mogelijk, d.w.z. zonder al te veel chardonnay, hout of andere fratsen die de wijn helemaal niet nodig heeft. Vernaccia di san gimignano heeft een eigen plaats op de Italiaanse kaart en onderscheidt zich van de andere wijnen door een persoonlijkheid waarin kruidige tonen van venkel, anijs, zelfs gember en een fraai amandelbittertje te herkennen zijn. Zuren zijn zelden een probleem in Italië en ook een vernaccia presenteert zich normaal gesproken aangenaam fris. Fijne wijnen met de juiste balans en een slanke (maar niet magere) structuur, voldoende vulling en prima lengte, mits zorgvuldig gemaakt natuurlijk. Ook het prijsniveau is aantrekkelijk. Hier (nog) geen excessen zoals we in diverse andere streken tegenkomen.
Jubileum
De Anteprima van 2016 stond in het teken van het 50-jarig bestaan van de DOC en ook de rest van het jaar zal het consorzio extra aandacht aan dit jubileum geven. The Wine & Food Association is overtuigd van het potentieel van deze appellatie met zijn authentieke wijnen en zal daarom later dit jaar bij het jubileum stil staan. De proeverij leerde dat het door regen en koude geteisterde oogstjaar 2014 ook in San Gimignano de nodige ‘uitdagingen’ gaf, maar ook dat er genoeg aangename verrassingen zijn. Veel reeds gebottelde wijnen en vatmonsters uit 2015 laten zien dat dit jaar als ‘geslaagd’ mag worden beschouwd.
Tot onze favorieten behoren:
8+ Il Palagione, Hydra, Vernaccia di San Gimignano 2015
Mooie geur, rijk aan rijp wit fruit met tonen van gestoofde venkel, nette aanzet, fris, spannend en met mooie vullende aroma’s, klein zoetje, kruidige toets, fraaie balans en prima lengte
8 Palagetto, Santa Chiara, Vernaccia di San Gimignano 2015
Floraal en kruidig in de neus, nette aanzet, saprijk, subtiel zoetje van rijp fruit, hint vanille, saffraan en pijnboompitjes, goede zuren en vulling, prima balans, mooi schoon
8 Casa alle Vacche, I Macchioni, Vernaccia di San Gimignano 2015
Fris geurend; sappig en goed gevuld in de mond, evenwichtig met de juiste spanning en inhoud, mooi rijp fruit, overwegend wit met kruidig accent van venkel, aangenaam bittertje
8 La Lastra, Vernaccia di San Gimignano Riserva 2014
Rijk geurend, romige toets, crèmig met toets van vanille en saffraan, duidelijk hout, maar goed verweven, veel sap, levendige zuren voor de juiste spanning, smaakvolle eetwijn
8 Montenidoli, Fiore, Vernaccia di San Gimignano 2014
Terughoudend qua geur, onderliggend wit fruit en kruidige tonen van wilde asperges; in de mond loepzuiver met mooie frisse fruittonen, heel schoon uitgebalanceerd, toont zich in eerste instantie wat verlegen, maar waaiert dan stjlvol uit in het glas.