Tijdens Wine Professional verzorgde Walraven Sax enkele proeverijen gewijd aan drie Amerikaanse producenten: E. & J. Gallo, Marimar Estate en Domaine Drouhin Oregon. Proefnotities vindt u hieronder. Daarnaast interviewden we Edouard Baijot, manager Gallo Fine Wine, West Europa.
tekst Thierry Somers, proefnotities Guillaume Coret

Sleepy Hollow

Sleepy Hollow Vineyards, Talbott (Gallo)

Een Fransman die Amerikaanse wijn verkoopt, dat vraagt om uitleg.
‘Op mijn business-school had ik een proefschrift geschreven over marketing en verkoop van wijn en een studiecase over Gallo. Nadat ik in 2002 mijn studie had afgerond zei ik tegen mezelf: Als ik wil leren hoe wijn te verkopen, dan moet ik bij Gallo werken. Ik stuurde mijn cv op en werd aangenomen. Mijn plan was om twee jaar voor hen te werken en dan mijn eigen business te beginnen of bij een Frans bedrijf te gaan werken. Dat is er niet van gekomen, want 17 jaar later werk ik er nog steeds. Wat Gallo als bedrijf zo interessant maakt, is hoe ze zichzelf opnieuw proberen uit te vinden. En er zijn altijd mogelijkheden om je persoonlijk te ontwikkelen. Toen ik begon hadden we amper wijnen in het hoge segment, maar nu is het 30% van onze business.’

Waarom hebben de wijnen die je vandaag liet proeven – Louis Martini, Talbott, Orin Swift – in de communicatie geen directe connectie met Gallo?
‘We willen de consument interesseren voor onze hoge segment-wijnen, maar Gallo heeft een imago van een massaproducent. Alle producenten behouden daarom hun eigen etiket en identiteit. We communiceren niet naar de consument toe dat Gallo eigenaar is van deze bedrijven.’

Is er verschil tussen hoe men wijn verkoopt in Europa en in de VS?
‘Ja, in het verleden was er een groot verschil. Een hoop Franse wijnproducenten maakten hun wijnen en moesten die dan verkopen aan de consument. Als de consument hun wijn niet lekker vond, dan was de houding: ‘Prima, maar zo smaken onze wijnen nu eenmaal’. In Frankrijk, Italië of Spanje was wijn een onderdeel van het dagelijkse consumptiepatroon, maar in Californië was de consumptie heel laag. De Amerikaanse wijnproducenten moesten een markt creëren en waren daarom min of meer verplicht om wijnen te maken die voldeden aan de verwachtingen van de consument. Gallo stelde de consument centraal. Alle nieuwe producten en innovaties werden ontwikkeld met de consument in gedachten.’

‘Entrepreneur is een Frans woord, maar we leggen Franse ondernemers een hoop beperkingen op bij het ondernemen’

Drouhin Oregon

Drouhin Oregon

Is er in de VS meer ruimte voor ondernemerschap?
‘Ja, neem het appellatiesysteem. In Frankrijk heb je de AOC, in Italië de DOCG etc., met een hoop regels waar wijnmakers zich aan moeten houden om de appellatie op hun etiket te mogen vermelden. In Amerika heb je de AVA’s (American Viticulture Area) waarin producenten bijna alles kunnen doen wat ze willen. Russian River Valley is heel geschikt voor chardonnay en pinot noir. Maar als een wijnproducent denkt dat het gebied beter geschikt is voor tempranillo en hij maakt er een goede wijn van dan mag hij op het etiket zetten: Tempranillo van Russian River Valley. Het AVA-systeem geeft producenten meer flexibiliteit en minder zorgen. In een tijd van opwarming van de aarde is een frustratie van Franse wijnmakers dat ze graag willen experimenteren, maar de regels laten het niet toe. Ze riskeren het verlies van hun AOC-status. In Frankrijk hebben we het woord entrepreneur uitgevonden maar we leggen ondernemers een hoop beperkingen op bij het ondernemen. In Amerika is de benadering: ‘Wanneer het goed is voor de markt en de consument, doen we het’. Dat spreekt me enorm aan.’

Walraven Sax, Breda, 076-5256480

Een eerder gepubliceerd artikel over E. & J. Gallo vindt u hier.

walraven sax

De stand van Walraven Sax tijdens Wine Professional 2019

Proefnotities E. & J. Gallo Fine Wines

7+

Sleepy Hollow Chardonnay, Talbott Vineyards, Santa Lucia Highlands, Californië 2014
Chardonnay, 10 maanden rijping in Frans eiken (30% nieuw); brioche, getoaste aroma’s met suikermeloen. Goed geïntegreerd hout, in de smaak minder aanwezig dan de neus doet vermoeden, het fruit is mild en minder tropisch, de suikermeloen is er nog wel, maar citruszuren en bitters brengen balans, in de afdronk komt het rijke weer naar voren van vanille, karamel, kaneel en hout. Alcohol is wat prominent (14,3%)

8,5

Cabernet Sauvignon, Louis M. Martini, Napa Valley, Californië 2014
90% cabernet sauvignon, 5% petite sirah, 5% petit verdot, 18 maanden rijping in Frans en Amerikaans eiken (30% nieuw); zowel in de geur als smaak een gulle fruitmand van zwarte bessen en bramen. In de smaak komt ook souplesse naar voren en een ingetogen vanilletoon, nog daarnaast jonge/ruwe maar mooie tanninestructuur, cassis, zwarte thee en hout. Mond vol met smaken, veel lengte, onze favoriet van deze tasting (15,4%)

7,5

Abstract, Orin Swift Cellars, Californië 2016
Grenache, petite sirah, syrah (fruit uit Napa, Sonoma en Mendico County), 10 maanden rijping in Frans eiken (35% nieuw). Kruidig bosbessenaroma. In de smaak meer kersen gepaard met pruimen. Vol, rond en rijp met zachte tannine, kruidige tonen, cacao, naar het einde toe is de alcohol wat nadrukkelijker aanwezig (15,7%)

7,5

Palermo Cabernet Sauvignon, Orin Swift Cellars, Napa Valley, Californië 2016
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, fruit afkomstig uit diverse AVA’s verspreid over Napa Valley, 10 maanden rijping in Frans eiken (35% nieuw). Het bekende patroon van cabernet uit Californië. Hout, pruimen, vol, rijk, hoog alcohol, zacht gestoofd fruittextuur, zwarte bessen, cacao, stevige tannine, echte maaltijdwijn (15,4%)

Proefnotities Marimar Estate en Domaine Drouhin Oregon

Cees van Casteren MW nam ons mee in de wijnbouw van Oregon t.o.v. Sonoma. Dit deed hij aan de hand van twee wijnhuizen die zijn opgericht door Europese wijnbedrijven, Domaine Drouhin uit Oregon (origine Bourgogne) & Marimar Estate in Sonoma (origine Penedès). Beide zijn geheel gefocust op chardonnay en pinot noir.

7,5

Acero Unoaked Chardonnay Don Miguel Vineyard, Marimar Estate, Russian River Valley, Californië 2015
Chardonnay, alcoholische en malolactische fermentatie op rvs; de geur verraadt al heel duidelijk de malolactische gisting, waardoor de wijn heel romig ruikt. De wijn is rijk aan zuren gepaard met een rijke ziltigheid en scherpe alcoholinvloed, het fruit is wat dun maar dat heeft vooral te maken met het feit dat het wordt overschaduwd door de sterke kruidigheid, het fruit komt ver in de afdronk meer naar voren (13,5%)

8,5

Arthur Chardonnay, Domaine Drouhin, Dundee Hills, Oregon 2016
Chardonnay, fermentatie grotendeels op rvs, circa 20% in Franse barriques; vers geurend kwiek geel fruit als gele kiwi. Ook in de smaak zeer levendig en puur in zowel fruit als zuren, ingetogen en vriendelijk met bescheiden lengte. Heel Europese stijl want geen malolactische geuren en smaken en geen houtinvloed (14%)

7+

La Masía Chardonnay Don Miguel Vineyard, Marimar Estate, Russian River Valley, Californië 2016
Chardonnay, vergisting en 10 maanden rijping sur lie in Franse barriques (35% nieuw hout); ook deze wijn geurt romig, zwoel, met een flinke houtinvloed. Dit komt in de smaak terug, hout gepaard met gebrande hazelnoot, romig en rond met vanille, op de achtergrond warm tropisch citrusfruit. Veel van alles, maar wel mooi in balans (13,9%)

8

Pinot Noir, Domaine Drouhin, Dundee Hills, Oregon 2015
Pinot noir, vergisting en rijping in Franse barriques (ca. 20% nieuw hout); mild kruidig aroma met bloemenboeket. Fijn droge hartige fruittannine en speekselopwekkend zacht tegelijkertijd, luchtig sap, moet nog wel even wat jaren rijpen (14,1%)

8-

La Masía Pinot Noir Don Miguel Vineyard, Marimar Estate, Russian River Valley, Californië 2014
Pinot noir, fermentatie op rvs, 9-10 maanden rijping in Franse barriques (40% nieuw); rijpe, gestoofde neus. In de smaak komt een stevige houtinvloed naar voren, volle pinot noir, kruidnagel, kaneel, complex (14%)

8

Mas Cavalls Pinot Noir Doña Margarita Vineyard, Marimar Estate, Sonoma Coast, Californië 2014
Pinot noir, fermentatie op rvs, 9-10 maanden rijping in Franse barriques (49% nieuw); geur van rijpe, gestoofde pruimen, dit komt in de rijke, soepele fruitsmaak terug, samen met mokka, kruiden en zwartebessenjam. Stevige houtdroogte en tannine die nog moeten uitrijpen (14,5%)

8+

Laurène Pinot Noir Domaine Drouhin, Dundee Hills, Oregon 2014
Pinot noir, vergisting en rijping in Franse barriques (max. 20% nieuw hout), het paradepaardje van het domein, genoemd naar de dochter van de wijnmaakster; fragiel, rabarber, viooltjes. Gul speels puur fruit maar toch ook verfijnde concentratie en textuur, hartige vriendelijke tannine (14%)