Julee Resendez-Bruens, manager van wijnbar Amelie Amstelveen, presenteerde op Wine Professional een spannende wijn-spijssessie met een drietal smaakvolle gerechten van de eigentijdse Beijing-keuken van Amber Garden.
proefnotities Jan van Lissum, Kyra van Lissum, Fabiola Bonke en Peter van Houtert
Zowel beginnende wijnliefhebbers als professionals voelen zich thuis bij Amelie, enerzijds vanwege het zeer brede, originele wijnaanbod, anderzijds omdat een groot deel van de wijnen op de kaart schappelijk geprijsd is.
De combinaties
*** Spinaziebal, sesamsaus, chili-olie, fijngehakte noten
Eigentijdse creatie, waarbij de pittigheid van pindasaus belangrijk is.
****
Lorch Riesling trocken, Eva Fricke, Rheingau, Duitsland 2022
Riesling, biologisch; bleekgeel, fris, stuivend, heldere geuraroma’s. perzik, kruidig en citrus, elegant, sappig, goede inhoud, evenwichtig, mineralig, fijne zuren en mooie middellange afdronk, prima lengte, heel eigen stijl (12%)
Importeur: Karakter Wijnimport
**** Wijn & spijs
De riesling gaat vooral goed samen met de spinazie. Daarnaast heerlijke combinatie van steenfruit en tropisch tintje van de riesling met de pittigheid van de pindasaus. Een ‘gado-gado’ in een luxe, moderne, elegante presentatie.
***
Semillon, Nitada, Durbanville, Zuid-Afrika 2023
Sémillon; helder bleekgeel, goed fruit in geur en smaak, vol en subtiele tonen van sinaasappel, grassig, licht honingachtig, sappig, mooi ronde en vullende smaak, licht romig en toch ook fris, wat kruidig, goede spanning
Importeur: Robuust Wijnimport
*** Wijn & spijs
Daar deze sémillon rond en romig maar ook fris en kruidig is, past hij ook goed bij het gerechtje. De riesling zorgde echter voor een betere combinatie dan de sémillon.
**** Gepocheerde inktvis, knoflook, zoete sojasaus, huisgemaakte pickles
Mooi van smaak, de pickles bieden levendigheid, knoflook zorgt voor meer diepgang en de sojasaus heeft een afrondend effect.
****
Riesling, Domaine Albert Boxler, Alsace, Frankrijk 2018
Riesling; bleekgeel, fris, floraal, licht ontwikkeld, in de smaak steenfruit zoals perzik, rijpe appel, citrus, floraal, mineralig, evenwichtig, prachtig van samenstelling
Importeur: Bâtard
*** Wijn & spijs
Duidelijk umami, de zuurgraad wordt milder door de pickles, levendige combinatie, safe, zeer aangenaam.
****
La Llorena, Verónica Ortega, Bierzo, Spanje 2021
Godello; fraaie kleur, licht ontwikkeld, mooie godello-expressie, kamille, venkel, sappig en soepel, fris, rijp fruit, mineralig en fijne zuren, zeer veel lengte, mooi samengestelde godello
Importeur: Wijnkooperij de Lange
**** Wijn & spijs
Intrigerende combinatie. De inktvis pakt uit met deze hartige wijn met haar rijpe fruittonen. Wijn en gerecht blijven in balans, de wijn complementeerde dit prachtige, kunstzinnige gerecht.
*** Crispy Angus beef, mandarijnenschil, saffraan, quinoa
Mooi bereid gerecht, smaakvol, met een duidelijke invloed van de mandarijnschil.
****
Sucette Grenache, An Approach to Relaxation, Barossa Valley, Australië 2018
Grenache, oudste grenache-wijngaard ter wereld (Rza Block), circa 150 jaar oude wijnstokken, 12 maanden rijping in gebruikte Franse barriques; mooi donkerrood, breed geurpalet, zwart fruit, cranberry, licht aards, kruidig, levendige en rijke wijn, kruidig, sappig zwart fruit, middelhoge tannine en zuren, elegant met diepgang
Importeur: Van Belle
**** Wijn & spijs
Mooie combinatie, meer op inhoud dan op finesse. Vooral de kruidigheid van de wijn zorgt voor de verbinding met het gerecht.
****
Sons of Sugarland Syrah, Reenen Borman, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2022
Syrah; diep paarsrood, verleidelijke geur met rood fruit zoals kers, zwarte bes, kruidig, pepertje, sappige aanzet, een beetje gerijpt, fris, mooie zuren, wat zoetige ondertoon, rond en vol met levendige ondertoon
Importeur: Wijnkooperij de Lange
****(*) Wijn & spijs
Prachtcombinatie met deze wijn. Deze wijn laat het gerecht ‘leven’. De zoete ketjap en de zoute soja zorgen voor een door umami samenhangende combinatie. Versmolten geheel met zachte smaakbeleving. Een uitstekende flight met twee raak gekozen wijnen.
Amelie , Amstelveen, 020 – 209 0205