Abdij van Säben, Alto Adige (foto IDM Südtirol/Florian Andergassen)

Abdij van Säben, Alto Adige (foto IDM Südtirol/Florian Andergassen)

Alto Adige, een van de meest noordelijke wijngebieden van Italië, vormde onlangs het onderwerp van een masterclass gepresenteerd door Cees van Casteren MW. Het evenement vond plaats in restaurant Hofstede Meerzigt te Zoetermeer en werd georganiseerd door Melman Communications.
tekst Jelena van Eerdenburg
Alto Adige wordt beschut door de massieve Alpen, telt 300 zonnige dagen per jaar en wordt gestreeld door de warmte van de Middellandse en de Adriatische Zee. De kracht van de regio ligt niet in de eerste plaats in de bodem – vulkanisch, rots en kalksteen, maar in de hoogte en de ligging van de wijngaarden. Je kunt het vergelijken met Bourgogne. Stel je voor dat de totale wijngaardoppervlakte slechts 5.600 ha bedraagt, verdeeld onder 5.000 boeren, wat resulteert in een gemiddelde van slechts 1 ha per wijnboer! Een verbazingwekkende 98% behoort tot de D.O.C.
Cees van Casteren MW

Cees van Casteren MW

Synoniem voor Alto Adige was zo’n 30 jaar geleden het druivenras schiava. Het merendeel van de geproduceerde wijn was toen dan ook rood. Tegenwoordig is er een verschuiving in druivenrassen te zien. Witte wijn maakt 64% uit van de productie en de resterende 36% wordt bepaald door rode druivensoorten.
Tijdens de masterclass werden acht wijnen (zes witte en twee rode) van verschillende producenten en uit diverse subregio’s geïntroduceerd, om zo de veelzijdigheid te illustreren die de regio te bieden heeft. De signatuur van elke wijn is optimale rijpheid en een absoluut verbluffende, verfrissende zuurgraad.
De Sauvignon Blanc 2020 van producent Kurtatsch laat een decadente kant van deze variëteit zien. 12 maanden rijping op de droesem in eiken foeders levert een wijn op van dichte finesse. Discreet en gesloten in het begin en met beluchting onthult hij zijn diepte. Aroma’s van groene rijpe meloen met doyenné du comice-peer en hints van tomatenstengel. Op het gehemelte is hij rond en omhullend als boter, begeleid door speeksel vormende zuren.
wijnen aa
De Gewürtztraminer 2021 van Castelfeder vertelt het verhaal van delicate concentratie. De wijn is geen pronkstuk, zoals dit druivenras soms door zijn uitgesproken aromatische profiel kan worden waargenomen. De olfactorische zintuigen worden voorzichtig benaderd door elegantie van lychee en geparfumeerde Nahema-roos. Het gehemelte is stevig met omkaderde concentratie van oosterse specerijen. Onverwacht heldere zuren fungeren als een korset voor de wijn.
De Pinot Nero 2019 van Franz Haas biedt een hartig en rustiek type pinot noir. Absoluut lichtvoetig in elk aspect. Een geweldige metgezel om van te genieten op zichzelf of gecombineerd met voedsel.
Een indrukwekkende verrassing kwam van Lagrein 2017 van Muri-Gries. Groot, brutaal en bombastisch. De neus biedt caleidoscopische veelzijdigheid van rode pruimen besprenkeld met kaneel, walnoot gedoopt in chocolade met een vleugje rook en een ondertoon van kersen. De smaak is gestructureerd en goed in balans met omkaderde tannine en een aanzienlijke sappige zuurgraad. De eindeloze afdronk maakt het tot een solide favoriet.
wijnen aa2
Alto Adige is goed voor slechts 1% van de totale productie van de Italiaanse wijnindustrie. Wanneer we het over Alto Adige hebben, hebben we het ongetwijfeld over topwijnen die topprijzen beuren. Het zijn wijnen met kracht, concentratie en structuur.