nine seconds

Nigl D
Nigl M

Alte Reben Grüner Veltliner, Weingut Nigl, Kremstal, Oostenrijk 2016

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Ad Bibendum, Sint Truiden (B), +32 11 262700 adbibendum.be
Achtergrond
De familie Nigl hield zich al generaties lang bezig met gecombineerde landbouw, maar begon zich vanaf 1985 op initiatief van Martin Nigl serieus te focussen op zelfstandige wijnproductie. De weg naar het internationale succes werd ingezet met de Hochäcker Riesling 1988 die hoge ogen gooide tijdens een spraakmakende vergelijkende Duits-Oostenrijkse rieslingproeverij. De naam Nigl was onder kenners vanaf dat moment een naam om rekening mee te houden. Bovendien werd de nog nauwelijks bekende wijnstreek Kremstal op de kaart gezet. Vanaf midden jaren negentig werd het wijngaardbezit geleidelijk uitgebreid tot zo’n 25 hectare verspreid over verschillende locaties tussen Krems en Senftenberg. Met de aankoop van een groot deel van het wijngoed Starhemberg, aan de voet van de burchtruïne van Senftenberg, werden toppercelen van Pellingen en de Kirchenberg toegevoegd. In 1999 volgden de Goldberg- en Zwetl-wijngaarden in Rehberg. Daarnaast bezit Nigl een aantal wijngaarden in de gemeente Krems met voornamelijk grüner veltliner, voor een deel meer dan 75 jaar oude stokken. Aan het begin van de 21e eeuw werd een deel van de burchtruïne van Senftenberg gerestaureerd en ingericht als hotel-restaurant, dat sinds 2016 onder leiding staat van Bertram Nigl. De wijnstokken wortelen in een bodem gedomineerd door verweerde rots, met graniet, gneis, löss en mica-schiste. De bodemstructuur heeft veel gemeen met die in de nabije Wachau-regio, maar het klimaat is dankzij de beboste bergen aanzienlijk koeler. Het microklimaat zorgt voor een lange en gelijkmatige rijpingsperiode, wat de productie mogelijk maakt van elegante grüner veltliners en rieslings met veel finesse, frisheid, diepgang en mineraliteit. Wijnmaker Martin Nigl en zijn zoon Martin jr. zijn ware specialisten en weten als weinig anderen met veel precisie de terroirexpressie van de verschillende wijngaarden, het karakter van de druiven en de eigenschappen van het oogstjaar samen te voegen tot een breed en afwisselend scala aan karaktervolle cuvées.
Proefnotities
Eerste indrukken
Fraaie lichte citroenkleur, overweldigende geur met concentratie, mooi gerijpt grüner veltliner-aroma, fraai ontwikkeld, evenwichtig, rijk en complex, gastronomische wijn met lengte.
Na 2 uur
Na openstaan wordt de wijn mooier en raken de aroma’s beter in balans. De overweldigende impressie verdwijnt en de geurtonen integreren met elkaar. Het fruit van de grüner veltliner is bepalend voor de aanzet. Uitstekende verhouding fruit en zuren. Daarachter een fraai kruidig accent. Vanaf het middenrif worden de mineralen de basis van de smaakbeleving. Evenwichtige doordrinkwijn op niveau, sappig en met veel lengte.
Na 4 uur
De geur waaiert verder uit, de aroma’s zijn separaat goed te ruiken. De intensiteit zwakt wat af maar de balans blijft. De smaak blijft over de gehele linie intact. Zuren en fruit doen het goed samen. Sappig smaakpalet waarvan de beleving en lengte constant blijven. Pas na zes uur verliest de wijn duidelijk aan impact.
Technische gegevens

Totaal wijngaardbezit 25 hectare
Aanplant 90% wit (40% grüner veltliner, 40% riesling, sauvignon blanc, muskateller, chardonnay), 10% rood (zweigelt, merlot, pinot noir)
Ligging steile terraswijngaarden tussen Krems en Senftenberg
Oriëntatie wijngaarden zuid tot zuidwest
Druivenras geproefde wijn grüner veltliner
Leeftijd stokken tot 75 jaar
Bodem verweerde rots, graniet, gneis,  löss, mica-schiste
Teeltmethode duurzaam, geen gebruik van herbiciden en insecticiden, geen koper
Vinificatie handmatige oogst, geen ontsteling, uitsluitend inheemse gisten, fermentatie op rvs
Oudering op rvs
Alcohol 13%
Consumentenprijs per fles € 26,95

Fam. Nigl

De familie Nigl