Bij Nazka
Het recent opgerichte Alma Carraovejas omvat een groeiende reeks bijzondere Spaanse wijndomeinen. Ad Bibendum, dat de wijnen importeert, organiseerde bij het Peruaanse restaurant Nazka in Amsterdam een proeverij met de topwijnen van Alma Carraovejas.
proefnotities Jan van Lissum
Het ontstaan van Alma Carraovejas is voor een belangrijk deel te danken aan de ambities en idealen van José María Ruiz. Het feit dat hij in 1973 bij het eerste wereldwijde sommelierconcours in Milaan op een vijfde plaats eindigde, versterkte zijn ambitie om een eigen restaurant te beginnen. Restaurant José Maria in Segovia opende zijn deuren in 1982. Stap twee was de productie van serieuze kwaliteitswijnen. Samen met andere wijnliefhebbers kocht Ruiz een wijngaard in Peñafiel, op de hellingen van Carraovejas in de Ribera del Duero. De eerste oogst, afkomstig van 25 hectare, dateert van 1991. In de loop der jaren nam de oppervlakte van de Pago de Carraovejas toe tot 230 hectare.
Onder leiding van Pedro Ruiz Aragoneses, de zoon van José Maria, werden de activiteiten vanaf 2007 geleidelijk uitgebreid met de aankoop van andere domeinen, soms bedrijven die al een grote reputatie hadden opgebouwd, soms compleet nieuwe projecten. Wat de domeinen gemeen hadden was hun rijke wijnbouwhistorie en/of bijzondere ligging.
PedroRuiz

Pedro Ruiz Aragoneses

Viña Meín, Ribeiro

De wijnbouw van de Avia-vallei, waar Viña Meín zich bevindt, gaat terug tot de 12e eeuw, toen monniken van het San Clodio klooster hier hun eerste wijnstokken plantten. Javier Alen, voormalig advocaat en boekhandelaar kocht het domein in 1987, en groeide uit tot de belangrijkste wittewijnproducent van de Ribeiro, de oudste appellatie van Galicia. Dank zij zijn pioniersrol werd de autochtone treixadura-druif in ere hersteld. In 2019 werd Viña Meín overgenomen door Alma Carraovejas.

Vina Mein
Proefnotities Viña Meín

7,5

O Pequeño Meìn Blanco, Viña Meín, Ribeiro, Spanje 2020
80% treixadura, 20% andere druivenrassen; schone kleur, geur en smaak, prima fruit, goede zuren, rond, mals, kleine bitters in finale € 16,50

8,5

Viña Meìn Blanco, Viña Meín, Ribeiro, Spanje 2018
Treixadura, godello, lado, loureiro, torrontès, albariño; goede kleurdiepte, meer inhoud maar wel een beetje gesloten, smaak is meer open, rijk, meer schakering, bitters, mooie inhoud, honingimpressie, brede blend, veel lengte, gastronomische wijn (14%) € 23,90

8+

O Gran Meìn Blanco, Viña Meín, Ribeiro, Spanje 2019
Albariño, albillo, godello, loureiro, treixadura; veel geur, breed smaakspectrum, vullend met veel bitters, mineralig, wat minder reliëf dan verwacht, heeft nog even tijd nodig om zich te ontplooien (13%) € 32,50

Ossian, Rueda

Ossian is een project gestart in 2005 door Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakte in de Rueda-streek. Elf jaar later werd het bedrijf overgenomen door de familie Ruiz Aragoneses (eigenaar van Pago de Carraovejas en een paar jaar later oprichter van Alma Carraovejas). De verdejo-stokken in Nieva waarover Ossian beschikt, liggen op een hoogte van 850 meter boven zeeniveau en zijn tussen de 100 en 200 jaar oud. Daarmee is het officieel de oudste wijngaard in Castilla y León. De kleine opbrengst aan druiven wordt jaarlijks op Bourgondische wijze gevinifieerd. De wijnen zijn toonbeelden van finesse en concentratie en kunnen een aantal jaren rijping goed aan. Alleen in de allerbeste oogstjaren wordt de topcuvée Capitel geproduceerd.

ossian
Proefnotities Ossian

8

Quintaluna Viñedo Selecionado de Segovia, Ossian, IGP Castilla y León, Spanje 2019
Verdejo; vullend, gerijpt, lekker fruit, licht kruidig, goede balans, reliëf, aangenaam en goed doordrinkbaar, schoon, goede lengte € 20,95

9-

Verdejo, Ossian, IGP Castilla y León, Spanje 2019
Verdejo, 950 meter hoog gelegen wijngaarden, 9 maanden houtrijping; prachtige balans, rijk, aromatisch, nieuw hout is goed opgenomen, later meer fruit, veel lengte, wordt na decanteren nog veel mooier (14,5%) € 35,50

9

Capitel, Ossian, IGP Castilla y León, Spanje 2016
100% verdejo, 950 meter hoog gelegen wijngaarden; mooie evolutie, hout is goed opgenomen, mals, rond, rijp, aromatisch, expressieve verdejo, mooie bitters, fraaie ontwikkeling, prachtige balans, fraaie smaakvoortzetting, veel lengte € 69,50

Marañones, Sierra de Gredos

Kleine, hoog gelegen percelen (650-850 m), oude wijnstokken, regionale druivenrassen, granietbodem, constante wind die de druivenstokken gezond houdt, en grote temperatuurverschillen vormen de basis voor het vorig jaar door Carraovejas overgenomen wijnproject Bodega Marañones. De Sierra de Gredos in Centraal-Spanje was als commercieel nauwelijks renderend wijngebied bijna vergeten en grotendeels gerooid, totdat enkele pioniers de unieke terroireigenschappen en het potentieel voor met name de grenache-druif herontdekten. De wijngaarden, deels gelegen binnen de appellatie Vinos de Madrid, hebben een noordelijke oriëntatie, zijn goed beschut tegen de vorst en profiteren volop van de zon.

maranones

Marañones (foto: Alma Carraovejas)

Proefnotities Marañones

8-

Garnacha, Bodega Marañones, Vinos de Madrid, Spanje 2019
100% garnacha; kruidig, fruitig, duidelijke invloed beton, goede balans, correcte zuren, rode specerijen, schoon en levendig (14,5%) € 25,45

Pago de Carraovejas

Pago de Carraovejas, Ribera del Duero

De druiven van Pago de Carraovejas zijn afkomstig van eigen wijngaarden in de Botijas-riviervallei en geplant tussen 1988 en 2011. De wijngaarden liggen op een helling, tot op een hoogte van zo’n 900 meter. Het werk van de afgelopen 30 jaar is gericht op ambachtelijke wijnbouw, waarbij het terroir een sleutelrol vervult in de kwaliteit. Ze hebben bijzonder veel aandacht besteed aan het onderhoud van de bodem en het herstel van de biodiversiteit, o.a. door begroeiing tussen de wijnranken toe te staan. De druiven worden ‘s nachts geplukt om het sap fris te houden. In de winery gebeurt alles met behulp van zwaartekracht, dus de wijn wordt niet rondgepompt. De percelen worden apart gevinifieerd en later geblend. Vervolgens rijpt de wijn ongeveer twaalf maanden op fust.

Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32-11 26 27 00

fles carraovejas
Proefnotities Pago de Carraovejas

8,5

Pago de Carraovejas, Ribera del Duero, Spanje 2018
93% tinto fino, 4% cabernet sauvignon, 3% merlot, 12 maanden houtrijping, 36 maanden in fles; prachtige kleur, luchtige geur, elegant, versmolten, souplesse, mooie structuur en smaakbeleving € 45,90

9-

Pago de Carraovejas, Ribera del Duero, Spanje 2019
93% tinto fino, 4% cabernet sauvignon, 3% merlot, 12 maanden houtrijping, 36 maanden in fles; veel vollere geur- en smaakaroma’s, meer massa, mals, zacht, strak, meer klasse, kruidig, nog jong, toegeplooid, meer tannine € 45,90

9-

El Anéjon, Pago de Carraovejas, Ribera del Duero, Spanje 2015
75% tinto fino, 10% cabernet sauvignon, 15% merlot; zeer veel kleur, diepgang in kleur, geur en smaak, toegankelijk, mooie balans, fijne kruidigheid, afgeronde tonen, veel finesse, fraai ontwikkeld (15%) € 105,90

9

El Anéjon, Pago de Carraovejas, Ribera del Duero, Spanje 2016
94% tinto fino, 2% cabernet sauvignon, 4% merlot, 12 maanden houtrijping, 36 maanden op fles; zeer veel kleur, toegeplooid, complex, rond en soepel, mooie tannine, fraaie balans, afgerond, veel rijpe tonen, elegant, fraai ontwikkelde wijn met lange afdronk € 105,90

9+

Cuesta de las Liebres, Pago de Carraovejas, Ribera del Duero, Spanje 2016
100% tinto fino, 24 maanden houtrijping; prachtige kleur, veel diepte, hechte geur, veel finesse, hout is goed opgenomen, jeugdig, aromatisch en rijk, fijne kruidigheid, perfecte balans, mooi versmolten, passende lengte (15,5%) € 178,00