Alliance Gastronomique bestaat 50 jaar. De vereniging met 37 aangesloten restaurants in Nederland en België is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa. Het jubileumjaar is donderdag 9 maart afgetrapt bij De Bokkedoorns in Overveen, met onder andere de lancering van de jubileumgids ‘Smaakhelden’.

De Alliance Gastronomique is op 9 maart 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Exact vijftig jaar later bestaat de vereniging uit 37 leden in Nederland en België. Twee van hen, De Zwaan in Etten-Leur en Hostellerie De Hamert in Wellerlooi, zijn sinds de start aangesloten. Beide inmiddels met de tweede generatie.

Feestelijke aftrap bij De Bokkedoorns
Het jubileumjaar is donderdag 9 maart 2017 van start gegaan bij De Bokkedoorns in Overveen. De feestelijke aftrap is bijgewoond door (oud-)leden, (oud-)bestuursleden en andere prominenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culinaire identiteit van Nederland. Komend jaar staan tal van festiviteiten op het programma.

Lancering jubileumgids

De Ambassadeur van België, de heer Chris Hoornaert, ontvangt eerste exemplaar Smaakhelden uit handen van Alliance-voorzitter Marc van Gulick – foto: United Photos/Paul Vreeker

Onderdeel van de bijeenkomst was de lancering van ‘Smaakhelden’. In deze ‘insiders guide’ laat Alliance Gastronomique haar wereld van vroeger, nu en de toekomst zien. ‘Daarnaast is het een ode aan onze bijzondere en hardwerkende restaurateurs, gastheren en -vrouwen, witte en zwarte brigades en chefs’, aldus voorzitter Marc van Gulick. Het eerste exemplaar is overhandigd aan de Ambassadeur van België in Nederland, de heer Chris Hoornaert (foto).

Opleidingsinstituut
Alliance Gastronomique heeft zich de afgelopen vijftig jaar bewezen als opleidingsinstituut. Van Gulick: ‘Onze leden hebben vele duizenden jonge mensen opgeleid voor heel gastronomisch Nederland en ook in het buitenland zie je in absolute topbedrijven chefs en maîtres die hun succesvolle carrières zijn begonnen bij een van onze leden. Het is ook erg mooi om te zien dat bijna 75 procent van de huidige medewerkers van onze leden binnen onze eigen club het vak heeft geleerd.’ De komende jaren blijft dit speerpunt. ‘Door middel van het interne programma het Alliance-college krijgen ‘potentials’ de mogelijkheid om binnen de vereniging te worden opgeleid.’

Kijk voor een overzicht van de leden en het jubileumprogramma op de website: www.alliance.nl.