Motovun

Wijngaard van Benvenuti, met op de achtergrond het middeleeuwse vestingstadje Motovun

Interview met Albert Benvenuti, Kroatië

Dat het wijnhuis Benvenuti uit Istrië al voor de achtste keer op rij aanwezig is op Wine Professional is, vindt Albert Benvenuti niet vreemd. ‘Nederland is een belangrijke markt voor onze wijnen’, zegt hij.
tekst Louis Janssen, proefnotities Ivo Ivanis

Veel mensen hebben het nog steeds niet door, maar op het schiereiland Istrië nabij Motovun maken ze voortreffelijke wijnen van malvazija istarska, teran en muscat. Albert: ‘Dat is voor heel Istrië een lastige kwestie. Ik hoor in andere landen nog véél te vaak: O, maakt Kroatië ook wijn? We moeten als Istrië flink communiceren.
Als ik alleen naar onszelf kijk, is er ook een ander probleem. Elk jaar is er meer vraag dan we kunnen leveren. We doen ons best om het aantal hectaren te verhogen, door bijvoorbeeld wijngaarden van oudere boeren over te nemen. Alleen: alles kost hier een hoop tijd. Wat nu kan, komt tien jaar te laat. Istrië ontsnapte aan de burgeroorlog, maar iedereen was bang om te investeren. Bijna alle grond is van de staat. De nieuwe wet die huur of pacht voor periodes van 40 tot 50 jaar moet regelen, treedt hopelijk eind 2018 in werking.’ Het plan voor een compleet nieuw domein ligt al klaar. Over drie tot vier jaar moet het af zijn, midden tussen de wijngaarden. Het bestaande verblijf voor toeristen verhuist mee.
Benvenuti broers

De broers Albert en Nikola Benvenuti

Toeristenseizoen

De factor tijd is niet de enige rem op de gewenste uitbreiding van het domein. Veel mensen willen niet meer werken in de wijnbouw. Daarin staat Istrië overigens niet alleen. Ook in Bourgogne lukt het nauwelijks om voldoende plukkers te arrangeren (vanaf 15 euro/uur). Benvenuti: ‘De belangrijkste oorzaak is het toeristenseizoen, dat hier van april tot november loopt. En bovendien werken er tegenwoordig erg veel Kroaten in Duitsland. Een paar uurtjes rijden en je bent er. Tegen die salarissen daar kunnen wij niet op.’

Benvenuti broers

De broers Albert en Nikola Benvenuti

Proefnotities
Geproefd tijdens Wine Professional. Bij twee wijnen werd door het team van restaurant Daalder in Amsterdam een gerecht bereid.

8

Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2016
Malvazija istarska. Heldere gele kleur, bloemig, wit fruit en citrus, in de smaak puur Malvazija, mooi fruit, levendige zuren en een frisse finale. € 16,50

Wijn en spijs: Rauwe langoustine, sorbet van selderij, witte druif en oscietrakaviaar
Fris ziltig met lichte vettigheid van de langoustine. Goed geslaagde match, de wijn pakt het gerecht goed op in combinatie met de kaviaar (8)

9-

Anno Domini Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2013
Malvazija istarska, korte maceratie. Veel kleur, rijpe aromatische en kruidige geur met oosterse toets, veel smaak, kruidigheid komt in de smaak terug, veel lengte en materie, ronde en frisse finale. € 32,95

8

Anno Domini Teran, Benvenuti, Istria, Kroatië 2015
Teran. Veel kleur, typische terangeur, aardse tonen, kersenfruit en zachte vanille, de aanzet is fris en sappig met veel kersenfruit, ronde tannine en door de levendige zuren een frisse finale.

Wijn en spijs: Hertenrug, boomoren, pastinaak, spruitjes en jus van hert
Het gerecht is krachtig van smaak, lichte romigheid en vettigheid door de ravioli en de jus. De saus is de brug naar de wijn en maakt de combinatie goed geslaagd (8)

9-

Teran, Benvenuti, Istria, Kroatië 2012
Teran. Veel kleur, duidelijk teran, mooie belegen geur, aardse tonen, zwarte kersen, ronde, romige aanzet, frisse zuren, stevige maar ronde tannine, prachtige teran. € 35,00

gerecht Daalder

Hertenrug, boomoren, pastinaak, spruitjes en jus van hert – een van de gerechten die Daalder-chef Dennis Huwae en zijn team bereidden bij een wijn van Benvenuti

Aan de wijnen kan het niet liggen. De derde generatie Benvenuti’s maakt artisanale wijnen, rood, rosé, wit en orange. Niet bio of biodynamisch, wel zo dicht mogelijk bij de natuurlijke gang van zaken en op een duurzame manier. Handgeplukte druiven uit een gering aantal terraspercelen, waarvan de San Salvatore het belangrijkst is, geven frisse, mineraalrijke en druifkarakteristieke wijnen. Die percelen liggen op 350 tot 400 meter hoogte en bestaan vooral uit witte kalksteen. Ze vormen zo een microklimaat met voldoende luchtvochtigheid, koele nachten en warme dagen. De ligging nabij de Adriatische Zee zorgt voor een aangename bries. Per jaar produceren de broers 100.000 flessen.

Well of Wine, Den Haag, 070-4066575

Aan de wijnen kan het niet liggen. De derde generatie Benvenuti’s maakt artisanale wijnen, rood, rosé, wit en orange. Niet bio of biodynamisch, wel zo dicht mogelijk bij de natuurlijke gang van zaken en op een duurzame manier. Handgeplukte druiven uit een gering aantal terraspercelen, waarvan de San Salvatore het belangrijkst is, geven frisse, mineraalrijke en druifkarakteristieke wijnen. Die percelen liggen op 350 tot 400 meter hoogte en bestaan vooral uit witte kalksteen. Ze vormen zo een microklimaat met voldoende luchtvochtigheid, koele nachten en warme dagen. De ligging nabij de Adriatische Zee zorgt voor een aangename bries. Per jaar produceren de broers 100.000 flessen.

Well of Wine, Den Haag, 070-4066575

Proefnotities
Geproefd tijdens Wine Professional. Bij twee wijnen werd door het team van restaurant Daalder in Amsterdam een gerecht bereid.

8

Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2016
Malvazija istarska. Heldere gele kleur, bloemig, wit fruit en citrus, in de smaak puur Malvazija, mooi fruit, levendige zuren en een frisse finale. € 16,50

Wijn en spijs: Rauwe langoustine, sorbet van selderij, witte druif en oscietrakaviaar
Fris ziltig met lichte vettigheid van de langoustine. Goed geslaagde match, de wijn pakt het gerecht goed op in combinatie met de kaviaar (8)

9-

Anno Domini Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2013
Malvazija istarska, korte maceratie. Veel kleur, rijpe aromatische en kruidige geur met oosterse toets, veel smaak, kruidigheid komt in de smaak terug, veel lengte en materie, ronde en frisse finale. € 32,95

8

Anno Domini Teran, Benvenuti, Istria, Kroatië 2015
Teran. Veel kleur, typische terangeur, aardse tonen, kersenfruit en zachte vanille, de aanzet is fris en sappig met veel kersenfruit, ronde tannine en door de levendige zuren een frisse finale.

Wijn en spijs: Hertenrug, boomoren, pastinaak, spruitjes en jus van hert
Het gerecht is krachtig van smaak, lichte romigheid en vettigheid door de ravioli en de jus. De saus is de brug naar de wijn en maakt de combinatie goed geslaagd (8)

9-

Teran, Benvenuti, Istria, Kroatië 2012
Teran. Veel kleur, duidelijk teran, mooie belegen geur, aardse tonen, zwarte kersen, ronde, romige aanzet, frisse zuren, stevige maar ronde tannine, prachtige teran. € 35,00

gerecht Daalder

Hertenrug, boomoren, pastinaak, spruitjes en jus van hert – een van de gerechten die Daalder-chef Dennis Huwae en zijn team bereidden bij een wijn van Benvenuti