Enige tijd geleden liet Jan Rutten van Het Proefstation ons kennismaken met zijn uitgebreide, gevarieerde en interessante assortiment aan PriSecco’s, de gastronomische vruchtensappen van de Duitse producent Jörg Geiger. We proefden daarbij 12 sappen.
tekst Jan van Lissum
Geiger priseccos

De geproefde PriSecco’s

Voor mensen die zeer weinig of helemaal geen alcohol willen drinken, maar wel graag genieten van een gastronomische beleving op niveau, komen steeds meer restaurants met alcoholarme of alcoholvrije alternatieven. Gedealcoholiseerde wijn is zo’n alternatief, maar dat valt niet bij iedereen in de smaak. Er zijn zaken waar een theesommelier verrassende resultaten boekt en chefs en sommeliers die experimenteren met zelfgemaakte groente- en fruitsappen of alcoholvrije cocktails.
 Jan Rutten

Jan Rutten

Importeur Het Proefstation heeft, naast onder meer aantrekkelijke vins nature en biowijnen, sinds een paar jaar ook de gastronomische alcoholvrije PriSecco’s van de Duitse producent Jörg Geiger in zijn assortiment. Geiger laat zich inspireren door witte, rode en mousserende wijntypen en stelt sappen samen op basis van fruit en groenten (oude rassen), op smaak gebracht met verse kruiden en specerijen.
Jan Rutten, eigenaar van Het Proefstation, was destijds mede op verzoek van bevriende sommeliers op zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, en raakte tijdens een eerste kennismaking tijdens ProWein 2017 enthousiast over de producten van Geiger. Naast de PriSecco’s produceert Geiger ook knappe appel- en perenciders die ook door Het Proefstation worden geïmporteerd.

Proefresultaten

Een flink aantal toprestaurants heeft inmiddels PriSecco’s op de kaart staan, waaronder Brut172, Olivio, Spetters, 212 en De Kromme Watergang, maar dat wil niet automatisch zeggen dat deze dranken zich makkelijk laten combineren met allerhande gerechten. Na uitgebreid proeven moeten we concluderen dat de resultaten vrij onvoorspelbaar zijn: je kunt bijvoorbeeld niet één op één een cabernet franc vervangen door een rode PriSecco die qua aromatische samenstelling enigszins geïnspireerd lijkt te zijn op cabernet franc.

De sappen verschillen onderling sterk qua smaakgehalte, zuurgraad, suikergehalte, mondgevoel, intensiteit en complexiteit. Sommige zijn elegant en rechtlijnig en drinken makkelijk weg. Andere bezitten een breed scala aan aroma’s, waardoor een gerecht zeer nauwkeurig gefinetuned moet worden om er echt bij te passen.
kers paprika rode biet
boomgaard
De sappen die het meest toegankelijk, spannend en opwekkend zijn, doen soms wat denken aan frisse, laagalcoholische ciders, en kunnen uitstekend dienst doen als aperitief. Maar ze zijn ook zeer geschikt om ter onderbreking van een diner tussen twee gangen door te schenken, als een verfrissend rustpunt.
Een PriSecco te combineren met een gastronomisch topgerecht vereist veel voorbereiding: het gerecht moet zeer precies ‘omgebogen’ worden en er moet veel voorgeproefd worden. Vooral bij de sappen met meer aromatische rijkdom, vulling en complexiteit is het combineren lastig, omdat ze al snel te machtig of te dominant van smaak zouden kunnen zijn.

De geproefde sappen laten zich in het algemeen het beste combineren met diverse Aziatische gerechten – verfijnd, licht pittig of licht zoet – of bij groentegerechten en soms visgerechten.

Geiger Prisecco 1
Proefnotities mousserend

8-

PriSecco Cuvée Nr. 8, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Mousserend, rosé, gemaakt van 40% rode kruisbessensap, 25% sap van onrijpe appel, 0,3% dennennaalden, bronzen venkel, komkommerkruid, duizendblad; lichtoranje, goede mousse, fraîcheur, fruit is minder geprononceerd, zuren spelen een hoofdrol, vooral in de finale, en zorgen voor lengte, roséachtige impressie, zeer zuiver in geur en smaak, supersappig, geschikt als aperitief (suikergehalte 8,7 g/L)

8-

PriSecco Cuvée Nr. 23, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Mousserend, rosé, gemaakt van 54% rabarbersap, 46% appel, klaverzuring, 0,3% rozen- en appelbloesem; oranjekleurig, mooi gedoseerde friszure tonen van rabarbersap, evenwichtig, associatie met abrikoos, zeer zuiver in geur en smaak, prima aperitief (suikergehalte 5,7 g/L) € 10,95

8

PriSecco Aecht Bitter!, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Mousserend, wit, gemaakt van 60% groene jachtperensap, rode kruisbessensap, kweepeersap, 0,002% alsemkruid, sinaasappelbloesem, vlierbloesem, acaciabloesem, duizendblad; goudgele kleur, aparte geurwaaier, de tannine van de jachtpeer geeft een wijnachtig astringent mondgevoel, strak, mooi gedoseerde zuren, subtiele bittertoets van het alsemkruid, licht medicinale impressie, goed als aperitief maar ook inzetbaar bij verschillende groentegerechten (suikergehalte 7,0 g/L) € 10,95

8,5

PriSecco ApfelSinfonie, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Mousserend, wit, gemaakt van 93% Bittenfelder Sämling appel, 6% rabarbersap, 0,5% rode mosterdblad, waterkers; prachtige geur- en smaakaroma’s, doet denken aan serieuze, rijkere sake en diverse spätleses, umami, levendig, goed inzetbaar als arrangementdrank, geschikt bij smaakrijke Aziatische gerechten (suikergehalte 10,8 g/L) € 10,95

7,5

PriSecco Cuvée Nr. 27, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Wit, licht mousserend, gemaakt van 66% perensap, 15% komkommersap, 15% kweepeersap, mandarijnensapconcentraat, zeer lage dosering koolzuurgas; oranjegeel, heel aparte geur met impressies van geranium, tomaat, lichte hint van latex, vettige toets, minder reliëf, veel smaak, rijpe aroma’s, rozijnen, komkommer, compact, uitstekend sap, geschikt bij Thaise gerechten, witvis, rogvleugel, kip, kreeft

Beluister hier het Proefcast-gesprek dat we met Jan Rutten hadden.

Proefnotities stil wit en rood

9

PriSecco Inspiration Nr 4.1, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Wit, gemaakt van 70% appelsap, extract van geroosterde oesterschelpen, 2% vogelmuur, 0,2% zeezout; meest complexe van de reeks, zacht groenteachtig, ziltig, aards, de geur wordt geleidelijk breder, indrukwekkend, ook qua smaak, schoon en levendig, speels, prachtig sap, licht verteerbaar, apart, geschikt bij schaal- en schelpdieren of haring (suikergehalte 8,8 g/L)

8

PriSecco Inspiration Nr 4.6, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Wit, gemaakt van 18% perensap, appelsap, 13% kruisbessensap, perziksap, kweepeersap, 3% groene paprikasap; oranjegeel, mooie geur, floraal, kamille, medicinaal, impressies van munt en eucalyptus, slank, elegant, toegankelijk, droog en fris, mooi sap, hoge zuren, paprika-impressie, goed doordrinkbaar (suikergehalte 3,9 g/L) € 10,95

8-

PriSecco Inspiration Nr 4.4, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Wit, gemaakt van 82% groene jachtperensap, pulp van meidoorn, rozenbottel en mango, perziksap, 0,4% eikenhoutpoeder; abrikozenoranje/karamel kleur, dikke geur, veel tropisch fruit, abrikoos, peer, impressie van mahoniehout, soepel van smaak, vol, vullend, appels, elegante finale, mooi sap, goed doordrinkbaar, past bij Thaise keuken (suikergehalte 7,3 g/L) € 10,95

8

PriSecco Inspiration Nr 4.7, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Rosé, gemaakt van 32% gedealcoholiseerde druivenwijn, appelsap, perensap, rode aalbessensap, venkelsap, 3% zure kersensap, paprikasap, 0,0003% chili; oranjekleurig, licht medicinaal, afgerond, sappig, beetje mollig en lichtzoet, lichte zuurgraad, hint van abrikoos, lichte toets van roze peper, ongecompliceerd en doordrinkbaar, geschikt bij Thaise keuken (suikergehalte 8,1 g/L) € 10,95

9

PriSecco Inspiration Nr 4.2, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Rood, gemaakt van 47% appelsap, rode aalbessensap, bramensap, zoete kersensap, kraanbessensap, appelbessensap, rode paprikasap; dunne rode kleur, rijke geurwaaier met impressies van cacao/chocolade, koffie, geroosterde noten, delicate smaak met mooi fruit, hoge zuren, gerookte toon, lichte medicinale toets, veel verfijning, verrassend, vooral geschikt bij delicate gerechten (suikergehalte 8,1 g/L) € 10,95

7,5

PriSecco Inspiration Nr 4.0, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Rood, gemaakt van 32% kersensap, perensap, appelsap, gedealcoholiseerde appelwijn, 2% paprikasap, appelbessensap, 3% rode bietensap, moerasspirea, klaverzuring, Spaanse zuring; veel kleur, vrij grove, groene tonen van de paprika en aardse toets van de biet, straffe zuren, met name naar het einde toe, slank, levendig, eendimensionaal, hint van kaneel (suikergehalte 8,1 g/L) € 10,95

8+

PriSecco Inspiration Nr 4.5, Manufaktur Jörg Geiger, Duitsland
Rood, gemaakt van 35% gedealcoholiseerde appelwijn, druivensap (schwarzriesling, portugieser, kerner, müller thurgau), appelsap, perensap, appelbessensap, zwarte aalbessensap, azijn, 0,00003% lapsong souchong thee; dunne kleur, intrigerende geur, geschakeerde aroma’s, rokerig, delicaat, geur- en smaakaroma’s zijn identiek, fraaie balans tussen rokerige tonen en zuren, sappig en slank, geschikt bij Thaise keuken, bij vis en vooral bij groentegerechten (suikergehalte 8,1 g/L)

Het Proefstation, Haarlem, 06-25125035

Geiger Inspiration