Op zondag 18 juni vindt bij restaurant Valenzia in Eindhoven de feestelijke afsluiting plaats van de Wereld Tapas Week 2017. In het kader van dit evenement, waaraan ook de Nationale Tapas Competitie gekoppeld is, spraken we met mede-eigenaar Adrian Zarzo over tapas.

Adrian Zarzo

Adrian Zarzo: ‘Tapas zijn van oorsprong eenvoudige aperitiefhapjes die je eet bij een glas wijn of sherry. In Spanje blijft het trouwens niet beperkt tot het aperitief, in de meeste cafés of restaurants kun je op elk moment van de dag terecht voor een drankje met een paar lekkere tapas.’ ‘Tapa’ betekent ‘deksel’: de doorgaans eenvoudige hapjes – een plakje chorizo, een stukje brood – waren ook bedoeld om je glas af te dekken, zodat er bijvoorbeeld geen vliegen in kwamen.
Zarzo: ‘De perfecte tapa is eenvoudig, licht verteerbaar en vers, en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Bekende voorbeelden zijn ansjovis, ingemaakte groenten, chorizo, bloedworst, gemarineerde olijven, calamares, of de Baskische pinxtos: kleine stukje belegd brood.’

‘Het is een oude traditie, maar tapas passen ook helemaal in de moderne culinaire beleving. Iedereen wil tegenwoordig licht verteerbare, kleine gerechtjes, als het even kan in de vorm van ‘shared dining’: gezellig samen een hele avond allerlei lekkere dingen proeven, zonder dat je het gevoel hebt ‘aan de maaltijd te zitten’. Bij Valenzia zijn ze helemaal op die moderne beleving ingesteld. Je kunt er een normaal hoofdgerecht bestellen, maar het grootste deel van de menukaart is gevuld met allerlei kleine hapjes en gerechtjes. En het leuke is dat Spanje en Azië er samenkome: patatas bravas staan naast loempiaatjes, de iberico-kroketjes ogen net zo aantrekkelijk als de krokante sushi tonijn, en na de pulpo a la gallega smaken de flensjes met pekingeend prima.

Zarzo’s advies aan de deelnemers van de Nationale Tapas Competitie: ‘Zorg hoe dan ook dat je altijd verse producten gebruikt. Originaliteit is uiteraard prima, maar hou het wel eenvoudig en blijf dicht bij jezelf, je eigen specialismen, de producten waar je graag mee werkt. Een tapa moet vooral licht verteerbaar zijn en bij iedereen in de smaak vallen.’

Het menu van 18 juni (€ 67,50 p.p incl. dranken):

Maïsbrood met aïoli
Chorizo/ Pata Negra

Krokante sushi van tonijn
Dim sum rendang

Gestoomd broodje softshell krab
Buikspeksaté

Pulpo á la gallega (octopus/ aardappel)
Kippendijtjes A-fusion

Patatas bravas
Valenziaanse salade

Sinaasappel/ witte trappist

Restaurant Valenzia
Stratumseind 103
5611 ER Eindhoven
T 040-7600096
info@valenzia.nl