‘Het is een oude traditie, maar tapas passen ook helemaal in de moderne culinaire beleving. Iedereen wil tegenwoordig licht verteerbare, kleine gerechtjes, als het even kan in de vorm van ‘shared dining’: gezellig samen een hele avond allerlei lekkere dingen proeven, zonder dat je het gevoel hebt ‘aan de maaltijd te zitten’. Bij Valenzia zijn ze helemaal op die moderne beleving ingesteld. Je kunt er een normaal hoofdgerecht bestellen, maar het grootste deel van de menukaart is gevuld met allerlei kleine hapjes en gerechtjes. En het leuke is dat Spanje en Azië er samenkome: patatas bravas staan naast loempiaatjes, de iberico-kroketjes ogen net zo aantrekkelijk als de krokante sushi tonijn, en na de pulpo a la gallega smaken de flensjes met pekingeend prima.
Zarzo’s advies aan de deelnemers van de Nationale Tapas Competitie: ‘Zorg hoe dan ook dat je altijd verse producten gebruikt. Originaliteit is uiteraard prima, maar hou het wel eenvoudig en blijf dicht bij jezelf, je eigen specialismen, de producten waar je graag mee werkt. Een tapa moet vooral licht verteerbaar zijn en bij iedereen in de smaak vallen.’
Het menu van 18 juni (€ 67,50 p.p incl. dranken):
Maïsbrood met aïoli
Chorizo/ Pata Negra
Krokante sushi van tonijn
Dim sum rendang
Gestoomd broodje softshell krab
Buikspeksaté
Pulpo á la gallega (octopus/ aardappel)
Kippendijtjes A-fusion
Patatas bravas
Valenziaanse salade
Sinaasappel/ witte trappist
Restaurant Valenzia
Stratumseind 103
5611 ER Eindhoven
T 040-7600096
info@valenzia.nl