nine seconds

optimum
optimum

Optimum, Novus, Mantinia, Griekenland 2022

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Grapedistrict, Amsterdam
www.grapedistrict.nl

Achtergrond
De Griekse wijnappellatie Mantinia ligt op een hoogvlakte in het centrum van de Peloponnesos. De regio omvat ruim 1000 hectare aan wijngaarden, gelegen op zo’n 650-700 meter. De hoge ligging zorgt voor een koel en gezond klimaat, en een lange, geleidelijke rijpingsperiode, en dat is gunstig voor de moschofilero, een vooral hier prominente (85% van de aanplant) autochtone witte druif die niet goed tegen de warmte kan. De druif doet door zijn roze tot paarsige schil wat denken aan de pinot gris, maar produceert wijnen met heel eigen aroma’s: fris, fruitig, floraal met impressies van rozen en citrusvruchten. Scheikundige en oenoloog Leonidas Nassiakos beschouwt de moschofilero als zijn specialisme, net als zijn vader en grootvader vanaf de jaren vijftig dat deden. Zij produceerden bulkwijn, Leonidas zag in dat de druif meer aandacht verdient en maakt sinds een aantal jaren op zo’n 3 kilometer van Tripoli zijn eigen boutiquewijnen onder de naam Novus. Daarvoor was hij 28 jaar werkzaam in de wijnindustrie in de Peloponnesos, dus hij kent de streek, de inheemse druiven en de wijnstijlen door en door. Sinds 2022, het eerste oogstjaar, produceert hij een achttal wijnen, waaronder twee witte 100% moschofilero’s, een rode wijn van 100% agiorgitiko, dé druif van de naburige appellatie Nemea, en diverse blends (wit, rood, rosé). De moschofiero-druiven komen van wijngaarden die al enkele generaties familiebezit zijn. De overige druivenrassen (assyrtiko, malagousia, mavrodaphne, mavrotragano, merlot, syrah) koopt hij van bevriende wijnbouwers in de regio.
Proefnotities
Eerste indrukken
Lichte kleur. Subtiele geur met aangename aroma’s van o.a. citrus, fris en fruitig, mooi in balans. Schoon smaakpalet met fris fruit, goede spanning en lichte ondertoon van acaciahout. Verrassend mooie mix van aroma’s in geur en smaak.
Na 1 uur
Stabiele geur met nu meer brede aroma’s, en naast citrusfruit wat florale tonen die het geurpalet rijker en vullender maken. De smaak waaiert ook meer open, geuraroma’s en sap komen naar de voorgrond.
Na 3 uur
De geur wordt minder stuivend maar blijft rijk en breed. Mooie open smaak met fris fruit, hoge zuren en fijn bittertje. Vleugje acaciahout dat goed geïntegreerd is en het smaakpalet aanvult met een subtiele romige impressie. Evenwichtige, goed doordrinkbare wijn met aangename vulling en veel smaak.
Na 4 uur
Zeer verrassend hoe goed de wijn in conditie blijft en zich geleidelijk ontwikkelt: van fris, fruitig en prettig doordrinkbaar naar elegant en vullend met rijke en levendige aroma’s en meer complexiteit. Fraaie gastronomische wijn die het potentieel van de moschofilero-druif uitstekend weergeeft. Lekker bij salade, groentegerechten, gegrilde vettige vis en diverse Aziatische gerechten.
Technische gegevens

Appellatie Mantinia (Peloponnesos)
Oppervlakte single vineyard 1,14 hectare
Druivenras moschofilero
Leeftijd wijnstokken 50 jaar oud
Bodemsamenstelling gravel, klei
Hoogteligging 640 meter
Wijngaardbeheer biologisch, geen irrigatie
Vinificatie 8-10 uur koude maceratie, geen persing, fermentatie vrijkomend sap met inheemse gisten op rvs, halverwege deels overgebracht naar betonnen eieren, deels naar acaciahouten vaten
Opvoeding rijping in betonnen eieren en acaciahouten vaten
Alcoholpercentage 13%
Flesprijs € 20,99

oogst bij Novus

De moschofilero-druiven worden geoogst