Sinck
In de nieuwe rubriek Proefjournaal geven we aan de hand van een beperkt aantal wijnen telkens een korte impressie van enkele proeverijen of restaurants die wij recent bezochten.
proefnotities Jan van Lissum

Restaurant & Wijnbar Sinck, Amsterdam

Sinck bestaat sinds eind 2021 en werd opgericht door Sabas Joosten, die eerder als sommelier werkzaam was bij De Librije in Zwolle. De wijnkaart telt zo’n 400 wijnen in diverse prijssegmenten en is vooral klassiek getint: een ruim aanbod uit Bourgogne en Bordeaux, veel moois uit de rest van Europa en ook de nieuwe wereld is goed vertegenwoordigd, met uitstekende keuzes uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië en Californië. Het keukenteam onder leiding van Jonathan Zonderop bereidt aantrekkelijke gerechten op Franse basis die bij iedereen in de smaak vallen.
Wij genoten van twee voor- en twee hoofdgerechten met enkele goed gekozen wijnen.

Sabas Joosten

**(*)
Hollandse garnaaltjes
Aardappel, prei en schuimige bisque
Goed van samenstelling, smeuïg, gewoon lekker.

****

Sous l’Amandier, Christophe Curtat, Saint-Joseph, Frankrijk 2022
90% roussanne, 10% marsanne; mooi van samenstelling, rijk aan aroma’s, fraaie inhoud, rijp en evenwichtig, veel vulling, lekker doordrinkbaar en zeer geschikt voor aan tafel
Importeur: Bâtard

***
Wijn & spijs
De wijn begeleidt het gerecht uitstekend. Prima huwelijk, evenwichtig en met lengte.

garnalen
Rode biet

**(*)
Rode biet
Geroosterd met belper knolle en dragon beurre blanc
Evenwichtig van opbouw, heerlijke aroma’s in geur en smaak.

***(*)

Mangan Vineyard Sauvignon Blanc/Sémillon, Cullen Wines, Margaret River, Australië 2022
Sauvignon blanc, sémillon; fraaie aroma’s, intens, vullend, rijk, maar niet overdreven, met passende zuren, mooie touch van sémillon, goede lengte, aparte ervaring
Importeur: New World Wineries

***
Wijn & spijs
De wijn absorbeert het gerecht, smaakvolle, vriendelijke combinatie.

***
Kabeljauw
Doperwtjes, lardo di colonnata en verveine
Smaakvol gerecht met goed gekozen ingrediënten. Evenwichtig en aangenaam, met mooie smeuïge ondertoon.

***

Sangiovese, Cerbaiona, IGP Toscana, Italië 2021
Sangiovese; aangename geur, evenwichtig, fris, fruitig, plezierige wijn met niveau
Importeur: The Wine Connection

***
Wijn & spijs
Goede aansluiting tussen wijn en gerecht, sappig mondgevoel, toegankelijk en aangenaam.

*****

Cerbaiona, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese; fraai ontwikkeld, mooi in balans, subtiele kruidigheid, harmonieus, zeer verfijnde gastronomische wijn
Importeur: The Wine Connection

Cerbaiona

***
Wijn & spijs
Frisse en delicate combinatie met zeer veel smaaklengte.

***
Zeebaars
Piccalilly, mossel en peterselie
Meer inhoud en breder van smaak dan het vorige gerecht. Alle ingrediënten komen mooi tot hun recht in de smaak.

Sangiovese, Cerbaiona, IGP Toscana, Italië 2021

***
Wijn & spijs
Wijn en gerecht sluiten verrassend goed op elkaar aan. Aangenaam geheel.

Cerbaiona, Brunello di Montalcino, Italië 2017

***
Wijn & spijs
Combinatie met meer spanning, evenwichtig en aangenaam.

Sinck keuken