wijnen Georgie
Georgische wijnen waren voorheen ook al op Wine Professional te vinden, maar deze keer kwam er voor het eerst een delegatie van negen producenten rechtstreeks uit Georgië naar Amsterdam om drie dagen lang hun eigen wijnen te presenteren. De landelijk vermaarde oenoloog en onderzoeker Lado Uzunashvili presenteerde bovendien twee masterclasses. Wij proefden een selectie van de wijnen die de producenten meebrachten.
proefnotities Jan van Lissum en Peter van Houtert
Georgische producenten
Producenten

De producenten op Wine Professional 2025:

  • Coöperatie Ruispiri/Winery Ikalto
  • Anemo
  • Giuaani Winery
  • Marbano Winery
  • TSV Estate Winery
  • Toreli Winery
  • 8000 History
  • Vaziani Company
  • Vinagora
In 2013 plaatste Unesco de typisch Georgische qvevri-vinificatiemethode in 2013 op de Werelderfgoedlijst. Het was een zeer belangrijke erkenning van 8000 jaar unieke wijnbouwhistorie en -cultuur en vormde een keerpunt voor de Georgische wijnindustrie. Sindsdien gingen de ontwikkelingen snel. Om nieuwe, internationale afzetmarkten aan te boren, beseften de wijnproducenten dat kwaliteitsverbetering noodzakelijk was en dat tegelijkertijd de punten waarmee Georgische wijn zich kan onderscheiden benadrukt moesten worden.
Vaziani

Druivenoogst bij Vaziani

In de eerste plaats is er de geschiedenis. Georgië maakt aanspraak op het recht zich het alleroudste wijnland te noemen. Vele archeologische vondsten, waaronder aardewerken vaten met druivenpitten en sporen van wijn, wijzen op de aanwezigheid van wijnbouw en wijnproductie vanaf circa 8000 jaar geleden.
Verder telt het land een indrukwekkend aantal autochtone druivenrassen. Decennia lang werd er op industriële wijze eenvoudige wijn geproduceerd op basis van slechts vier verschillende druivenrassen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het land maar liefst 525 inheemse rassen telt. Dank zij het voortbestaan van kleine privéwijngaarden bleven al deze vergeten druivenrassen voor uitsterven behoed. Bijna 50 ervan zijn er inmiddels weer in productie en andere worden geleidelijk opnieuw aangeplant.
wijnkelder met qvevri

Wijnkelder met ingegraven qvevri

Qvevri

Last but not least is er de qvevri-methode, naar alle waarschijnlijkheid de oudste vinificatiemethode ter wereld. Qvevri, grote aardewerken amforen met een inhoud van vaak 1000 liter of meer, vormen de hoeksteen van de traditionele wijnproductie in Georgië. Ingegraven in de grond worden ze gebruikt voor maceratie, fermentatie, rijping en opslag van wijn. Fermentatie en rijping vonden van oudsher plaats inclusief de schillen, zowel bij rode als bij witte wijnen. En dat betekent dat Georgië ook beschouwd kan worden als de bakermat van orange wine – ter plaatse amberwijn genoemd.

Innovatie en research

De huidige generatie wijnmakers in Georgië combineert traditionele methoden met innovatie en experiment. Steeds meer producenten hechten aan duurzaamheid en stappen over op biologische of biodynamische wijnteelt. En de oude qvevri-methode wordt tegenwoordig dikwijls aangepast of gecombineerd met het gebruik van rvs en/of houtrijping.
Ondertussen gaat het opknappen van oude wijngaarden en het in ere herstellen van veel druivenrassen door. Daarbij speelt ook de nodige research naar terroirverschillen en het matchen van de juiste rassen per bodemsoort een sterke rol.

wijngebieden Georgië

Kwaliteitsverbetering

Rigoreuze maatregelen ter kwaliteitsverbetering en -controle en grondig onderzoek naar regionale wijnbouwtradities, druivenrassen en terroireigenschappen hebben er onder meer toe geleid dat Georgië sinds 2020 24 beschermde herkomstbenamingen (PDO) telt: Akhasheni, Akhmeta, Akhoebi, Atenuri, Bolnisi, Gurjaani, Kakheti, Kardenakhi, Khvanchkara, Kindzmarauli, Kotekhi, Kvareli, Manavi, Mukuzani, Napareuli, Salkhino Ojaleshi, Saperavi Khashmi, Sviri, Teliani, Tibaani, Tsarapi, Tsinandali, Tvishi en Vazisubani.
Onder de ruim 1000 geregistreerde wijnproducenten zijn er inmiddels 341 die wijn exporteren, in totaal naar 53 landen.

geproefd

Geproefd

Wij konden op de stand van de delegatie van Georgische wijnmakers proevenderwijs ondervinden hoe gevarieerd het wijnaanbod inmiddels is en hoeveel kwaliteit er te vinden is. Veel verschillende druivenrassen waren vertegenwoordigd, meer dan we voorheen geproefd hebben. En de stijlen lopen zeer uiteen, van elegante aperitiefwijnen, via robuuste maaltijdwijnen, tot complexe meditatiewijnen. Voor elk wat wils dus, en dat geldt ook qua prijzen – voor zover ze in ons land verkrijgbaar zijn.

Proefnotities

TSV
TSV Estate Winery (Tika Wine)

****

King’s Favorite, TSV Estate Winery, Kakheti, Georgië 2022
Rkatsiteli, kisi, khikhvi, mtsvane kakhuri, fermentatie met de schillen, 6 maanden rijping in amfoor, orange wine; elegante kleur, veel finesse, fruitig en evenwichtig, knappe blend met veel lengte (12,5%) € 50,00

****

Kisi Qvevri, TSV Estate Winery, Kakheti, Georgië 2020
Kisi, orange wine; veel kleur, breed, aromatisch, fruit, mineralen, mandarijn, fris, droog en complex, veel lengte, grootse gastronomische wijn (13%) € 35,00

Vaziani

***

Rkatsiteli, Vaziani, Kakheti, Georgië 2022
Rkatsiteli; veel fruit, breed en aromatisch, smakelijk, mooie lengte
Importeur: Drinkrituals

***

Saperavi, Vaziani, Kakheti, Georgië 2021
Saperavi; aromatisch, rijp fruit, veel vulling en inhoud (13,5%)
Importeur: Drinkrituals € 12,00

Makashvili
Makashvili

***(*)

Mtsvane, Makashvili, Kakheti, Georgië 2023
Mtsvane, orange wine; oranje kleur, rijp, vullend, breed, veel aroma’s en inhoud, maaltijdwijn
Importeur: Drinkrituals

***

Khikhvi, Makashvili, Kakheti, Georgië 2023
Khikhvi, orange wine; soepel, goede zuren, levendig (13,5%)
Importeur: Drinkrituals

Ikalto

****

Khikhvi Qvevri, Ikalto Winery, Kakheti, Georgië 2022
90% khikhvi, vrij zeldzame druif, 10% mtsvane kakhuri, fermentatie en 9 maanden rijping in amfoor, orange wine; fris, mooie aroma’s, impressies van citrus, abrikoos en honing, sappig en vullend, evenwichtig, fijne tannine, complex, prachtige wijn (13,5%)

***(*)

Saperavi, Ikalto Winery, Kakheti, Georgië 2019
Saperavi; zeer veel kleur, gesloten geur, krachtige aanzet, rijke smaak met veel diepgang, mooie rijpe tonen, smaakt nog jeugdig, goede lengte, toegankelijk glas (14,5%)

Giuaani

***

Rkatsiteli, Giuaani Winery, Kakheti, Georgië 2023
Rkatsiteli; fruitig, fris, mooie spanning, goede balans, aantrekkelijke wijn

****

Kisi-Mtsvane, Giuaani Winery, Kakheti, Georgië 2019
Kisi, mtsvane kakhuri, 6 maanden maceratie, fermentatie en rijping in amfoor, orange wine; prachtige geur en smaak, vol, rijk en aromatisch, impressies van sinaasappel en gedroogd fruit, vijgen, gastronomische wijn (13,5%)

Anemo
Anemo
Onze favorieten onder de geproefde wijnen. Knappe wijnen vor de gastronomie met rijpe aroma’s en een mooie mineraleninvloed.

****

Tsolikauri, Anemo, Lechkhumi, Georgië 2023
Tsolikouri, orange wine, Anemo wordt al drie generaties gerund door vrouwelijke wijnmakers; rustige geur, fris en schoon, open, goede structuur, veel wit fruit, doet wat denken aan chablis, evenwichtig, mooie lengte (11,5%)

***(*)

Krakhuna, Anemo, Imireti, Georgië 2022
Krakhuna; mooie geur en smaak, rijp, aromatisch, vullend en evenwichtig, gastronomische wijn
Importeur: Bleeker Wijnimport

*****

Saperavi, Anemo, Kakheti, Georgië 2022
Saperavi, 10 maanden rijping op amfoor; granaatrood, prachtig rijp rood fruit, diep en vullend, aromatisch, vol, krachtig en evenwichtig, kruidig, bijzonder elegant en aangenaam, veel lengte, karaktervolle wijn voor de gastronomie, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (14%)
Importeur: Bleeker Wijnimport € 15,95

Overigen

***

Reserve Aligoté-Rkatsiteli, Marbano, Kartli, Georgië 2019
Aligoté, rkatsiteli, orange wine; aromatisch, vullend, evenwichtig en fijn, mooi ontwikkeld, smakelijke gastronomische wijn

***

Saperavi, Toreli Winery, Georgië 2022
Saperavi, 5 maanden maceratie; fruitig, sappig, goede zuren, evenwichtig (15%)