Chiaroscuro, Seresin Estate, Marlborough, Nieuw-Zeeland 2011

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Achtergrond

De naam Chiaroscuro – licht/donker contrast – verwijst in de eerste plaats naar Michael Seresin’s beroep in de filmwereld. Als cameraman en director of photography was hij betrokken bij bekende Hollywoodproducties als Bugsy Malone, Midnight Express en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Chiaroscuro is een Italiaans woord, en daarmee verwijst het ook naar het begin van Michaels loopbaan in Italië, waarheen hij midden jaren zestig vanuit Wellington verhuisde, en vooral op de inspiratie die dat land hem gaf op cultureel, culinair en wijngebied. Net als traditionele witte wijnen uit Noordoost-Italië vergisten de drie druivenrassen chardonnay (voor structuur), riesling (fruit en zuren) en pinot gris (textuur) voor de Chiaroscuro bij elkaar in het vat, en wordt er dus niet ná de fermentatie een assemblage gemaakt.
Naar voorbeeld van Toscaanse bedrijven richtte Michael zich vanaf de oprichting van Seresin Estate, in 1992, op gemengde landbouw. Naast de drie eigen wijngaarden (Home – 45 ha, Raupo Creek – 51 ha, Tatou – 15 ha), biedt het bedrijf plaats aan zo’n 8.000 olijfbomen, kippen, boomgaarden, groentetuinen, schapen, koeien, varkens en paarden – samen circa 60 hectare. Alles wordt biodynamisch en duurzaam geteeld, zodat er anno nu, 20 jaar na de eerste wijnoogst, min of meer sprake is van een volledig uitgebalanceerd en zelfvoorzienend systeem. Het domein staat sinds 2006 onder leiding van Colin Ross, afkomstig uit Australië, en wijnmaker Clive Dougall die daarvoor werkzaam was bij Pegasus Bay.

Indruk

Geproefd op 10-11 graden. Licht goudgeel uiterlijk, voluptueus geurpalet met chardonnaytonen en brioche-impressie van het hout. Idem in de aanzet, maar dan slanker. Vanaf het middenpalet veel meer intensiteit, wulps, rijk aan fruit, zuren, sap en rijping.

Na 15 minuten

De geur wordt rustiger, de aroma’s integreren en het brutale verdwijnt. In geur en smaak ontstaat meer eenheid en de lengte neemt toe.

Na 35 minuten

Geproefd op 14-15 graden. Opvallend veel wit fruit, meloen en peer, vol en sappig, beetje olieachtige associaties. De smaak is minder door hout gedomineerd. Meer brioche, licht crèmig, maar geen duidelijke houttannines meer.

Na 2 uur

Geproefd op 12-13 graden. De houtinvloed is nu geminimaliseerd, de geurwaaier is rustig, redelijk complex en ontwikkeld. Goed gevulde neus met naast rijp fruit ook meer florale tonen. Fruitrijke aanzet, wulps, gul, rijke aroma’s, houtinvloed is mooi verweven, licht peperige toets in de finale.

Na 3 uur

Geproefd op 12-13 graden. Mals op de tong, marsepeinimpressie in geur en smaak, goed gedoseerd, harmonieus. Uitmuntende gastronomische wijn die zeer veel soorten gerechten aankan.

Techniek

Oppervlakte 51 ha, Raupo Creek single vineyard
Ligging noordwestelijk georiënteerde uitlopers in het midden van de Omaka Valley
Assemblage 30% riesling, 35% chardonnay, 35% pinot gris, biodynamische teelt
Leeftijd stokken circa 15 jaar
Bodem rijk aan compacte klei
Oogst handmatig
Vinificatie het sap van de drie druivenrassen wordt geproefd en geblend vóór de gisting, die plaatsvindt in 1 jaar oude Franse vaten van 500 liter, uitsluitend met gebruik van inheemse gisten
Opvoeding 11 maanden in 1 jaar oude Franse vaten van 500 liter
Alcoholpercentage 13,5%

Importeur

Importeur
Ad Bibendum Fine Wines
Sint-Truiden (B)
+32-11262700
www.adbibendum.be

Michael Seresin

Michael Seresin

Clive Dougall

Clive Dougall