nine seconds

Grande Selection, Tiffan’s, DHC Villány, Hongarije 2015

2018,maart | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Tiffán’s heeft momenteel geen importeur in Nederland.

Achtergrond

Rond 1950, ten tijde van de communistische overheersing, werden de druiventeelt en wijnproductie vrijwel in geheel Hongarije gelijkgeschakeld en gericht op massaproductie. Bijna alle rode druivenstokken werden gerooid en vervangen door witte druiven met hogere rendementen. De enige uitzonderingen vormden de streken Eger (bekend om Egri Bikaver, ‘stierenbloed’) en Villány-Siklós die bij uitstek geschikt zijn voor rode druivenrassen. De bodem van vooral löss en rode klei is rijk aan kalk en het klimaat van Villány, 175 km ten zuiden van het Balatonmeer en 15 km ten noorden van de Kroatische grens, is een mix van continentaal en mediterraan, met lange, warme zomers en milde winters. Het aantal zonuren en de gemiddelde temperatuur liggen er hoog en de neerslag blijft beperkt.
Ede Tiffán, telg van een familie die zich al sinds de 18e eeuw bezighoudt met wijnbouw in de regio, bekleedde vanaf de jaren zestig posities waarin hij de mogelijkheid had te experimenteren met verschillende druivenrassen en innovatieve vinificatietechnieken – aanvankelijk als wijnmaker bij een groot staatswijngoed en vanaf 1981 als hoofdverantwoordelijke bij een kleine regionale coöperatie.
Na de politieke omwenteling was Tiffán een van de eerste wijnmakers die voor zichzelf begonnen en stond hij samen met onder meer Attila Gere en József Bock aan de wieg van een ware wijnrevolutie in Villány-Siklós. Met andere, jongere wijnmakers in hun kielzog slaagden zij er in relatief korte tijd in om Villány internationaal op de kaart te zetten als een meer dan veelbelovend gebied voor rode wijnen. Tiffáns kennis en ervaring in de wijngaard is bijzonder groot en hij groeit uit als de specialist als het gaat om de cabernet franc-druif. Als een van de eersten focust hij niet op concentratie en houtgebruik, maar streeft hij naar verfijning in zijn wijnen. Zowel terroirspecialist Claude Bourguignon als wijnschrijver Michael Broadbent MW concludeerden dat Villány zo niet het allerbeste, dan toch zeker een van de beste terroirs voor de cabernet franc vormde. Sinds 1995 wordt Ede bijgestaan door zijn zoon Zsolt – de 10e generatie binnen de familie. Ze beschikken tegenwoordig over ruim 20 hectare aan wijngaarden en produceren ruim tien verschillende cuvées. De Grande Selection, een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, alleen geproduceerd in de beste oogstjaren, is de topcuvée. In 1999 ontving Tiffán de hoogste onderscheiding van de Republiek Hongarije voor zijn pioniersrol in de moderne wijnindustrie van het land. En inmiddels kondigt de 11e generatie Tiffáns zich aan: Zsolt jr. studeerde wijnbouw en oenologie aan de Corvinus Universiteit in Boedapest, de universiteiten van Montpellier en Geisenheim en volgde werkstages in de Rheingau, Napa Valley en in Marlborough. Balázs studeerde oenologie aan de Landbouwschool van Villány.

Proefnotities
Eerste indrukken

Hechte kleurstructuur, eerder mauve dan granaatrood. Uitgesproken geur, versmolten, zacht en aromatisch, mooi gedoseerd. Intense aanzet, smaak komt overeen met geur, intense aroma’s, blend is herkenbaar, zacht op de tong, kruidig in de finale. Mooie tannine van de cabernets en licht florale impressie van de merlot, duidelijke bordeauxstijl en tegelijk herkenbaar uit Villány. Mooi gerijpte fruittonen, mooie zuren, levendig en doordrinkbaar, nog veel te jong.

Na 1 uur

Geur en smaak zijn stabiel gebleven, nauwelijks verandering merkbaar. De smaak is iets intenser geworden en waaiert langzaam open. Rijp fruit komt meer naar de voorgrond.

Na 3 uur

De geur is minder intens, maar eerder versmolten. De smaak zit beter in elkaar, met duidelijk rood fruit en een goede zuurgraad. Elegant op de tong, levendiger, fijner, meer spanning en een toegenomen lengte. De wijnt ontplooit zich sneller en beter nadat de fles enkele uren open heeft gestaan. Stijlvolle wijn met zeer goed geïntegreerde houtinvloed en een duidelijk proefbare terroirexpressie. De combinatie bordeauxstijl plus Villánykenmerken is nog meer een uniek geheel geworden.

Na 24 uur

De kleurintensiteit is gebleven. Geur en smaak zijn stabiel en rustig. We proeven iets meer kruidigheid, een lichte chocoladetoets, terwijl het fruit nog volop aanwezig is. Het fruit ontwikkelt zich mooi, rood fruit maakt meer en meer plaats voor zwart fruit.

Conclusies

Prestigieuze wijn uit Hongarije, blinkt uit in finesse, gedoseerd houtgebruik en harmonie en bezit buitengewoon veel potentieel. Perfecte blend, vooral geschikt voor de gastronomie. Wel decanteren.

Technische gegevens

Cepages 45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 10% cabernet franc
Wijngaarden
– Sterntal (Csillagvölgy): op 140-180 m hoogte, zuidelijke oriëntatie, deels geërodeerde bodem, meer löss.
– Teufelsgraben (Ördögárok): zeer steile wijngaarden op 130-170 m, zuidwestelijke oriëntatie. Geërodeerd/löss.
– Kopár: droogste gebied in het uiterste westen, zuidelijke expositie, steenachtige bodem, löss.
Klimaat continentaal/mediterraan, warme zomers, milde winters, veel zon, weinig neerslag
Wijngaardmanagement lage rendementen via snoeien, groene oogst en strenge handmatige selectie.
Vinificatie in kleine en grote eiken (Hongaars, Frans, gebruikt) vaten
Opvoeding 24 maanden houtrijping
Alcoholpercentage 14%
Productie 2.500 flessen

Ede en Zsolt jr.