blot 1(Proefschrift*) 9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie. – Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor telkens twee bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Remus 1Remus, Domaine de la Taille aux Loups, Jacky Blot, Montlouis sur Loire Sec, Frankrijk 2014

Technische gegevens
OPPERVLAKTE: 25 ha
LIGGING: zuidelijke hellingen
DRUIVENRAS: chenin blanc, biologische teelt
LEEFTIJD WIJNSTOKKEN: 70-80 jaar
BODEM: klei, kalksteen, kiezel op kalksteenondergrond
OOGST: handmatig, tweede trie
OPBRENGST: 20 hl/ha
VINIFICATIE: lichte pneumatische persing, 30 uur statische debourbage, minimaal 6 maanden gisting in barriques (25% nieuwe vaten, 25% 1 jaar oud, 25% 2 jaar oud, 25% 3 jaar oud), geen toegevoegde gisten, geen chaptalisatie.
OPVOEDING: geen malolactische fermentatie, 6 maanden rijping in barriques, één keer oversteken, geen klaring of filtering
ALCOHOLPERCENTAGE: 13%

portraitJackyBlot 1Achtergronden
In 1989 kocht Jacky Blot het Domaine de la Taille aux Loups in de kleine Loire-appellatie Montlouis. Het landgoed bestond uit 8 hectare aan oude tot zeer oude stokken chenin blanc. In de loop der jaren breidde hij zijn bezit uit tot zo’n 60 hectare, inclusief percelen in Vouvray en het 15 ha grote Domaine de la Butte in Bourgeuil, waar hij cabernet franc-wijnen maakt. Van chenin maakt hij het complete spectrum: sec, moelleux, liquoreux en mousserend. Blots werkwijze is arbeidsintensief. De wijngaarden worden op biologische wijze bewerkt, er wordt rigoreus gesnoeid en de oogst vindt zo laat mogelijk plaats, in verschillende tries. Alles is gericht op het produceren van wijnen met een zo natuurlijk mogelijke expressie, van de druif en van het terroir. De wijnen komen tot stand via een lange, trage gisting, zonder toevoeging van gistcellen en zonder chaptalisatie. Samen met zijn collega-producent François Chidaine is hij erin geslaagd Montlouis definitief uit de schaduw van het grotere en bekendere Vouvray te halen als het gaat om cheninwijnen van niveau. De afgelopen jaar heeft Blot de houtinvloed in zijn wijnen flink teruggebracht, waardoor de verfijning, precisie en expressiviteit alleen maar zijn toegenomen.

blot 3Eerste indrukken
Overheerlijke aroma’s van chenin blanc in geur en smaak, vullend, intens, rijk, passende inbreng van hout, fijne bitters, veel smaak en lengte, gastronomisch breed inzetbaar

Na 2 uur
Mooi uitgewaaierde, intense en fijne aroma’s. De smaak doet er qua beleving nog een schepje bovenop, mooi versmolten eenheid van cheninfruit, invloed van uitstekende kwaliteit hout en mineralen. Daarnaast een licht medicinale toon. Opwekkende, energieke finale.

Na 4 uur
In de geur komt rijp wit fruit op. Nog altijd spannende zuren en nu ook afgeronde bitters. Meer ronding in het algemeen. Lichte impressies van manzanilla/fino en van droge malvasia uit Istrië, die duidelijk mede afkomstig zijn van de oude stokken.

blot 4Na 6 uur
Halve fles gedecanteerd. Loepzuivere aanzet, strak en schoon qua mondbeleving, barstens vol mineralen, fruit is sterker aanwezig, intense diepgang in de smaak, enorme lengte, extreem expressief en veel volume. Chenin in optima forma, zoals ook Eben Sadie zal beamen. Ik liet hem vorig jaar blind een chenin van Jacky Blot proeven. Sadie was direct onder de indruk, had eerst niet eens door dat het chenin was en riep de wijn vervolgens uit tot de mooiste chenin die hij ooit had gedronken.

Importeur: Well of Wine, Den Haag, 070-4066575

 

fles trevallon 1Domaine de Trévallon, IGP Bouches du Rhône, Frankrijk 2007

Technische gegevens
OPPERVLAKTE: 15 hectare
LIGGING: noordzijde van de Alpilles, op 300-400 m hoogte
DRUIVENRAS: 50% cabernet sauvignon, 50% syrah
LEEFTIJD WIJNSTOKKEN: 34 jaar
BODEM: kalksteen en klei, rotsachtig
OPVOEDING: minimaal 2 jaar rijping in grote houten vaten en foeders
ALCOHOLPERCENTAGE: 13%

Achtergronden
Eigenwijs kun je ze zeker noemen, de familie Dürrbach. René Dürrbach, schilder en beeldhouwer uit de Elzas, bevriend met onder andere Picasso, was op zoek naar nieuwe inspiratie en had zijn oog laten vallen op een oud 60 hectare groot landgoed in het plaatsje Saint-Etienne-du-Grès aan de noordkant van de ruige, onherbergzame Alpilles, niet ver van Saint-Rémy-de-Provence. René en zijn vrouw Jacqueline kochten een deel in 1950 en een tweede deel in 1960. Dertien jaar later besluit hun zoon Eloi te stoppen met zijn studie architectuur in Parijs en wijn te gaan maken – op hun domein in de Provence. Zijn vader verklaart hem voor gek, maar Eloi zet door, met grof geweld. Hij blaast een deel van de rotsen rondom de oude hoeve op met dynamiet, effent het terrein met bulldozers en plant er, tussen de eiken, olijbven en amandelbomen, wijnstokken. Hij kiest voor gelijke delen syrah en cabernet sauvignon, want hij had ergens gelezen dat die druiven het ooit goed deden in de Provence, voordat de phylloxera toesloeg. In 1993 betekent leidt dit besluit tot de degradatie van zijn wijn tot een vin

Antoine, Ostiane en Eloi Dürrbach

Antoine, Ostiane en Eloi Dürrbach

de pays. Volgens het reglement van de appellatie Coteaux d’Aix-en-Provence mag er maximaal 20% cabernet sauvignon in zitten, maar Dürrbach houdt vast aan zijn 50%. Gevolg: op het etiket staat voortaan Vin de Pays des Bouches du Rhône, en vanaf 2009 Vin de Pays/IGP Alpilles. Voor Eloi maakt het weinig verschil; hij had al in de beginjaren bewezen het gelijk aan zijn kant te hebben, want de wijn van Domaine de Trévallon werd al zeer snel een wereldwijd succes. Dat succes was deels te danken aan de juiste, internationale connecties, maar vooral aan het unieke karakter van de wijn. De kalksteenbodem, de koele noordelijke oriëntatie van de wijngaarden en de afwijkende blend maken dat de wijn totaal verschilt van vrijwel alle andere wijnen uit deze regio. Ook de biologische teelt, de zeer lage rendementen, de beperkte houtinvloed – er worden alleen grote foeders gebruikt, het lange contact van de wijn met de gistsporen en het feit dat hij minimaal wordt overgestoken, dragen bij aan een grote mate van puurheid en finesse en zorgen bovendien voor een goede expressie van het oogstjaar.

Eerste indrukken
Fraaie kleurspiegel voor negen jaar oude wijn. Warm, bijna broeierig geurpalet met duidelijke impressie van cassis, licht gekonfijt, licht animaal, leder, gelaagde geur. Zachte aanzet, veel sap, rijke tannine, duidelijk mineralig, vleugje donkere chocolade, goed samengesteld, evenwichtig, zeer veel lengte, aangenaam en toegankelijk voor een Trévallon.

trevallon 2Na 2 uur
Het fruit komt meer op de voorgrond, ook meer rood fruit in geur en smaak, subtieler mondgevoel, toename van kruidige tonen en zuren die meer naar boven komen zonder te gaan domineren, elegante stijl blijft, mooi versmolten aroma’s.

Na 4 uur
Uit karaf. Mooie warme, broeierige aroma’s in geur en smaak. Zachte aanzet, zachte, elegante, beklede tannines, mooi versmolten, opvallende toets van donkere chocolade, de kruidigheid is fijner en goed gedoseerd.
Uit de fles. De aroma’s in geur en smaak zijn compacter en hechter dan bij de wijn uit de karaf. Vollere tannines, meer bitters, meer chocolade, finale wordt een beetje stroef.

Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht, 043 – 363 77 99