In het beknopte verslag van de voorrondes stond het al vermeld: het overall niveau van de gepresenteerde wijn-spijscombinaties was verrassend hoog, en dat gold ook voor de inzet en het enthousiasme van de teams. The Wine & Food Association had deze editie besloten de prestigieuze competities uit te breiden naar twee categorieën. Niet alleen toprestaurants (minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau) maar ook subtoppers hadden nu de mogelijkheid om mee te doen, en dat viel in zeer goede aarde.
Finale
De line-up voor de finale ziet er als volgt uit:
1) Toprestaurants: minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau
– De opdracht voor deze categorie: creëer een hoofdgerecht bij de Champagne Bollinger-topcuvée La Grande Année Brut 2014.
– Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 5.000.
– Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie.
Finalisten:
- Merlet, Schoorl
- ’t Amsterdammertje, Loenen a/d Vecht
- Ratatouille Food & Wine, Haarlem
- Flore, Amsterdam
- Codium, Goes
- Da Vinci, Maasbracht
– De opdracht voor deze categorie: creëer een voorgerecht bij Champagne Bollinger Rosé.
– Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 3.000.
– Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie.
- Allure, Rotterdam
- ’t Klooster, Wijk bij Duurstede
- Hemel & Aarde, Utrecht
- Somm, Uden
- Joann, Enschede
- Merlot, Amersfoort
De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).
Jury
De finalejury bestaat uit o.a. Imko Binnerts (Puur Zee), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), een vooraanstaande vertegenwoordiger van Champagne Bollinger, en voorzitter Jan van Lissum (The Wine & Food Association).