Vins Nature
Natuurlijke wijnen genieten momenteel wereldwijde aandacht van toprestaurants, pers en particuliere liefhebbers. Het is lastig om het fenomeen exact te omschrijven, want er zeer talloze variaties op het thema en niet iedereen is dezelfde mening toegedaan over de gebruikte visie, vorm, inhoud en methoden. Zelfs over het nut en de noodzaak verschillen de meningen. Ook dat maakt ‘natuurlijke wijnen’ echter tot één van de meest besproken typen wijn en daarmee een zeer interessant onderwerp.

Gastronomie
Als onderdeel van bredere aandacht voor ‘vins naturels’ introduceerde The Wine and Food Association een aparte categorie voor deze wijnen tijdens de 29ste editie van het Proefschrift Wijnconcours. Ook werd een symposium georganiseerd in samenwerking met diverse specialisten op dit gebied, terwijl tijdens beurzen als Gastronomie / Fine Food Professional (6-7 november 2017 in de Jaarbeurs Utrecht) en Wine Professional (8-9-10 januari 2018 in de RAI Amsterdam) verschillende presentaties worden gehouden met ‘vins naturels’ en gerenommeerde chefs. De inzet van de wijnen in de gastronomie stijgt namelijk nog steeds en verdient een nadere kennismaking.

Concours
Voor het 29ste Proefschrift Wijnconcours werd een groot aantal wijnen ingestuurd voor deze bijzondere categorie. We zagen wijnen uit een groot aantal landen, met uiteraard Georgië, Armenië, Italië en Slovenië, maar ook Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika droegen bij aan de grote variatie aan druivenrassen, terroirs en stijl van de wijnen. Een groot deel van de wijnen werd na diverse voorrondes geselecteerd voor de finale en programma’s tijdens beurzen en andere evenement van the Wine and Food Association. In de komende tijd kunt u nader kennis maken met verschillende ‘vins naturels’ zoals tijdens de finaleproeverij het 29ste Proefschrift Wijnconcours tijdens de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional in de Jaarbeurs Utrecht.
Daar kunt u de selectie van de jury ook zelf proeven en uw eigen oordeel vormen over diverse wijnen waaronder de Vipava van Batic 1592, de Petit Ours Brun Rouge van Matthieu Barret, de Trinkfluss van Pauly, Aloers van Recaredo, de Muscat Nature van Vincent Fleith, de Natural White en Red van Leo Hillinger, de TBA Grüner Veltliner van PMC, de Fontanasanta van Foradori, de Pouilly-Fume Pierre Precieuse van Alexandra Bain, de Bien Luné en Marginal van Terre des Chardons, de La Voûte Saint-Vincent van Louis Claude Desvignes, Baga Tonel 10 van Casa de Saima, de Le Vallon van Henry Milan, de Poulsard Vieilles Vignes van Domaine André & Mireille Tissot, Plein Sud van de Vignerons d’Estezargues, de Llunatic van Dasca Vives, de Hollenburger Gruner Veltliner van Christoph Hoch, de Filagnotti van Cascina degli Ulivi, 4 Gotes van Portal del Priorat en de Mouchet van Domaine Daniel Dugois.

De beste wijnen
Op maandag 6 november worden de winnaars van het 29ste Proefschrift Wijnconcours bekend op de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional in de Jaarbeurs Utrecht. Alle wijnen zijn echter beide beurs dagen te proeven in aanwezigheid van hun importeurs. Verschillende ‘vins naturels’ worden ook gebruikt tijdens aanvullende programma’s, een deel van hen in samenwerking met bekende restaurants.

Voor meer informatie over de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional: http://vakbeursgastronomie.nl/

De volledige uitslag van het 29ste Proefschrift Wijnconcours kunt u na 7 november vinden op deze site.