De prijswinnaars van het 29ste Proefschrift Wijnconcours worden op maandag 7 november 2017 bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Gastronomie in de Jaarbeurs te Utrecht. Ook de tweede dag van de beurs zijn alle finalisten te proeven, in totaal circa 200 wijnen.

Deskundig en onafhankelijk
De afgelopen weken zijn allerlei wijnen geselecteerd door een even objectieve als deskundige jury, bestaande uit proevers die geen enkel commercieel belang bij de ingestuurde wijnen hebben. Op grond van hun volstrekt onafhankelijke oordeel is een uiterst zorgvuldige selectie gemaakt die in elke prijscategorie topkwaliteit garandeert.

Voorbeschouwing
Tijdens de voorrondes werden diverse conclusies getrokken m.b.t. allerlei ontwikkelingen op de Nederlandse wijnmarkt. Een aantal daarvan lichten we alvast graag toe, uiteraard voorzien van enkele van de meest opvallende wijnen. U kunt ze natuurlijk ook zelf proeven tijdens de Vakbeurs Gastronomie, een extra reden om 7 en 8 november de Jaarbeurs in Utrecht te bezoeken.

Wijnspeciaalzaken
Na onze eerste beschouwingen over wijnen uit de supermarkt en witte wijnen uit wijnspeciaalzaken, richten we ons vizier nu op de rode wijnen uit de wijnspeciaalzaken in de prijscategorieën tot en met € 20,00. Een aantal van de wijnbedrijven die wijnen hebben ingestuurd hebben we al genoemd, maar het 29ste Proefschrift Wijnconcours kende veel meer deelnemers waaronder Vinea (B), Well of Wine, ‘LUH’ (Lekkers Uit Hongarije), Winterberg Wijnen, Divinho, Vleck wijnen, De Geluksdruif, La Vie Le Vin, Wijnkoperij La Persistance, Lekker Sapje, Asian wines, Champagnist, Coenecoop Wine Traders, Damaro, Wijnimport Scheveningen, Wijnhoeve Matton, AndereWijn, Bulwine Import, Bodegas Neleman, Vinum Naturale, Serendipity, Dhaufine en Delicroatia.

Rood t/m € 7,50
Traditioneel een relatief kleine inzending omdat de concurrentie met het grootwinkelbedrijf hier groot is en de expertise van veel wijnspeciaalzaken vaak op iets hogere prijsklasse is gericht of op wijnen waarvan slechts beperkt hoeveelheden beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Het aanbod bestond uit vrij veel wijnen in dezelfde, fruitrijke stijl met een duidelijk zoet accent, soms zelfs erg zoet. Frankrijk was goed vertegenwoordigd met wijnen als die van l’Arjolle, Bon Remède en Pesquier, maar ook uit Oostenrijk (Zweigelt van Weingut Bauer) en Portugal (Segredos de São Miguel) proefden we interessante wijnen die de hegemonie van de klassieke wereld op de Nederlandse markt bevestigt. Kritisch als we zijn moeten we wel opmerken dat veel wijnen veel van hetzelfde bieden en niet altijd de spanning en diversiteit bezitten die we graag proeven. Het zoet in veel wijnen verveelde snel en verstoorde vaak het evenwicht; pure, elegante wijnen scoren nu eenmaal beter, zeker waar het doordrinkbaarheid betreft.

Rood € 7,51 t/m € 10,00
Wijnen uit landen als Hongarije, Chili en Bulgarije vulden het aanbod uit de bekendste Europese landen aan en zorgden voor een grote verscheidenheid aan aroma’s. Al met al een mooie sessie met variatie die ons tevreden stelt, hoewel de witte in deze prijsklasse over het algemeen iets beter scoorden. Uiteindelijk een categorie met zowel breedte als diepte; breed door een grote verscheidenheid qua druivenrassen, maar ook diepte afkomstig van de verschillende herkomstgebieden (terroir). Frankrijk en Italië gaan nek-aan-nek in deze klasse met o.a. een fraaie Refosco Dal Peduncolo van Tenuta Viscone en de Montepulciano d’Abruzzo van Valori versus de Pas de Geant van Laurent Miquel en de les Tamarius van Domaine Mas Crémat. Minstens zo koopwaardig zijn de Portugese Chaminé Tinto van Cortes de Cima, de Errazuriz Estate Series Carmenère uit Chili en onderschat de kwaliteiten van de Matsu Picaro van Vintae uit Spanje niet.

Rood € 10,01 t/m € 15,00
Een grote serie wijnen met veel variatie in stijl en soms ook in kwaliteit, hoewel het gemiddelde niveau hoog tot zeer hoog is. Dit zijn wijnen waarmee importeurs, detaillisten, restaurateurs en winebars zich kunnen onderscheiden. Kwaliteit en karakter voor een buitengewoon acceptabele prijs. De wijnen zijn doordrinkbaar, hebben sap en smaak, soms een voorbeeldige elegantie en gelukkig ontbreekt hier een overdaad aan commercieel zoet of overdreven extractie.
Het Iberisch schiereiland is hoofdleverancier met toppers als de 9 meses van Carmelo Rodero, de One of 3 van Bodegas Neleman, de Pajaro Rojo van Losado, de Bierzo van Mengoba en de Ribera del Duero Roblle van Dominio de Bornos uit Spanje en de Portugese Art. Terra Amphora Tinto van
Herdade de São Miguel, Dom Rafael Tinto van Herdade do Mouchão en de Douro van Manz Wine. Italie imponeert met fraaie wijnen waaronder de Sori dij But van Anna Maria Abbona, de Norasvan Santadi, de Bardolino Superiore van le Tende en de Lagrein X van Tramin. Uit Centraal Europa een heerlijke Spätburgunder van Kühling-Gillot en mooie Blaufränkisch van zowel Uwe Schiefer als Weingut Gesellmann. Frankrijk is uiteraard ook vertegenwoordigd met klassiekers zoals de Le Clos du Caillou Rouge en de Fronton Tradition van Château Boujac.
Bijzondere aandacht verdienen wijnen die we uitsluitend in wijnspeciaalzaken tegenkomen, wijnen uit opkomende of juist historische wijnlanden als Bulgarije en Georgië. Zo proefden we een decente Vinica Mavrud Bio van de Zagreus Winery en een machtige Kondoli van de Telavi Wine Cellar.

Rood € 15,01 t/m € 20,00
Een categorie met veel inzendingen en veel potentiele winnaars. Hier en daar wel erg heftig qua extractie of houtgebruik, maar een mooie reeks wijnen met de juiste balans en de typiciteit van de druif of het gebied van origine. Allemaal aspecten die we bij wijnen op dit prijsniveau mogen verwachten overigens. Ze moeten hun hogere prijs rechtvaardigen en de meeste doen dat zonder enige probleem. Het culinaire vermogen neemt ook toe en niet zelden deden de wijnen de jury verlangen naar de meest uiteenlopende gerechten. Restaurants en hun gasten kunnen hun hart dus ophalen aan dit soort wijnen; ze bieden een breed scala aan aroma’s waarmee het prettig combineren is. De samenstelling en het gebied van herkomst zijn vaak verrassend en ook dat zorgt dat deze wijnen ook in de gastronomie extra aandacht verdienen.
De wijnen stelden de jury voor een lastig, maar ook heerlijk dilemma: welke wijn is de beste? Veel wijnen die respect en een bijzondere onderscheiding verdienen en eigenlijk maar één ding gemeen hebben: extreem hoge kwaliteit, voor de rest zijn ze amper met elkaar te vergelijken. Wat is beter? De Hin Areni uit Armenië, de Longridge Pinotage uit Zuid-Afrika, de Ela van Galil uit Israël, de Tinto Vulcânico van de Acores wine company op de Azoren of de Triangle Block Shiraz-Viognier van Yalumba uit Australië? En hoe kunnen we maar één winnaar kiezen uit Italianen als de Barbera van Daniele Pelassa of die van Nada Fiorenzo, de Etna Rosso van Terre Nere of de Guarnaccio van Tasca d’Almerita, de Rocca Rubia van Santadi of de Maggiur van Cascina Luisin?
Alsof deze keuzes al niet lastig genoeg zijn, bood de serie nog veel meer moois. Ook andere wijnlanden weten zich op dit prijsniveau te onderscheiden met hoogwaardige wijnen. Uit Spanje bijvoorbeeld de Salia van Finca Sandoval, 90 Minuts van Trossos del Priorat en Viña Arana van La Rioja Alta en de Petit Verdot van Dona Maria en Ponte das Canas Tinto van Herdade do Mouchão uit Portugal. Frankrijk imponeert met de La Cape van Le Plan des Moines, Cahors Château du Cèdre en Sortilège van Domaine Les Eminades en Duitsland met Spätburgunders Roter Porphyr van Weingut Kopp en Schilfsandstein van Dautel zoals Oostenrijk dat doet met de Rubin Carnuntum van Auer en Zuid-Afrika met de Serendipity van Monique Breuer, de Cederberg Cabernet Sauvignon en de Bernard SMV van Bellingham.
Decisions, decisions…… Een uitdaging voor de jury, maar een weelde voor bezoekers van de finaleproeverij van het 29ste Proefschrift Wijnconcours tijdens Gastronomie 2017; het aanbod aan mooie wijnen is groots!