Op maandag 7 en dinsdag 8 november 2017 worden de prijswinnaars van het 29ste Proefschrift Wijnconcours bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Gastronomie in de Jaarbeurs te Utrecht. Er zijn dan circa 200 wijnen te proeven, zorgvuldig geselecteerd tijdens de voorrondes die de afgelopen weken plaatsvonden. Enkele van de meest opvallende bevindingen delen we nu alvast met u, op 6 en 7 november zijn ze allemaal te proeven.

Categorieën
Om zinvolle en eerlijke beoordelingen mogelijk te maken, hanteert het Proefschrift Wijnconcours een indeling naar verkoopkanaal én prijs. Na een toelichting op de inzendingen uit de supermarkten die al eerder op onze sites verscheen, richten we ons nu op de wijnspeciaalzaken, eerste de meer betaalbare prijsklassen wit, daarna de rode, gevolgd door meer exclusieve wijnen. Afsluitend aandacht voor ‘Vins naturels’ met enkele zeer intrigerende wijnen.
Wijnspeciaalzaken
De massa koopt alledaagse wijnen in de supermarkt. Massa en alledaags zijn kwalificaties die we over het algemeen niet aantreffen bij wijnspeciaalzaken. Daar spelen karakter, typiciteit en andere bijzondere kwaliteiten een belangrijkere rol. De meeste wijnliefhebbers weten hun weg naar die bedrijven goed te vinden. Henri Bloem, de Gouden Ton, Les Généreux en de Wijnkring zijn enkele van de beste en bekendste ketens van wijnspeciaalzaken, maar er zijn ook verschillende andere, individueel werkende bedrijven met een eigen assortiment kwaliteitswijnen. Sommige van hen hebben een behoorlijke omvang en bedienen hun klanten ook via hun webshops, zoals Okhuysen, Sauter, Vojacek en Douwe Walinga. Anderen richten zich meer op de horeca en fungeren als leverancier van allerlei detaillisten met een breed aanbod zoals we aantreffen bij Bart, Poot, Vinites, Oud Reuchlin & Boelen, Walraven Sax, LFE en Pallas Wines. Naast hen ook andere specialisten waaronder Heisterkamp, Imperial, Wijnhandel Koninginneweg, Altovino, Anfors en Smaragd. Zij gaan nog meer de diepte in en importeren vaak hele exclusieve wijnen voor zowel de betere restaurants als particuliere connaisseurs. Samen bieden ze elke liefhebbers een reed scala aan wijnen op een mooi kwaliteitsniveau.

Selectie
Tijdens het Proefschrift Wijnconcours worden ook de wijnen van de wijnspeciaalzaken uitgebreid geproefd om zowel consumenten als professionals een volstrekt onafhankelijk en deskundig advies te kunnen geven. De door de jury geselecteerde wijnen worden meerdere keren geproefd en op hun eigen merites beoordeeld. De selectiemethode die wordt gehanteerd is uniek in de wereld. Tijdens geen enkel ander concours worden de wijnen zo vaak en zo zorgvuldig door onafhankelijke deskundigen geproefd als tijdens het Proefschrift Wijnconcours. Geen korte, snelle beoordeling door een enkeling, maar een afgewogen oordeel van een groep ervaren proevers. Geen commerciële beslissingen gebaseerd op advertenties, maar een objectief en onafhankelijk oordeel. Het belang van de consument staat centraal, omdat het Proefschrift Wijnconcours hen uitsluitend de beste, meest interessante en betaalbare wijnen wil presenteren. Tegelijkertijd vormt de selectie ook een uitstekende basis voor een even afgewogen als gevarieerd assortiment voor alle typen restaurants.

Wit t/m € 7,50
Een homogeen aanbod in deze prijsklasse, zowel in stijl als kwaliteit. Weinig echte uitschieters, maar we proefden verschillende fijne wijnen die laten zien dat de supermarkten niet het alleenrecht hebben op wijnen uit de meest betaalbare prijscategorieën. Italië scoort goed met wijnen als de Falerio Saladini Pilastri en ook Spanje biedt verschillende koopwaardige wijn zoals de Rueda Tresolmos Lías van Bodegas Garciarevalo. Frankrijk heeft in deze prijscategorie de nodige concurrentie, maar beschikt gelukkig over klassiekers als de Chardonnay van Domaine la Colombette.

Wit € 7,51 t/m € 10,00
Traditiegetrouw een grote inzending met veel variatie. Een breed aanbod uit landen als Italië, Spanje en Frankrijk, maar ook uit Portugal, Slovenië, Griekenland, Duitsland en Oostenrijk proefden we fraaie wijnen. Ten opzichte van de vorige prijsklassen zijn we hier meer variatie, meer kwaliteit en stijlen die variëren van toegankelijk tot aromatisch en krachtig. Naast wijnen van unieke, authentieke druiventrossen ook die van internationale variëteiten die het in alle delen van de wijnwereld excelleren. Indruk maakten o.a. wijnen van Domaine Laudet, Escolha Cazas Novas, Santadi, Bodegas Neleman, Puklavec & friends, Fattoria Monticino, Regueiro, Gaia Estate, Domaine Cauhapé, Picollo Ernesto, Weingut Kranz, Cantine di Dolianova, Albet i Noya, Sartarelli, Domaine de la Chapinière, Laurent Miquel, Mustiguillo, Jacky Marteau, Quinta de Soalheiro en Tramin. Een mooie, brede selectie met veel potentiele huis- en/of open wijnen voor de betere restaurants.

Wit € 10,01 t/m € 15,00
De laatste jaren van is deze categorie een van de grote favorieten van de selectiecommissie. Ook nu zijn we bijzonder content met de zeer grote inzending, want tussen de geproefde flessen zitten buitengewoon fraaie wijnen. De importeurs tonen hiermee aan dat ze in staat zijn om op een fatsoenlijk prijsniveau echt mooie wijnen te selecteren. Met name Duitsland doet het vrijwel zonder uitzondering uitstekend, met zuivere, knisperende en fruitige wijnen, niet zelden met een prima bewaarpotentieel. Denk hierbij aan de wijnen van Josef Spreitzer, Gut Hermannsberg, BattenfeldSpanier en Dreissigacker. Ook Italië en Frankrijk scoren gewoon goed, met bij de Franse wijnen een duidelijke tendens naar de kleinere, onbekendere appellaties en afwijkende vinificatietechnieken. Veel kleine producenten, een grote toekomst, zo concluderen we voor een flink aantal ingestuurde wijnen uit beide landen. Onder hen wijnen van de Vigneaux, Michaud, Boutet Saulnier, Maison Verget, Yves Cuilleron, Daniel Dugois en Valentin Zusslin uit Frankrijk en Masciarelli, le Battistelle, Pilandro, Sartarelli, Tramin, Livon en Valenti uit Italië.
Portugese alvarinho’s lijken op dit moment misschien wel beter dan Spaanse albarino’s. Zo proefden we geweldig alvarinho’s uit de Portugese Minho-regio en Spaanse albarino’s met soms wel erg frisse zuren. Rías Baixas dreigt een tikje overmoedig te worden en is wellicht toe aan een reset. Naar de oorzaken gissen we niet, maar het heeft zeker te maken met de populariteit van die wijnen, met alle gevolgen voor de kwaliteitseisen. En hier geldt opnieuw: massaproductie heeft altijd gevolgen voor het aanzien van een hele regio. Gelukkig biedt Spanje in deze prijscategorie ruim voldoende, bijzondere wijnen, en soms ook echt aparte, zoals een droge PX of een xarel-lo uit Catalonië. Enkele van onze favorieten uit het Iberische schiereiland: de Avesso superior van Casa de Vilacetinho, Alvarinho Reserva van Regueiro en de PX dry van Clos de la Vall.
De grens van maximaal 15 euro biedt ook kansen aan de minder bekende wijnlanden. We proeven zeer decente wijnen uit landen als Slovenië, Hongarije, Kroatië, Georgië en Armenië, zoals die van Mád, Karas, Hin Areni, Bellingham en Benvenuti. Op slechts een enkel punt zijn we teleurgesteld: waar zijn de nieuwere wijnlanden gebleven?

Wit € 15,01 t/m € 20,00
Hier wordt de proefcommissie gelukkig van. Een hele reeks wijnen zonder een echte misser. Inzendingen uit Duitsland, Slovenië, Chili, Italië, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Frankrijk. Zeer uiteenlopende stijlen, finesserijk naast stoer en uitbundig gastronomisch naast bedachtzaam. Een groot compliment voor de Duitse wijnen in deze sessie. Voor een bedrag lager dan de gemiddelde fles huiswijn haal je iets prachtigs in huis. Ook uit Italië en Frankrijk proeven we wijnen met succesgarantie, met ietsje meer lof voor de qua vinificatie afwijkende Oost-Franse wijnen. Terroir en oogstjaar zijn echt vertegenwoordigd in deze sessie. En dan blijkt keer op keer dat dit, naast raskenmerken, de bepalende factoren zijn voor het onderscheidingsvermogen van een wijn. Voor vrijwel elke fles kunnen we zo een aankoopadvies geven. Dat een land als Slovenië ook op dit niveau degelijke wijnen produceert, is ons al langer bekend. Helaas ontbreken ook in deze reeks opnieuw landen als Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Kanshebbers voor een zeer hoge beoordeling zijn o.a. de Cormier Pinot Gris van Domaine Loew, Montlouis sur Loire van Touche Mitaine, Muschelkalk Silvaner van Weingut Porzelt, les Crays vers Vaux Vieilles Vignes van Domaine Ryckaert, Rjgialla van La Tunella, Sancerre van Domaine Daniel Crochet, Pinot Blanc Barriques van Domaine Ostertag, Cru Chignin-Bergeron une Exception van la Combe des Grand’Vignes, Riesling Vom Roten Schiefer van Clemens Busch, Fass 4 van Bernhard Ott, Riesling Trocken van Weingut Robert Weil, Fiano Sanniovan la Rivolta, Etna Bianco van Tenuta delle Terre Nere, Monte Carbonare van Suavia, de Ribeiro van Eduardo Peña, Lías van Bodegas Martín Códax, Weissburgunder Schulthauser van St Michael-Eppan en de Dona Fatima van Manz Wine.
Kiezen uit deze wijnen is lastig en misschien wel onmogelijk. Er kan er eigenlijk maar 1 winnen, of niet misschien?