28e Proefschrift Wijnconcours

Chardonnay

28e Proefschrift Wijnconcours

Shiraz

Druiven

Het 28e Proefschrift Wijnconcours liet een enorme variatie aan druivenrassen zien, variërend van mondiale tot uiterst lokale. Dit buitengewoon boeiende aanbod stelt iedereen in de gelegenheid om rustig te genieten van bekende geuren en smaken of juist hele nieuwe te ontdekken.
tekst Fred Nijhuis en Jan van Lissum – op basis van de ervaringen van de Grand Juryleden.

Universeel

Verschillende druivenrassen hebben zich wereldwijd bewezen en zijn zeer goed in staat om in verschillende terroirs mooie wijnen voort te brengen. Zo zien we in alle delen van de wijnwereld fraaie wijnen van (of met) chardonnay, sauvignon blanc, riesling en viognier of pinot noir, cabernet, syrah, merlot en grenache. De druif behoudt zijn eigen karakter, maar dit wordt aangevuld met de specifieke eigenschappen van de betreffende wijngaard en uiteraard de visie van de wijnmaker. Zo krijgen wijnen van dezelfde druif altijd weer eigen, unieke aroma’s die daardoor nooit vervelen. Een aantal jaren geleden werden de cabernet en de chardonnay door velen in de ban gedaan, maar wie de selectie van het 28ste Proefschrift Wijnconcours proeft, moet erkennen dat deze druiven niets aan kwaliteit en populariteit hebben ingeboet en nog altijd een prachtige verscheidenheid aan wijnen opleveren.
proseccostreek proefden de panels diverse zeer koopwaardige wijnen die het soms matige imago van prosecco logenstraffen. Zoals bij elk type wijn uit elke streek en elk land draait het om selecteren op grond van intrinsieke kwaliteiten en daarmee het scheiden van de zin en de onzin, een specialiteit van The Wine & Food Association.

Uniek

Naast bekende internationale druivenrassen biedt het Proefschrift Wijnconcours ook wijnen van druivenrassen die niet of nauwelijks bekend zijn. Zij vormen de kern van veel authentieke wijnen die de jury een warm hart toedraagt. Deze druivenrassen bieden aroma’s die het ontdekken waard zijn en ook in de gastronomie veel kunnen betekenen. Het is immers heerlijk om unieke gerechten ook met unieke wijnen te genieten. In de supermarkt of reguliere slijterij zijn ze zelden te vinden, maar diverse wijnzaken hebben er hun specialiteit van gemaakt. Daar vinden we intrigerende wijnen van (of met) druivenrassen die we zelden zien en proeven, maar het ontdekken waard zijn.

Wit en blauw

Onder de finalisten van het 28ste Proefschrift Wijnconcours treffen we wijnen aan van (of met) witte druivenrassen als de aidani (Gr), antão vaz (Por), asproudi (Gr), bical (Por), cococciola (It), dimiat (Bul), fetească neagră (uit Roemenië of onder de naam királyleányka uit Hongarije), hondarribi zuri (Sp), jampal (Por), nasco (It), pigato (It), rabigato (Por), vidiano (Gr), viosinho (Por) en vital (Por). Daarnaast minstens zoveel onbekend blauwe druivenrassen, waaronder de bobal (Sp), castelão (Por), forcalla (Sp), khndogni (Arm), krassato (Gr), limnio (Gr), listán negro (Sp), negoska (Gr), poulsard (Fr), stavroto (Gr) en tibouren (uit Frankrijk, maar ook bekend als rossese di dolceacqua uit Ligurië in Italië). Deze opsomming geeft aan dat we voor een keur aan (nog) onbekende druivenrassen vooral in landen als Portugal, Griekenland en Italië moeten zijn, waarbij moet worden opgemerkt dat we het aanbod aan authentieke druivenrassen uit Turkije, Armenie, Azerbeijan zeker niet mogen onderschatten.

Top 10 wit

De meest voorkomende witte druivenrassen van het 28e Proefschrift Wijnconcours:
chardonnay – 12,5%
riesling – 7,63%
sauvignon blanc – 6,3%
viognier – 3,9%
pinot gris – 2,9%
grüner veltliner – 2,6%
roussanne – 2,6%
marsanne – 2,1%
albariño/alvarinho – 1,8%
pinot blanc – 1,8%

Top 10 blauw

De meest voorkomende blauwe druivenrassen van het 28e Proefschrift Wijnconcours:
syrah – 10,7%
cabernet sauvignon – 8,1%
merlot – 6,8%
grenache (noir) – 6,3%
pinot noir – 6,3%
cabernet franc – 5,5%
carignan – 4,7%
tempranillo – 3,4%
mourvèdre – 3,1%
sangiovese – 2,4%