Castello Strozzavolpe, Poggibonsi

De Anteprime Toscane bieden de pers (en een toenemend aantal ‘buyers’) elk jaar de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe jaargangen van diverse befaamde en minder bekende Toscaanse wijnen. De enige die ontbreken zijn de wijnen van de Toscaanse goudkust rond Bolgheri. Hun producenten kiezen nog altijd voor een eigen evenement, hierover later dit jaar meer.
tekst en proefnotities Fred Nijhuis

Chianti Classico

In Florence konden gedurende twee dagen ruim 500 wijnen worden geproefd in Stazione Leopolda, de vaste plaats voor de presentatie van de nieuwe jaargangen chianti classico. Voor de pers stonden 435 wijnen klaar om te worden geschonken door de sommeliers van het AIS en daarnaast waren bij de 184 aanwezige producenten vaak nog enkele andere wijnen te proeven. Aan wijn geen gebrek dus. Na de uitgebreide viering van het 300-jarig bestaan van het decreet van 24 september 1716, waarin Cosimo III de’ Medici de (eerste) grenzen van het Chianti (Classico) district vastlegde, bleek er nu niet zo veel nieuws te melden. Van enig belang is alleen de onlangs gestarte samenwerking met het Comité Champagne, waarbij men vooral op het gebied van PR, toerisme en de bescherming van beide merknamen wil profiteren van elkaars expertise.

Deelnemers aan de Granfondo del Gallo Nero, de Chianti Classico-wielertour

Gran Selezione

Ook dit jaar werd weer vol goede moed uitgekeken naar de serie ‘gran selezione’, de wijnen die sinds 2014 de nieuwe top van de kwaliteitspiramide moeten vertegenwoordigen. De met veel tamtam aangekondigde kwaliteitsverbetering kon echter nog steeds niet worden vastgesteld. De beste onder de Gran Selezione zijn wijnen die zich voorheen al als superieure riserva’s hebben bewezen en dus geen verandering teweeg hebben gebracht. Onder de nieuwe gran selezione veel wijnen met een overdaad aan alcohol en/of hout en een structureel gebrek aan de typiciteit waaraan chianti classico al 300 jaar zijn bestaansrecht ontleent. Veel riserva’s die wel aan de voorwaarden voldoen, maar nog altijd zonder het predikaat gran selezione op de markt worden gebracht, blijken steevast beter, vooral door hun natuurlijke evenwicht. Goed nieuws voor de producenten is dat de prijzen van de gran selezione gestaag stijgen; wat dat betreft voldoet de gran selezione wél aan de verwachtingen, ook al is dit niet in het belang van de consument.

De jaren

Gemengde gevoelens overheersten na het proeven van het jongste oogstjaar, 2015. Formeel is het een excellent jaar met fantastische wijnen, maar we proefden ook wijnen waarin deze kwaliteiten absoluut niet te herkennen waren. In deze wijnen harde, groene tannine, tonen van overrijp fruit, acetaldehyde, een overdaad aan restzoet of alcohol en vreemde kleuren en geuren, dit laatste conform de trend die in het deel over Brunello wordt toegelicht. In de beste wijnen echter wel degelijk de klasse van 2015 en dus een fraaie combinatie van materie, sap, spanning en de identiteit van chianti classico die het evenwichtige oogstjaar beslist mogelijk maakte.

Riserva’s bezitten vaak een beter natuurlijk evenwicht dan gran selezione-wijnen

Vino Nobile di Montepulciano

De wijnboeren in Montepulciano werden in 2014 geconfronteerd met talloze ‘uitdagingen’ in de wijngaard, hetgeen duidelijk tot uitdrukking komt in vele wijnen. Structuur en mooi rijp fruit zijn woorden die je minder snel aantreft in de proefnotities, maar er zijn ook wijnen gemaakt die de toets der (niet al te strenge) kritiek kunnen doorstaan. Deze wijnen geven aan dat de producenten in Montepulciano langzaam maar zeker de realiteit onder ogen zien en zich meer dan ooit inzetten om hun vino nobile weer het aanzien te geven dat bij zijn rijke geschiedenis en DOCG-status past. De kritiek die we al jaren op veel wijnen uit deze appellatie hebben, lijkt eindelijk te worden gehoord, begrepen, aanvaard en tot verbeteringen te leiden. Proefschrift schreef onlangs als eerste ter wereld over het nieuwe initiatief van een groep producenten die zich heeft verenigd in de ‘Nobile Alliance’. Met deze samenwerking nemen Avignonesi, Boscarelli, Dei, la Braccesca, Poliziano en Salcheto hun verantwoordelijkheid om de identiteit en algehele kwaliteit van vino nobile te verbeteren. Een specifieke wijn (100% sangiovese van één wijngaard) dient als voorbeeld, waarbij juist niet wordt gekozen voor een type gran selezione zoals bij chianti classico. In de nieuwe wijn moet de typiciteit van de druif en zijn terroir weerspiegelen en niet de wensen van de afdelingen marketing en sales. Economische belangen spelen uiteraard een centrale rol in het nieuwe initiatief, maar dan wel gebaseerd op wijnen waar ook de consument wat aan heeft. In oktober 2017 presenteert de Alliance de nieuwe generatie vino nobile aan pers, handel en publiek in New York en kan worden vastgesteld of de filosofie niet slechts een geest in de fles is.

Nobile Alliance wereldprimeur voor Proefschrift

De Casottino-wijngaard van Costanti

Brunello di Montalcino

De marketing van brunello is geweldig en wordt misschien alleen overtroffen door die van de grand cru’s uit Bordeaux. De hele wereld is in de veronderstelling dat het alles goud is wat er blinkt in Montalcino, mede dankzij de gouden bergen die ons worden beloofd door de commerciële pers. Steeds vaker en steeds vroeger worden de nieuwe oogstjaren geproefd en wordt de consument geïnformeerd over weer een ‘jaar van de eeuw’. James Suckling noemt 2012 ‘a rockstar vintage’, maar als zelfs hij geen enkele wijn 100 punten geeft, spreekt dat boekdelen. Het weer was in 2012 alles behalve ideaal, vooral de hitte speelde een evenwichtige ontwikkeling van de sangiovese parten. Diverse producenten besloten al snel om geen riserva te maken, een duidelijke indicatie dat het jaar de nodige beperkingen kent. Dat schrijvers als Suckling en Monica Larner (the Wine Advocate) desondanks met dikke 90+ scores strooien is absurd, net als de toekenning van het maximaal aantal sterren (5) dat het Consorzio het oogstjaar gaf. Laten we vooral eerlijk, rustig en reëel blijven; de beste wijnen uit 2012 zijn slanker dan die uit 2010 en minder alcoholisch dan die uit 2011. Ze hebben tonen van mooi gerijpt fruit met voldoende fraîcheur en de aangename kruidigheid (zoete specerijen) met een gemiddelde structuur in een toegankelijke stijl, die gericht is op gebruik in de nabije toekomst. Bij Proefschrift daarom geen extreem hoge (of lage) scores dit jaar, maar wel gepast respect voor verschillende wijnen die met genoegen worden aanbevolen én de belangen van de consument.

De Proefschriftselectie

Chianti Classico 2015

8,5

Fontodi, Chianti Classico, Italië 2015
100% sangiovese. Rijk geurend naar rijp rood fruit, mooie houtinbreng, compleet en sappig, rijk aan rijk fruit, mooie zuren, zowel vulling en sap als balans, spanning en lengte, heel verteerbaar, voorbeeldige wijn

8+

Castello di Monsanto, Chianti Classico, Italië 2015
90% sangiovese, 10% canaiolo en colorino, 12 maanden rijping in Slavonische eiken vaten. In de neus veel rood fruit, bessen en kersen; smaakpalet is diep, rijpe tannine, kruidig en heel schoon met mooie zuren, spanning en typiciteit, fijne balans, gastronomisch en verteerbaar

8+

Fattoria San Giusto a Rentennano, Chianti Classico, Italië 2015
95% sangiovese, 5% canaiolo. Rijke, geconcentreerde geur met veel rijp fruit; rijke aanzet ook, stevig in alles, ook tannine, mooie materie, veel spanning, nog zeer jong, bijna ongenaakbaar, geduld nodig

8+

Isole e Olena, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, canaiolo. In de neus heel fijn rood fruit, puur en schoon; zeer elegant ook van smaak, heel precies met mooie opwekkende zuren en natuurlijke tanninestructuur, zeer verteerbaar

8

Badia a Coltibuono, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, canaiolo, ciliegiolo, colorino. Transparant en elegant qua kleurl in de neus kruidig, peperig, rode pepers en vruchtjes, sappig van smaak, mooi slank, eerlijk en puur, rijpe tannine, doordrinkbaar, mooie typiciteit

8

Castellare di Castellina, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, canaiolo. Pittige geur, kruidig, rood fruit, jong, toegeknepen en nog wat streng, tannine aanwezig maar rijp en schonend, Mooi onderliggend fruit, sappig en smaakvol, fijne balans, gun de wijn nog wat tijd

8

Colle Bereto, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, colorino. Diep gekleurd; compacte geur, bosvruchten en goed verweven hout, stevige structuur, krachtig, maar wel verteerbaar door goede zuren en balans

8

Oliviera, Chianti Classico, Italië 2015
80% sangiovese, 10% canaiolo, 10% colorino. Nette geur, evenwichtig en vullend; mooi sap in de mond, rijk aan zoet fruit, mooie zuren, heel verteerbaar, hout aanwezig, maar in balans, iets tannine maar ruim voldoende fris rood fruit

8

Rocca di Castagnoli, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, colorino, canaiolo. Terughoudend in de neus; qua smaak meer vrijgevig, rijk aan zoet, rijp fruit, tannine mooi verpakt, frisse zuren, balans en spanning, modern gestileerd

Chianti Classico 2014

9+

Il Campitello Riserva, Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2014
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino, 26 maanden rijping in grote vaten van Frans en Slavonisch eiken. Licht gekleurd; kruidig met fijn rood fruit in de neus, ook heel precies en karakteristiek van smaak, sappig met fijne zuren, heel opwekkend, elegant, puur en verteerbaar, mooi gestileerd, zeer fraai

9

Vigna del Sorbo Gran Selezione, Fontodi, Chianti Classico, Italië 2014
100% sangiovese. Compacte geur, jong, krachtig, veel inhoud, hout opgenomen, moderne touch, wat tannine, maar nog veel meer sap, materie en lengte, geeft zich nog nauwelijks

8,5

Querciabella, Chianti Classico, Italië 2014
100% sangiovese. Veel kleur, fraaie geur met elegante houtinbreng, wat tabak naast fijn rood fruit, ook wat bosvruchten, zeer sappig en rijk aan rijp rood fruit, mooie finesse en heel precies

8,5

Riserva, Fattoria San Giusto a Rentennano, Chianti Classico, Italië 2014
95% sangiovese, 5% canaiolo. Veel kleur; prachtig rijp, zoet rood fruit in de neus, krachtige aanzet, stevig in z’n zuren en tannine, maar alles perfect in balans, vooral nog erg jong, heeft tijd nodig

8

Isole e olena, Chianti Classico, Italië 2014
80% sangiovese, 20% canaiolo. Frisse zuren, slanke structuur, strakker dan 2015, maar goede balans, zeer levendig en opwekkend, zuren fraai geïntegreerd, wel duidelijk aanwezig, compleet en stijlvol met mooi fruit

8

Riserva, Castellare di Castellina, Chianti Classico, Italië 2014
Sangiovese, canaiolo. Peperig, ingetogen, fijn, slank, fraai gestileerd, elegantie met doorzettingvermogen

8

Villa Cerna Riserva, Famiglia Cecchi, Chianti Classico, Italië 2014
Sangiovese, colorino. Modern gestileerde wijn met veel kleur, een hechte geur en veel materie; krachtig met het nodige hout, maar alles in balans en met de juiste spanning en mooi rijp fruit

8

Riserva, Oliviera, Chianti Classico, Italië 2014
80% sangiovese, 10% canaiolo, 10% colorino. Evenwichtig in geur en smaak met mooi fruit, wat tannine en hout, maar prima materie en spanning

8

Montornello Gran Selezione, Bibbiano, Chianti Clasico, Italië 2014
100% sangiovese. Slanke stijl, schoon , verteerbaar, niet breed en indrukwekkend, maar fijntjes en typisch met mooi rood fruit en een subtiele kruidigheid, mooie maaltijdwijn

Chianti Classico 2013-2012-2011-2010

8+

Riserva, Lamole di Lamole, Chianti Classico, Italië 2013
Sangiovese, canaiolo. Nette geur, evenwichtig, mooi sap en smaak, fijn gestileerd, elegant met de juiste vulling, prima balans, decente houtinbreng, rood fruit met een kruidig accent in de warme finale, zeer fraai

8

Berardo Riserva, Castello di Bossi, Chianti Classico, Italië 2013
100% sangiovese. Diep gekleurd, heftige geur, intens, saprijke aanzet, warm en vullend, veel materie, stevig houtgebruik, maar alles in balans

8

Ser Lapo Riserva Privata, Castello di Fonterutoli, Chianti Classico, Italië 2013
85% sangiovese, 10% merlot, 5% cabernet sauvignon. Ingetogen geur; qua smaak rijk, stevig en vullend met veel zoet, rijp fruit, mix van rood en donkere vruchten, weelderige stijl, zoethout en warme gloed in de afdronk

8+

Castello di Cacchiano, Chianti Classico, Italië 2012
Sangiovese, canaiolo, malvasia nera, colorino. Veel kleur, toegeknepen geur, saprijk van smaak, rijk aan zoet rijp fruit, zoete toets, fijn houtgebruik, verleidelijk door vullende structuur, rijpe tannine en juiste zuurgraad, heel compleet

8+

Etichetta Storico Gran Selezione, Ormanni, Chianti Classico, Italië 2012
100% sangiovese. Nette geur, mooi schoon en precies, echt sangiovese met tonen van rijp rood fruit en frisse zuren, hout is mooi verweven, fijnen structuur en balans

8

Castell’ in Villa, Chianti Classico, Italië 2012
100% sangiovese. Fraaie neus, karakteristiek, kruidig met onderliggend rood fruit, iets gedroogd met ook een florale toets; de smaak is zeer evenwichtig, opwekkend en sappig met terroir en typiciteit

8

Riserva Ducale Oro Gran Selezione, Ruffino, Chianti Classico, Italië 2012
Sangiovese, cabernet sauvignon, merlot. Wederom een goed gemaakte wijn, betrouwbare kwaliteit en stijl; verleidelijk, fraaie balans tussen rijp fruit, hout en de juiste zuurgraad

9,5

Il Poggio Riserva, Castello di Monsanto, Chianti Classico, Italië 2011
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino, 20 maanden rijping in Franse barriques. Prachtige kleur, geur en aanzet, veel materie en tegelijkertijd elegantie, massa’s rijp fruit en bijna zoete tanninestructuur, hout volledig versmolten, levendige zuren, veel fruit en finesse, enorm energieke wijn met indrukwekkende lengte; groots

8+

Millennio Riserva, Castello di Cacchiano, Chianti Classico, Italië 2010
100% sangiovese. Mooie evolutie, rust in geur en smaak, vullend, balans, spanning, mooi verweven hout, fraaie chianti classico, nu heerlijk op dronk, maar ook met nog mooie lengte

8

Riserva, Castello di Cacchiano, Chianti Classico, Italië 2010
95% sangiovese, 5% canaiolo, malvasia nera, colorino. Mooie geur, rood fruit met zoethouttonen, tabak, maar ingetogen en evenwichtig; sappige aanzet, mooie vulling, warme gloed, frisse zuren, schone afdronk, verleidelijk en compleet

Vino Nobile di Montepulciano 2014

7,5

Bindella, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo, mammolo. Goed krachtige geur, rood fruit, kruidig, houttonen als koffie en toast; qua smaak de slanke structuur van het jaar, frisse zuren, hout, kersenfruit, iets grafiet, modern, maar alles in balans

7,5

Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo, mammolo. Opvallend fruitrijk, primaire tonen zelfs, geconcentreerd fruit in de neus en aanzet, schoon met levendige zuren en wat tannine in de afdronk

7,5

Il Macchione, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Nette geur, schoon, goed sap en fruit in de mond, opvallend vullend voor het jaar, hout is verweven, aangename, doordrinkbare vino nobile

7,5

Le Berne, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Mooie neus, rijk aan donker fruit, boerse ondertoon; in de mond vullend, iets droog, goede materie voor 2014, wel stevige zuren

7,5

Salcheto, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Veel kleur, compacte geur, opvallend veel vulling, ook duidelijk hout, eerder breed dan diep van smaak met stevige tanninestructuur, goede balans

7,5

Viola, Priorino, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Aangenaam geurend naar rood fruit en gewelde pruimen met een kruidige toets; in de mond sappig met een frisse zuurgraad en rijpe tannine, slank van structuur maar schoon en goed gemaakt

7+

Avignonesi, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Lichte kleur en geur, iets gestoofd rood fruit, licht in alles maar wel in balans, verteerbare wijn, goed voor het jaar, ongekunsteld, eerlijk een doordrinkbaar

7+

Fanetti, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
80% sangiovese, 15% canaiolo, 5% mammolo. Correcte aanzet, beklijvende tannine, voldoende fruit, nette zuurgraad

7+

Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2014
85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo, merlot. Nette geur, slanke aanzet, wat droging, voldoende sap, frisse zuren, schoon en direct, verteerbaar en doordrinkbaar

7+

Palazzo Vecchio, Vino Nobile di Montelpulciano, Italië 2014
100% sangiovese. Fruitrijke geur, opvallend veel jeugdig fruit, stevige droging en hoge zuren, maar ook fruit en uiteindelijk in balans, wat tabak in afdronk

Vino Nobile di Montepulciano 2013-2012

8

Vallocaia Riserva, Bindella, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2013
90% sangiovese, 10% colorino. Ingetogen geur, mooi fruit, rode vruchten naast stevig hout, duidelijk tannine, ook tabak, koffie en toast, maar rood fruit blijft, nette zuren, modern gestileerde maaltijdwijn

7,5

Riserva, Talosa, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2013
100% sangiovese. Opvallend jeugdige kleur, duidelijk confiture van bosvruchten, komt wat geforceerd over, maar is wel goed gemaakt, frisse zuren houden de wijn in balans

8,5

Riserva, Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2012
88% sangiovese prugnolo gentile, 12% colorino. Mooi evenwichtig in geur en smaak, fruitrijk met aangename kruidigheid, vullend met de juiste spanning en balans, tannine is rijp, warme gloed, mooie, complete, eerlijke vino nobile

8+

Bossona Riserva, Dei, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2012
100% sangiovese. Veel kleur als altijd, geconcentreerd, veel sap en smaak, goed gemaakt, hout is fraai verweven, rijk gestructureerd, fijne zuren geven spanning en balans, blijft sappig, warme gloed in finale

8-

Selezione Salco, Salcheto, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2012
100% sangiovese. Veel kleur; hout is duidelijk aanwezig in zowel geur als smaak, maar de wijn kan het hebben; voldoende materie en spanning, veel toast en nu nog mooi in z’n fruit

Brunello di Montalcino 2012

8+

Baricci, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Mooie neus heel elegant, fijn gestileerd, kruidig met warm rood fruit in zowel geur als smaak; de aanzet is evenwichtig, tannine rijp en geïntegreerd in goed rijp fruit, heel schoon en schonend

8+

Fuligni, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Fraaie kleur, jeugdig; krachtige geur, intense aanzet met veel van alles maar elegant, met rijp fruit, een subtiele zoete toets, versmolten houttonen en veel sap en maak; de afdronk is schoon en lang

8+

Le Chiuse di Sotto, Gianni Brunelli, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Jeugdige kleur en ingetogen geur; toegeknepen, maar met mooie fruitexpressie, sappig en vullend met frisse zuren, ongekunsteld en heel smaakvol met een prima balans en fraaie lengte

8+

Pietroso, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Enkele jaren geleden richtte de producent zich op de top en lijkt deze nu te hebben bereikt met een fraaie wijn; compact met sappig fruit in een levendige stijl, mooie balans, lengte, finesse en typiciteit

8+

Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Gloedvolle geur, rood fruit, zoete specerijen, mooie vulling, precies en fijn, zachte tanninestructuur, evenwichtig en zeer smakelijk, vooral de finesse en harmonie spreken bijzonder aan

8+

Salvioni, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Pittige fruitrijke geur, vol specerijen en kruiden naast rijp rood fruit; vol van smaak, veel zoete rijpe vruchten en frisse zuren, heel natuurlijk met fraaie lengte en vooral prachtig fruit, zeer fraai

8+

Vecchie Vigne, Siro Pacenti, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Mooie neus met veel fruit en versmolten impressies van barriques; in de mond sappig met opwekkende zuren en hout dat aanwezig is maar nimmer stoort, modern gestileerd, zeer geslaagd

8+

Stella di Campalto, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Mooie evenwichtige geur, rood fruit, zachte houtinvloed op de achtergrond, zoete specerijen, fijn besnaard maar met veel lengte door rijpe tannine, de juiste zuren en zoet rood fruit, warme afdronk

8

Madonna delle Grazie, Il Marroneto, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Als je niet te kritisch bent over het opvallend fruitige karakter van de wijn en het hoge alcoholpercentage voor lief neemt, dan is dit je wijn. Gul, diep en fruitrijk met een krachtige tanninestructuur, gedekt door veel materie en massa’s sappig, zoet, jeugdig fruit

8

Cava d’Onice, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Mooie elegante brunello met frisse tonen van rood fruit en een aangename kruidigheid; hout is goed verweven, blijft heel schoon en verteerbaar

8-

Il Marroneto, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Lichte kleur en elegante geur, fijntjes van smaak met fijn rood fruit, de juiste zuren en tannine, gemiddelde vulling en goede lengte, evenwichtige maaltijdwijn

8-

Mastrojanni Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Specerijen, zoete toets van zoethout en tabak, slanke aanzet, goed sap, iets warm van alcohol, pittige zuren, slanke stijl

8-

Costanti, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Rijk geurend, kruidige aanzet, hout is aanwezig, maar goed verweven, duidelijk tannine in de finale, krachtige stijl, heeft tijd/lucht nodig

8-

Il Poggione, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Vrij veel kleur, erg heftig qua geur, diep donker fruit, duidelijk kruidig ook, opvallend geconcentreerd en nog heel jong, goede balans, ondanks de steviger dan verwachte tanninestructuur

8-

Tiezzi, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Geconcentreerde geur, veel fruit, mooie expressie, sappige materie, warm en krachtig met hoge zuren, het nodige hout en tannine, maar fruit primeert

8-

Uccelliera, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Verleidelijke, bijna weelderige en romige tonen van zoethout, tabak en mokka, maar ook mooi rijp fruit en specerijen, fraaie balans, bijna makkelijk

8-

Agostina Pieri, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Nette geur, mooi fruit en decente houtinbreng, aangename aanzet met rijp fruit, zoete toets van specerijen en warme gloed van alcohol, verteerbaar door goede zuren en afgewogen houtgebruik

7,5

Col d’ Orcia, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Traditioneel, licht en evenwichtig in kleur, geur en smaak; gemiddelde structuur en prima balans maken de wijn bijzonder verteerbaar, blijft aangenaam slank en schoon

7,5

Fattoi, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Rijk geurend, vol, krachtig, veel sap en macht, modern gestileerd, rijk aan zoet fruit, hout goed verweven, makkelijk, maar goed gemaakt

7,5

Val di Suga, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Producent die weer op de weg terug is; schone, toegankelijke brunello met respect voor de traditionele waarden, doordrinkbare brunello met mooi fruit en fijne kruidigheid

7,5

Caparzo, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Net als de brunello’s van Col d’Orcia en Val di Suga, een goed gemaakte, slanke, elegante brunello met mooi rood fruit, toets van zoete specerijen en zachte houtinbreng

?

Montosoli, Altesino, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese. Discutabele wijn. Is het mooi geconcentreerd fruit, fraai houtgebruik en terroir of juist brett, oxidatie en manipulatie? Veel materie en stevig hout, maar ook geur van gekookte groenten; vreemd….

Blenden bij Val di Suga

Blenden zit veel wijnmakers in het bloed

Solera

Dat 2012 geen uitzonderlijk goed jaar is, geven diverse wijnen weer. Sangiovese is geen gemakkelijke druif en vergt veel begeleiding in zowel wijngaard als kelder. De druif reageert snel en heftig op hoge temperaturen of neerslag, waarbij dat niet direct ten koste gaat van de ontwikkeling van suikers, maar wel van de tanninestructuur en aroma’s. Voorheen verhulde men tekortkomingen door gebruik te maken van andere druivenrassen of barriques, maar deze praktijken blijken anno 2017 sterk afgenomen. Omdat veel wijnboeren nog altijd onvoldoende investeren in hun wijngaarden, grijpen ze nu naar een ander middel om hun wijn te corrigeren: de wettelijke mogelijkheid om jaargangen te blenden (formeel maximaal 15%). Klaarblijkelijk zit blenden in het bloed van veel wijnmakers, want we proefden diverse wijnen met het zogenaamde ‘solera-syndroom’: wijnen met een sterk afwijkende kleur (jeugdig paars i.p.v. het in vijf jaar op natuurlijke wijze geëvolueerde rood), opmerkelijke aroma’s van primair fruit en een disbalans in de mond. Ook in diverse chianti classico’s uit 2015 en vino nobile uit 2014 zagen en proefden we deze trend. Probleem is dat het toevoegen van jonge wijn de natuurlijke balans verstoort. De kans dat de verschillende componenten volledig integreren en op termijn tot een betere wijn leiden is nihil en uiteindelijk in niemands belang. Het is te hopen dat de wijnmakers in Montalcino verder kijken dan de scores van de commerciële pers lang zijn. Alleen concrete verbeteringen in de wijngaard maken correctie in de kelder overbodig en kunnen de werkelijke kwaliteiten van brunello volledig tot uitdrukking te laten komen, ook in minder excellente jaren als 2012.