Weingut Robert Weil

Weingut Robert Weil

Als er één wijngoed in de Rheingau cult is dan is dat wel Robert Weil. Dit wijngoed maakt al tijden rieslingwijnen die tot de allerbeste ter wereld behoren. Eind augustus verzorgde eigenaar Wilhelm Weil een kleine proefmarathon op het wijngoed te Kiedrich.
tekst Albert de Jong, foto’s Weingut Robert Weil

Het eerste bedrijf, op vrijdagavond, bestond uit een proeverij van dertig jaargangen droge Gutsriesling. Deze sessie, die blind werd doorgevoerd, toonde aan dat zelfs de ‘kleinste’ riesling hier een bijzondere wijn is. Alle jaren waren in puike conditie en naast de regelmatig herkenbare jaargangsinvloed waren ook enkele rieslings te herkennen aan de destijds in zwang zijnde vinificatiemethoden. Zo toonde de 2012 het eerste gebruik van hout aan, de 2003 beklijfde door zijn geconcentreerde smaak van kleine druiven en de lichte 1992 karakteriseerde de elegante tijdloosheid van deze jaargang.

Wilhelm Weil

Wilhelm Weil

Historische Gräfenberg Cabinets

De tweede proefakte was een presentatie van rijpe Gräfenberg Cabinet. Vroeger werd de toevoeging Cabinet uitsluitend benut voor de meest bijzondere wijn van de jaarlijkse oogst en deze zogenaamde kabinetstukken werden dan gereserveerd voor de schatkamer. Uit deze wijnbibliotheek werden de jaargangen 1953, 1949, 1937, 1934 en 1921 ontkurkt. Heerlijk op dronk was de 1953: deze was voorzien van een ragfijne oxidatie zodat hij tendeerde naar een top oloroso sherry. De 1949 was delicaat kruidig van aroma met nuances van toffee. In de smaak was de gevorderde leeftijd merkbaar, want hij was wat drogend. Zodoende geen echt grote 1949er maar wel een bijzonder aperitief. Sensationeel was de 1937: goudglanzend van kleur met de allerfijnste impressies van roggebrood, sherry, gember en ingelegd fruit. In de mond etaleerde deze 81 jaar oude riesling een vitale speelsheid! Van eenzelfde kwaliteitsniveau was de 1934. Aanvankelijk verleidelijk geurend naar honingdrop en later opbloeiend naar de allerlekkerste gele fruitcompote. Deze wijn was ietwat barokker van samenhang dan de vorige. De oudste Cabinet, de 1921, bracht het uitzonderlijke van een zogenaamde zonnejaargang (zoals 2003!) naar boven. Vrijwel tijdloos qua ontwikkeling en voorzien van de allerfijnste druiven-honinggeur, wat in de levendige smaak schitterend terugkomt.

Sensationeel was de Gräfenberg Cabinet 1937: goudglanzend met de allerfijnste impressies van roggebrood, sherry, gember en ingelegd fruit

Gräfenberg Ausleses

Aansluitend volgde een Gräfenberg Auslese-sessie met wijnen uit 1917, 1920, 1947, 1964 en 1976. De 1917 had een oranje tot oudgouden kleur en neigde naar een sauternes. Hij was echter niet zwaar of log van structuur en bood impressies van Turks Fruit met frisse muntassociaties. De 1920er is een fractie dieper van kleur maar helaas rook deze naar een oud fust, wat in de smaak met mokkatonen terugkwam. De diepkleurige 1947 bood roggebroodaroma’s met de straffe smaak van gedroogde citrusschillen die mooi het zoet maskeerde. De diepste kleur bezat de 1964. Hier tendeerde de geur naar bruine suiker met bittere chocolade(melk). Dit was van alle oudjes de meest stevige wijn met een zoete, ietwat oxidatieve, fruitsmaak. De 1976 vertoonde een zogenaamde Malat-reactie. De gerijpte riesling geurt dan als het ware naar nieuw gebruikt hout. Hij bood niet de complexiteit van de overige wijnen en het gebruik van roze botrytisdruiven lijkt hier de oorzaak van.

wijnbouw Rheingau

Wijnbouwkaart van de Rheingau uit 1867

Nieuwe jaargang

Op zaterdagochtend was de jaargangspresentatie van 2017. Een waanzinnige jaargang hier die ik ondanks de enorm hoge bedrijfsstandaard durf te bestempelen als de beste van de afgelopen 10 jaar! De droge Kiedricher dorpswijn is een prachtige elegant exemplaar vol met citrusfruit. De Klosterberg trocken bezit een verleidelijke biscuit-fruitneus met een slanke, heldere smaak. De machtige Turmberg tendeert naar een levendige, krachtige, Smaragd uit de Wachau. De Grosses Gewächs Gräfenberg heeft een fabelachtige diepte en men proeft zeer geconcentreerde druiven. Hij is ondanks zijn massieve concentratie prachtig elegant en de afdronk gaat maar door.
De restzoete huiswijn Tradition is een verleidelijke doordrinker met lekker sappig rijp fruit. De klassieke restzoete Robert Weil Kabinett bezit een fruitige patisseriegeur met een lichtvoetige, doch gevulde smaak. De RW Spätlese geurt naar vers geplukte druiven en de fijnzoete fruitsmaak wordt prachtig in balans gebracht door verfrissend limoenzuur. De Turmberg Spätlese is een tropische fruitmand met koude frisgroene mango-theenuances. In de elegante smaak heerst puntig elektrisch geladen zuur, wat hem zeer spannend maakt. De Gräfenberg Spätlese geurt naar sappige honingzoete druiven, chocolade met een vleugje botrytis. In de heerlijke fruitsmaak komt die honing met speculaas terug. De Turmberg Auslese heeft een aroma van traminer, karamel en tropisch fruit. De intense smaak gaat naar een frivole Beerenauslese met honing en een fijn geprononceerd zuur.

Gräfenberg GG

Vanillecake en frisgroene avocado

De Gräfenberg Auslese is een heuse embryo met een fluweel aandoende geur van kokos, rijpe druiven, papaja en passievrucht. Op de tong maakt de wijn extreem veel indruk. De Auslese Goldkapsel van deze wijngaard bezit het allerfijnste patisseriegebak, met vanillecake en frisgroene avocado. Daarbij heeft de wijn een adembenemende koelheid met een smaak van versgeplukte druiven en vibrerend ananaszuur. De afdronk duurt minuten. De Turmberg Beerenauslese bezit een enorme spanning door zijn fruitsaladesmaak bestrooid lijkt met verse vanillemerg en elektrisch zuur. De Gräfenberg Beerenauslese is een geconcentreerde druivencocktail met allerhande koel fruit. De grote broer hiervan is de Goldkapsel. Deze wijn is van tijdloze schoonheid en gemaakt van karameldruiven met het fijnste patisseriegebak. Zijn elektrisch geladen zuur doet 360 Volt vermoeden en de finale heeft een waanzinnige lengte. De Turmberg Trockenbeerenauslese etaleert een kraakheldere jonge botrytisgeur met daarin de frisgroene schil van mango. Hij is totaal niet zwaar en puristisch fris fruitig. De Gräfenberg Trockenbeerenauslese is wat corpulenter van bouw. Hij ruikt als de lekkerste verse taarten van de allerbeste banketbakkers en hier zijn kracht, elegantie en volheid op sublieme wijze verenigd.

Importeur: Vojacek Wijnen, Maastricht

Turmberg

De Turmberg