Met de fusie van Anfors en Imperial Wijnkoperij ontstaat langzaamaan een pan-Europees assortiment dat uitblinkt in kleine specialistische wijnhuizen, boeiende vondsten en ideale wijnen voor horeca en echte wijnliefhebbers.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Meer dan 15 jaar geleden verkocht Hans Bijvoets zijn huis om wijnland Italië grondig te leren kennen. Het vormde de basis voor zijn wijnimportbedrijf Anfors dat hij na terugkeer in Nederland oprichtte. Tien jaar later vonden ook steeds meer Spaanse wijnen een plek in zijn assortiment. Niet het land Italië bleek zijn specialisme, maar vooral het vinden van bijzondere kwaliteitswijnen met een verhaal, wijnen die zich duidelijk onderscheiden van wat er al op de markt is. ‘We zijn geen etikettenmensen, geen puristen’, zo zei hij destijds in een interview in Proefschrift. Bijvoets’ kracht lag duidelijk in de persoonlijke selectie ter plaatse en het opbouwen van een sterke band met kleine (familie)bedrijven.
Ruim 700 wijnen
Begin dit jaar ging Anfors een fusie aan met Imperial Wijnkoperij, waarmee Anfors al langer samenwerkte – bijvoorbeeld bij de druk bezochte ‘500% wijn’-proeverijen. Oprichtster Regina Meij en Hans Bijvoets delen dezelfde visie op de markt en dezelfde uitgangspunten: een langdurige, persoonlijke band met de wijnmakers, focus op de betere wijnliefhebber en de horeca. Met de fusie is een zorgvuldig opgebouwd, fraai assortiment ontstaan van in totaal ruim 700 wijnen afkomstig van meer dan 100 Italiaanse, Spaanse, Duitse, Hongaarse, Oostenrijkse en (sinds kort ook enige) Franse wijnproducenten.
Anfors Imperial, Rotterdam, 06-15234087
Proefnotities
Mousserend
8,5
O.G Brut Nature, J.L. Vergnon, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay; strogeel uiterlijk, schone frisse geur, goede mousse, elegante tonen, hoge zuurgraad, goede bite, slanke stijl, verteerbaar, mooie plantaardige tonen, groen fruit, mooi sinaasappelschilbittertje, zeer lange afdronk (12%) € 59,00
Wit
8
Arneis, Giacomo Barbero, Roero, Italië 2016
100% arneis, oude stokken, ontsteeld en zacht geperst, fermentatie bij 16°C, gecontroleerde temperatuur gedurende 20 dagen zonder zuurstof, met het gebruik van geselecteerde gisten, veroudering in rvs met 4 maanden batonnage, wijngaard Vezza d’Alba, Valmaggiore; eigenzinnige geurwaaier, rijp wit fruit, sappige aanzet, lichte toets van anijs, zuren, bite, goede spanning, fris en fruitig, verteerbaar, lengte (13,5%) € 11,95
8
Monte Carbonare, Soave Classico, Italië 2015
100% garganega, biologisch, wijngaarden met vulkanische bodem. De druiven worden zacht geperst. Alcoholische fermentatie in rvs gedurende 16 dagen bij 14-16 °C. Geen malolactische fermentatie. 15 maanden rijping sur lie op rvs. Na membraanfiltratie 5 maanden rijping op de fles; beschaafde geurwaaier, licht crèmig, sappige aanzet, opvallend mooi fruit, elegant, toegankelijk, zeer goede balans, spanning, frisse stijl, veel lengte, breed inzetbare gastronomische wijn, voltreffer (13%) € 17,50
8
Sylvaner, Villscheider, Alto Adige, Italië 2016
Sylvaner, temperatuur gecontroleerde vergisting op rvs, waarna 6 maanden rijping sur lie; blanke kleur, frisse fruittonen, goed sap, lichte orange-tonen, verleidelijk, lichte toets van sinaasappelbittertjes en compote, schoon, slank, elegante stijl, hint van anijs, verrassend, veel lengte (14%) € 17,95
8
Il Cantico della Figura Riserva Classic, Andrea Felici, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italië 2015
Verdicchio, cru-wijngaard van 50 jaar oud bij Apiro, selectie bij binnenkomst in de kelder, dan kneuzen. Vergisting met de schillen vindt plaats in rvs bij gecontroleerde temperatuur. Hierna rijpt de wijn in cement 12 maanden sur lie en vervolgens 6 maanden op fles; expressieve geur, hint van anijs en yuzu, sappige aanzet, compleet eigen stijl, vullend, langzaam ontwikkeld, mooi fruit, goede zuren, strak en schoon, mooi sinaasappelschilbittertje, mooi pepertje, lengte (13,5%) € 40,00
8,5
El Palomar Albariño, Zarate, Rias Baixas, Spanje 2016
Albariño, 6 maanden rijping op eiken foeders; geraffineerd, in eerste instantie zit de wijn op slot, nootachtig, goed sap, mooie vulling, veel van alles, opwekkende stijl, goede fraîcheur, schone bitters, ziltig en crèmig, verfijnd, hout is uitstekend gedoseerd, goede bite en zuren, complex, elegant, gastronomische wijn (12,5%) € 28,50
8
Amphora Roja, Parés Balta, Penédes, Spanje 2017
Xarel-lo, fermentatie in amfora van rode klei; goudgeel uiterlijk, fruitig, intens, hint van limoen, sappige aanzet, mooie crèmige tonen, mineralig, schoon, opwekkend, frisse zuren, rijke smaakbeleving, aromatisch, breed, prachtige balans, gerijpte tonen, verteerbaar (12,5%) € 29,90
8,5
Vidonia, Suertes del Marqués, Valle de la Orotava (Tenerife), Spanje 2014
100% listan bianco, wijngaarden op een hoogte van 350-500 meter, gemiddeld 100 jaar oude wijnstokken, biologisch, druivenselectie bij binnenkomst waarna de hele trossen zacht worden geperst. Vergisting op 500 liter nieuw Frans eiken bij gecontroleerde temperatuur; mooi ontwikkeld, rijp, aromatisch, spanning, sappig en zuren, veel finesse en fraaie zilte toets, uitstekende balans, zeer veel lengte (13,5%) € 29,50
9
Exceptional Harvest PX, Ximénez-Spínola, Vino de España, Spanje 2016
Pedro ximenez, selectie van eigen albariza-wijngaarden in de Sherry-driehoek. Laat geoogste px-druiven worden zorgvuldig geselecteerd bij binnenkomst. Vergisting op oude sherryvaten, 4 maanden rijping op oude Amerikaanse sherryvaten, met regelmatige bâtonnage; gouden kleur, rijp, aromatisch, vol, zeer goede balans, fruitig, mooi sap, goede fraîcheur, opwekkende stijl (12,5%) € 24,95
8,5
Château du Clos, Pouilly-Fuissé, Frankrijk 2014
Chardonnay, biologisch, de verschillende percelen worden apart vergist op eikenhouten Bourgognevaten van 228 liter. De malolactische vergisting vindt ook hier plaats. Hierna rijpt de wijn 12 maanden op dezelfde vaten (25% nieuw). De uiteindelijke blend krijgt nog 4 tot 6 maanden rust op tank; veel kleur, aangename geurwaaier, fruitig, goed sap, subtiel crèmig, vullend, aromatisch, hout is mooi gedoseerd, prachtige zuurgraad, veel materie, gastronomische wijn (13,5%) € 32,50
Rood
8
Mantsch Lagrein Riserva, Colterenzio Schreckbichl, Alto Adige, Italië 2014
Lagrein, strenge selectie bij binnenkomst, ontstelen en kneuzen waarna de vergisting op rvs gedurende twaalf dagen bij gecontroleerde temperatuur van 25°C plaatsvindt, met voortdurend overpompen en pigeage. Hierna volgt de malolactische gisting, ook op rvs, 18 maanden op eiken, 2/3 foeders en 1/3 barriques; verleidelijke geurwaaier, goed sap, niet overdreven lagreinaroma’s, toegankelijk, mooi donker fruit, goede balans, schoon en doordrinkbaar, elegante frisse stijl, veel lengte (13,4%) € 22,25
8
Monte dall´Ora, Amarone della Valpolicella Classico, Italië 2010
50% corvina, 20% corvinone, 20% rondinella, 10% dindarella en molinara, biologisch; de druiven worden 3 tot 4 maanden gedroogd. Vergisting op foeders van 1000 liter gedurende 10 dagen, waarna nog een inweking van 30 dagen in hetzelfde vat, met regelmatige pigeage en overpompen, 3 jaar op foeders van 1000 liter, daarna nog twaalf maanden op fles; verfijnde geurwaaier, donker fruit, mooi sap, strak, zuren, intens, goede structuur, opwekkende stijl, hint van salmiak, kruidige onderlaag, lekker glas (14%) € 49,50
7,5
Vigna Madre, La Sibilla, Campi Flegrei, Italië 2012
Piedirosso, selectie van de hoogst gelegen eigen wijngaarden van 85 (!) jaar oud in de heuvels van Baia en Bacoli, met niet geënte stokken op vulkanische bodem. Bij binnenkomst worden de druiven geselecteerd, ontsteelt en zacht geperst. Vergisting gedurende 9 dagen bij gecontroleerde temperatuur op eikenhouten vaten van 500 liter. Hierna rijpt de wijn nog 5 maanden sur lie en daarna nog 3 maanden op fles; in geurwaaier animaal, mineralig en licht rokerig, goed sap, wat harde tannine, fruitige ondertoon, goede fraîcheur, schoon en mals, goede bitters, veel lengte (13,5%) € 19,95
8
Daginestra, Grifalco, Aglianico del Vulture, Italië 2012
Aglianico, biologisch, vulkaanbodem; hier veel fruit aan het oppervlak, sappig, goede zuren, mooi warm palet, goede balans, goed ontwikkeld, opwekkende stijl, zalvend, licht korrelig, mooi versmolten tannine, maaltijdwijn (13,5%) € 24,95
8+
Parusso, Barolo, Italië 2013
Nebbiolo, eigen wijngaarden op 250-450 meter hoogte. Strenge selectie bij binnenkomst van de druiven. Ontstelen en kneuzen waarna een korte inweking plaatsvindt. Vergisting op rvs bij gecontroleerde temperatuur, 24 maanden rijping sur lie in barriques van 225 liter. Hierna rijpt de wijn nog 12 maanden op fles; exotische geur, ook floraal, hint van cassis en rijp donker fruit, sappig, goede balans, elegant, fraîcheur, mooie tannine, veel souplesse, stijlvol, mooi ontwikkeld (14%) € 41,95
8+
La Serena, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese, biologisch, selectie van eigen wijngaarden in de heuvels rond Montalcino. Selectie bij binnenkomst in de kelder, dan ontstelen en kneuzen. Vergisting op rvs bij gecontroleerde temperatuur, hierna volgt de malolactische gisting, rijping op foeders (en 10% barriques) gedurende 24 maanden. Hierna rijpt de wijn nog 12 maanden op fles; evenwichtige geur, licht animaal en boers, exotisch licht fruit, sappige aanzet, zacht en rond, opwekkende stijl, goede vulling, wat je ruikt proef je ook, goed gedoseerd, fraîcheur, verleidelijk, toegankelijk, fraaie wijn, kruidige onderlaag, veel lengte (14,5%) € 42,50
9-
Bobal, Cerrogallina, Utiel Requena, Spanje 2013
Bobal; wijngaarden van CerroGallina, Campo Arcis, 90 jaar oud, opbrengst 500 gram druiven per stok, handmatige selectie bij binnenkomst. Vergisting op rvs gedurende 10 dagen bij gecontroleerde temperatuur van rond de 22°C. Regelmatig overpompen en pigeage, 18 maanden nieuw Frans eiken; veel donker fruit, vol, aromatisch, mooi ontwikkeld, soepel en elegant, goede zuurgraad, hint van chocolade, mooie tannine, prachtige verfijnde stijl, verrassende bobal met goede prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 21,00
8+
Lo Mon, Trossos del Priorat, Priorat, Spanje 2012
60% garnacha, 15% cariñena, 15% cabernet sauvignon, 10% syrah, eigen wijngaarden rond Gratallops, strenge selectie op de tafel bij binnenkomst, ontstelen en kneuzen. Vergisting gedurende 3 weken bij gecontroleerde temperatuur van 20°C, met dagelijks overpompen en pigeage, 12 maanden op Frans eiken (1/3 nieuw, 1/3 tweedejaars, 1/3 derdejaars); mooie geur, rijp donker fruit, sappige aanzet, fraîcheur, sympathiek, goede inbreng van de zuren, malse tannine, kruidige onderlaag, goede vulling, vurige wijn, smaakvol (14,5%) € 29,50
8
Pago de los Capellanos, Ribera del Duero, Spanje 2014
Tempranillo, eigen wijngaarden rond het dorp Pedrosa de Duero, zorgvuldige selectie van de druiven bij binnenkomst. Vergisting op rvs gedurende 30 dagen bij gecontroleerde temperatuur van 20°C, met dagelijks overpompen en pigeage. Hierna volgt de malolactische gisting, na de malolactische gisting rijpt de wijn nog 12 maanden op nieuw, tweede- en derdejaars Frans eiken; veel kleur, licht mestig, goed gedoseerde aroma’s, zeer goed versmolten, mooie balans, geur- en smaaktonen komen overeen, stijlvolle wijn met goede tannine (14%) € 23,75
8
La Condenada, Artuke, Rioja, Spanje 2015
80% tempranillo, 20% graciano, garnacha en palomino fino, eigen wijngaarden bij Abalos, biologisch. Strenge selectie bij binnenkomst waarna de trossen worden ontsteeld. Spontane malolactische fermentatie op Frans eiken van 500 liter gevolgd door 12 tot 16 maanden houtrijping; veel kleur, nog toegeplooid, fruitig, hint van bloedsinaasappel, fris, sappige aanzet, licht kruidig, schoon van smaak, veel spanning, floraal, lichte impressie van chocolade, mals, veel lengte, maaltijdwijn (14%) € 47,95
8
Gran Reserva 904, La Rioja Alta, Rioja, Spanje 2004
90% tempranillo, 10% graciano, eigen wijngaarden van meer dan 40 jaar oud in Briñas, Labastida en Villalba. De alcoholische fermentatie vindt plaats in rvs gedurende 15 dagen, bij een temperatuur van 28°C. Na een selectie ondergaat de wijn malolactische fermentatie gedurende 38 dagen. De wijn wordt 4 jaar gerijpt op Amerikaans eiken van 4 jaar oud. Tijdens de rijping wordt de wijn om de 6 maanden overgestoken volgens traditionele methoden; lichte ontwikkeling aan de rand, eveneens in geur en smaak, versmolten, klassieke tonen, zacht, fijn gedoseerd, mooi gerijpt, mooie kruidigheid, prachtige finale (13%) € 41,75