tekst Jan van Lissum
2018
Wine Professional Diamond Awards
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- Bert Horstman (Heisterkamp Wijnkopers)
- Alessandro Uva (Ristorante Mario)
- Gert Jan en Francis Zonneveld Piek (Rungis)
Wijnproeverijen
- Bodegas Mauro, Spanje: 5 jaargangen Mauro (2014-2003), 5 jaargangen Mauro VS (2014-2005) (Ad Bibendum)
- Domaine Schoffit met Alexandre Schoffit (Wijnimport J. Bart)
- Weingut Hillinger, Oostenrijk (Heisterkamp Wijnkopers)
- Italiaanse wijnproeverij met Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso), i.s.m. Thompson International Marketing
- Vacqueyras: Clos de Caveau, Les Ondines, La Ligière, Le Clos du Joncuas, Les Amouriers, Les Semelles de Vent, Roucas Toumba, D’Ouréa en Rhonéa (Well of Wine)
- Battenfeld-Spanier, Rheinhessen (Wijnhandel Koninginneweg)
- Cristiana Tiberio, Montepulciano (Wijnhandel Koninginneweg)
- Bodegas Valdespino, Jerez (Jacobus Boelen)
Wijn & Spijs
- Richard van Oostenbrugge (212 Restaurant) & wijnen uit de Mâconnais: Jean Manciat, Domaine Carrette, Sophie Cinier (Vendanges Grands Vins)
- Jarno Eggen (De Groene Lantaarn) & Bourgogne Grand Cru’s (Tamis & Vino Via Wijnen)
- Chris Naylor (Vermeer) & chabliswijnen van Laroche (Jacobus Boelen), met wijnmaker Grégory Viennois
- Jim de Jong (Restaurant De Jong) & Vins Nature.
- Leon Mazairac (Podium onder de Dom) & Vinos de Jerez, met Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela) en Wim Casteur.
- Onno Kokmeijer (Ciel Bleu) & favoriete wijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours geselecteerd door Jan en Kyra van Lissum
- Joris Bijdendijk (RIJKS®) & Hongaarse wijnen: Mondivin, Tiffan, Szent Tamas, Szepsy
- Patrick Brugman (In den Doofpot) & wijnen uit Priorat (Wijnkooperij De Lange)
- Xiaohan Ji (HanTing Cuisine) & wijnen uit Châteauneuf-du-Pape: Château Cabrières verticaal 2015-1972 (Vendanges Grands Vins)
- Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve) & wijnen van Weingut Künstler (Imperial Wijnkoperij)
- Adrian Zarzo Habraken (Zarzo) & wijnen uit Arbois (De Geluksdruif.)
- Bas Bont (Beulings) & Vinos de Jerez, met Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela) en Wim Casteur
- Thomas Diepersloot en Robert Poel (Voltaire) & Vins Nature van Courtois en Milan (Dhaufine)
- Michel van der Kroft (’t Nonnetje) & wijnen uit de Azoren, Portugal (Wijnhoeve Matton)
- Moshik Roth (&moshik) & wijnen uit Israël (Well of Wine), met Eli Ben Zaken (Domaine du Castel)
- Schilo van Coevorden (Taiko) & Vinos de Jerez, met Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela) en Wim Casteur
- Menno Post (De Bokkedoorns) & wijnen van Abi Duhr, Luxemburg (Well of Wine)
- Iwan Driessen (Scheepskameel) & finalewijnen Wines of Germany Gastro Cup (m.m.v. Informatiebureau voor Duitse Wijn)
- Blue Elephant, Brussel & wijnen van Sommelierwijnen.nl
- Jef van den Hout (The French Connection) & wijnen van Weingut Franz Hirtzberger, Wachau (Imperial Wijnkoperij)
- Peter Gast (’t Schulten Hues) & Orange Wines uit Slovenië (Delicroatia)
- Maurice Kersten en Arjen Pleij MV (Kasteel Engelenburg) & wijnen uit Zuid-Afrika.
2019
Wine Professional Diamond Awards
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- De Koninklijke Vereniging van Wijnhandelaren
- Margo Reuten en Petro Kools (Restaurant Da Vinci)
- Gerhard Kracher (Weinlaubenhof Kracher, Oostenrijk)
Wijnproeverijen
- Once in a Lifetime Classic Wines – serie van 3 proeverijen met klassieke wijnsmaken uit o.a. Bordeaux en Bourgogne.
- 60 jaar Weinlaubenhof Kracher (Anfors Imperial), met Gerhard Kracher
- Domaine Jean-Luc Jamet, Rhône (Rhône Value Wines), met Jean-Luc Jamet
- De laatste ontwikkelingen in Chili, met Johan Monard (ad Bibendum)
- Women in Red – The Absolutely Fabulous Wine Battle: vrouwenpanel o.l.v. Romy Kooij proeft wijnen gemaakt door vrouwen
- Pure geuren en smaken van authentieke sake (Yoigokochi)
- Domaine Christian Moreau, Chablis (Champagnist)
- Vinos de Jerez, met Wim Casteur (XpertVinum)
- Theesommelier Kiona Malinka (Crusio Thee)
- Biodynamische wijnen van Reyneke, Zuid-Afrika (Daxivin)
- Domaine Mann, Elzas (De Bruijn Wijnkopers)
- Proefschrift-selectie van topsherry’s (m.m.v. André Kerstens, Anfors Imperial, XpertVinum, Grapes Unlimited)
Wijn & spijs
- Fred Musterd (Restaurant Fred) & wijnen van Roc de Cambes (Côtes de Bourg) en Tertre Roteboeuf (Saint-Emilion), met François Mitjavile (De Bruijn Wijnkopers)
- Soenil Bahadoer (De Lindehof) & wijnen van Domaine Sylvain Pataille, Marsannay (De Bruijn Wijnkopers)
- Steven Klein Nijenhuis (Herberg Onder de Linden) & wijnen uit Portugal (André Kerstens)
- Rick Swinkels (Jacobsz) & wijnen van Bodega Juan Carlos Sancha, Rioja (De Bruijn Wijnkopers)
- Restaurant O & O & finalewijnen Wines of Germany Gastro Cup
- Remco Kuijpers (Fitzgerald) & rhônewijnen (Rhône Value Wines)
- Tristan Brandt (Restaurant Opus V**, Mannheim) & wijnen van Weingut Georg Mosbacher, Pfalz, met Sabine Mosbacher
- Tom Langenkamp en Arjen Pleij MV (Kasteel Engelenburg) & wijnen uit Zuid-Afrika.
- Laurent Smallegange (Spetters) & Hongaarse wijnen, o.a. van Mondivin en Tiffan’s (m.m.v. Anfors Imperial)
- Sander Spruijt (De Burgemeester) & Jubileumproeverij 100 jaar Heisterkamp Wijnen
2020
Wine Professional Diamond Awards
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- Hans Bijvoets (Anfors Imperial)
- Barbara Verbeek (Wijntheater)
- Lisja Hu (Restaurant Beulings)
Wijnproeverijen
- Stijlveranderingen bij Zind-Humbrecht, Alsace (ad Bibendum), met Chef de Cave Paul McKirdy
- Kozlović en andere Kroatische wijnmakers (m.m.v. The Taste of Croatia e.a.)
- Orange Wines van het Jaar, finaleproeverij
- Finale 34e Grand Prix Saint-Hubert, knock-outronde blindproeverij met 7 wijnen
- Heumann, Villány (Lekkers uit Hongarije)
- A Taste of Italy (Thompson International Marketing)
- Vinos de Jerez en stille wijnen uit Cadiz (Anfors Imperial), met Willy Perez
- Showcase Vinos de Jerez, topselectie sherrywijnen
- La Rioja Alta, Rioja (Anfors Imperial)
- Proeverij Orange Wines (Delicroatia)
Wijn & spijs
- Openingsproeverij Themaland Slovenië, met toonaangevende Sloveense chef en wijnen afkomstig van producenten in het Slovenia-paviljoen (m.m.v. de Sloveense Ambassade)
- Jonnie Boer (De Librije) & Champagne Bollinger (Verbunt Verlinden): winnende combinaties Grand Concours Bollinger
- Sander Spruijt (De Burgemeester) & wijnen van Russia’s Black Sea Coastal Wineries (Start2Taste (B)), met Dimitri Bonte, The Recommendeur
- Steven Klein Nijenhuis (Herberg Onder de Linden) & wijnen van Weingut Knoll, Wachau (Anfors Imperial)
- Tom Langenkamp en Arjen Pleij MV (Kasteel Engelenburg) & Zuid-Afrikaanse wijnen
- Joris Bijdendijk (RIJKS®) & wijnen van Batic, Slovenië
- Bas Bont en Lisja Hu (Beulings) & wijnen van Gravner en Vodopivec, Italië
- Peter Gast (Graphite) & finalewijnen Wines of Germany Gastro Cup
- Restaurant O&O & wijnen van Domäne Wachau, Oostenrijk (Anfors Imperial), met oenoloog Heinz Frischengruber
- Bob Staal (Waterproef) & Guilty Pleasure: Verdicchio en Trebbiano, met Hans van de Meeberg
- Orange Wines van o.a. Svetlik & Sloveense keuken (M.m.v. The Orange Wine Revolution)
- Lars Albers en Randy Bouwer (Vigor) & wijnen uit Spätburgunderparadijs de Ahr
- Thomas Kooijman (Bar Alt) & bier en spijs
2021
Wine Professional Diamond Awards
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- Tjitske Brouwer (Vinoblesse)
- Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
- Fabiola Bonke (Spanje Totaal)
Tjitske Brouwer
Wine Professional Limited Weeks
In verband met de pandemie kon de reguliere vakbeurs Wine Professional geen doorgang vinden. In plaats daarvan organiseerde The Wine & Food Association de Wine Professional Limited Weeks. Door middel van online presentaties van meer dan vijftig Wine Professional Boxen, competities op afstand, video’s en podcasts en kleinschalige proeverijen kreeg de 19e editie van Wine Professional op een bijzondere, vaak verrassende wijze een alternatieve vorm.
In vijf weken tijd passeerden bijna 100 programma’s en 800 wijnen de revue.
Wine Professional Boxen
Bijna zestig importeurs stuurden een box in met maximaal 12 wijnen die zij normaliter op de beursvloer van Wine Professional zouden hebben gepresenteerd. Tussen begin maart en half april proefde en publiceerden we deze wijnen op deze site. De actie sloeg aan en wordt dit jaar herhaald.
Wine Challenge
Ook de Wine Challenge, al jaren een vast onderdeel van de beurs, bleek op afstand een succes. Zo’n 160 wijnen – maximaal 15 euro horecaprijs, karaktervol en gastronomisch breed inzetbaar – werden ingestuurd, door veel bekende exposanten, maar ook door diverse nieuwkomers op de wijnmarkt.
Tientallen Wine Professional Boxen werden geopend
Wijnproeverijen
Georganiseerd volgens de op dat moment geldende regels: klein gezelschap, voldoende ruimte, enz.
- Finaleproeverij Wines of Germany Gastro Cup (i.s.m. Informatiebureau voor Duitse Wijn)
- Openingsproeverij 2e Grand Concours Bollinger (i.s.m. Verbunt Verlinden)
Wijn & spijs
Verschillende proeverijen op kleine schaal, in het Proefschrift Vinodroom of bij een restaurant. Wijnen werden geselecteerd uit de ingestuurde Wine Professional Boxen en/of de Wine Challenge-inzendingen. O.a.:
- Richard van Oostenbrugge (212 Restaurant) & finalewijnen Wines of Germany Gastro Cup
- Imko Binnerts (Puur Zee) & Wine Professional Boxwijnen
- Restaurant Wils en RIJKS® & Masters of Jerez: manzanilla, fino en kaviaar (m.m.v. House of Caviar & Fine Food)
- Wine Professional Boxwijnen verrijken het kaasplateau (Bourgondisch Lifestyle)
- Leonardo Pacenti (Toscanini) & Italiaanse Wine Professional Boxwijnen
- Richard van Oostenbrugge (212 Restaurant) & witte bourgogne
- Leendert Scholtus (De Echoput): moderne (wild)gerechten & Wine Challenge-wijnen
Grand Concours Bollinger
Leendert Scholtus
Restaurant Wils
Overige activiteiten
Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking
De circa 100 beste restaurants van Nederland, gerangschikt op volgorde van 1 t/m 5 diamonds. In verband met de zeer beperkte openingstijden, de lockdowns en alle overige nadelige gevolgen van de pandemie, werd de Ranking samengesteld op basis van de beoordelingen van de afgelopen drie jaar.
Proefschrift Restaurant Awards
In verband met de zeer beperkte openingstijden, de lockdowns en alle overige nadelige gevolgen van de pandemie werd een beperkt aantal awards uitgereikt.
Video’s & podcasts
Video’s publiceerden we voorheen al vaker, maar sporadisch. In het kader van Wine Professional Limited is een speciale Webinar-pagina aangemaakt, die regelmatig werd en wordt aangevuld met nieuwe video’s en podcasts.
- Wine Professional 2021 speeches van Jan-Sebastian van Lissum (The Wine & Food Association) en Peter van Houtert (KVNW)
- Video’s en/of podcasts met verschillende activiteiten, presentaties en interviews: Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking, Wine Professional Diamond Awards, winnaars Wine Challenge, Grand Concours Bollinger tasting, Wines of Germany Gastro Cup finale en wijn&spijs tasting, wijnhandelaren en sommeliers over de gevolgen van de pandemie, paneldiscussie over de wijnwereld na Covid-19, Proefschrift Restaurant Awards, Wine Professional Boxen.
Paneldiscussie