tekst Jan van Lissum
2003
Vijf dagen duurde de eerste editie maar liefst, met een openingszondag voor consumenten en vier dagen voor de professionals. Locatie was het Auditorium van de RAI, een beursruimte met balkon. In vier grote theaters werden in totaal niet minder dan 128 proeverijen gepresenteerd.
Wijnproeverijen
- Castello di Ama, Chianti Classico, met wijnmaker Marco Pallanti (Licata Vini (B)) –
- Château Haut-Bailly, Pessac-Léognan, met CEO Veronique Sanders
- Domaine Ostertag, Alsace, met André Ostertag (Sauter Wijnen)
- La Spinetta, Barolo, met Giorgio Rivetti (Sauter Wijnen)
- Weingut Künstler, Rheingau, met Gunter Künstler
- Dessertwijnproeverij, op dat moment de grootste ooit in Nederland, met 125 wijnen.
Wijn & spijs
- Jonnie Boer (De Librije) & wijnen van Jean-Marie Guffens, Bourgogne (Sauter Wijnen)
- Edwin Kats (La Rive) & wijnen van Domaine Giroud, Bourgogne (Wijnkoperij Okhuysen)
- Ron Blaauw (Restaurant Ron Blaauw) & diverse wijnen
- Joop Braakhekke (Le Garage) & wijnen van Marcel Lapierre, Beaujolais (Wijnkoperij Otterman). Het team van Le Garage heeft sindsdien de afsluitende proeverij van iedere editie van Wine Professional tot een feest gemaakt.
2004
Opening door Michael Broadbent MW, vermaard wijncriticus (o.a. voor Decanter), wijnschrijver en wijnveilingmeester bij Christie’s. Op en top British gentleman, met bijbehorende humor.
Wijnproeverijen
- Domaine Coche-Dury, Bourgogne
- Arvay en Istvan Szepsy, Tokaj
Wijn & spijs
- Jonnie Boer (De Librije)- & wijnen van Jacques Selosse, Champagne (Turkenburg Tradition)
- Pascal Jalhay (Vermeer) & Vinos de Jerez, met Michael Broadbent
- Jacob Jan Boerma (De Leest) & wijnen van Domaine Alex Gambal, Bourgogne
- Cees Helder (Parkheuvel) & wijnen van Château Petrus, Bordeaux en Jean-Louis Chave, Rhône (Wijnkoperij Okhuysen)
2005
Wine Professional verhuist naar de Europa Foyer en Diamond Lounge, waar sindsdien alle edities van de vakbeurs hebben plaatsgevonden.
Wijnproeverijen
- Merryvale Vineyards, California (Hosman Vins)
- Enjingi, Kutjevo, Kroatië
Wijn & spijs
- Gert-Jan Cieremans (Seinpost) & Vinos de Jerez VOS en VORS
- Sergio Herman (Oud Sluis) & wijnen van Graham’s, Portugal (Verbunt Wijnkopers)
- Jonnie Boer (De Librije) & wijnen van Vega Sicilia en Bodegas Roda, Spanje (Le Vin en Direct)
- Lucas Rive (De Bokkedoorns) & Bordeaux jaargang 2000 (Wijnkoperij Okhuysen)
- Chen Yu Yeh & wijnen van Domaine Ostertag, Alsace, met André Ostertag (Sauter Wijnen)
Restaurantgids-hoofdredacteurendebat
Met Paul Van Craenenbroeck (Michelin Benelux), Marc Declerck (Gault Millau Benelux), Iens Boswijk (IENS Independent restaurantgidsen) en Guido Nijssen (Lekker). Spraakmakende discussie o.l.v. Jan van Lissum waar veel belangstelling voor was.
2006
Een jaar met veel aandacht voor toonaangevende producenten uit Spanje en Portugal. Met als speciale gasten onder meer de spraakmakende jonge pioniers Alvaro Palacios, Telmo Rodriguez (Spanje), en Dirk Niepoort (Portugal). De Vinos de Jerez beginnen hun opmars in de Nederlandse gastronomie.
Wine Professional Diamonds Awards
Voor de eerste keer werden tijdens de officiële opening de Wine Professional Diamond Awards uitgereikt. De prestigieuze onderscheiding is bestemd voor mensen of bedrijven die zich op bijzondere wijze hebben ingezet binnen, of ten gunste van de Nederlandse gastronomie.
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- Noël Vanwittenbergh (sommelier The Grand)
- Johannes van Dam (culinair journalist)
- Moshik Roth (chefkok ’t Brouwerskolkje)
Wijnproeverijen
- Niepoort, Douro, met Dirk Niepoort (Vinites)
- Alvaro Palacios, Priorat, met Alvaro Palacios (Résidence Wijnen)
- Telmo Rodriguez, Spanje, met Telmo Rodriguez
- Castro Ventosa, Bierzo
- Herdade do Mouchão, Alentejo
- Rémy Martin Cognac
Wijn & spijs
- Pascal Jalhay (Chatillon, Noordwijk) & Vinos de Jerez VOS en VORS
- Wil Demand (Bordewijk) & wijnen van François Mitjavile, Bordeaux (Chabrol Wines)
- Jeroen Granneman (Chapeau) & wijnen van Domaine de Beaucastel, Rhône (Sauter Wijnen)
- Chen Yu Yeh (New Eastern Cuisine) & 6 x Mouton Rothschild (Fourcroy Lenselink)
- Ron Blaauw (Restaurant Ron Blaauw) & wijnen van Château d’Yquem, Sauternes met keldermeester Sandrine Garbay (Wijnkoperij Okhuysen)
- Kaviaar & Champagne Dom Pérignon (Moët Hennessy)

Dirk Niepoort

Telmo Rodriguez
2007
Wine Professional Diamonds Awards
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
- Akira Oshima (chefkok Yamazato, Okura)
- Will Jansen & Alain Caron (Bouillon magazine)
- Stephan van der Ven (De Telegraaf)
Wijnproeverijen
- Fonseca, Portugal (Walraven Sax)
- Graham’s Port, met Euan MacKay (Verbunt Wijnkopers)
- Codex Wachau, Oostenrijk – grote proeverij met diverse topproducenten
Wijn & spijs
- Jonnie Boer (De Librije) & wijnen van Mas de Daumas Gassac, Languedoc, met Samuel Guibert (Wijnkoperij Okhuysen)
- Marco Westmaas (Elzenduin) & wijnen van Mas Martinet, Priorat, met Sara Perez – (ad Bibendum (B))
- Jacob Jan Boerma (De Leest) & wijnen van Bodegas Roda, Rioja, met eigenaar Agustin Santokyz (Fourcroy Lenselink)
- Akira Oshima (Yamazato) & sake
- Martin Kruithof (De Lindenhof) & wijnen van Château Musar, Libanon (Vinites)
- Robert Kranenborg (Le Cirque) & topwijnen uit Bordeaux, jaargang 2001 (Wijnkoperij Okhuysen)
- Mohammed el Harouchi (Solo) & wijnen van Domaine Méo-Camuzet, Bourgogne, met Jean-Nicolas Méo
- Mario Ridder (De Zwethheul) & wijnen van Louis Roederer, Champagne
- Jean Beddington (Beddington’s) & wijnen van Cristiano van Zeller, Douro
- Moshik Roth (‘t Brouwerskolkje) & Vinos de Jerez VOS en VORS
- Wilco Berends (De Nederlanden) en wijnen van Stéphane Derenoncourt, Bordeaux